Kyselina listová – Nejčastější otázky a odpovědi

Kyselina listová – Nejčastější otázky a odpovědi

PharmDr. Hana Chudobová

Kompletního průvodce kyselinou listovou. Jak se projevuje její nedostatek? Je možné se jí předávkovat? Jaká kyselina listová je nejlepší?

1) Jaké jsou benefity kyseliny listové?

Kyselina listová (Vitamín B9, Folacin) je ve vodě rozpustný vitamin B9 vyskytující se ve vybraných potravinách a doplňcích stravy.

Jde o důležitý koenzym pro syntézu nukleových kyselin, řady aminokyselin a umožňuje konverzi homocysteinu na methionin.

Kyselina listová:

  • Přispívá k fyziologické činnosti nervové soustavy
  • Přispívá k normální psychické činnosti
  • Přispívá ke správné funkci imunitního systému
  • Snižuje míru únavy a vyčerpání
  • Podílí se na procesu dělení buněk
  • Účastní na tvorbě červených krvinek a růstu zárodečných tkání během těhotenství

Bezpočet lékařských studií se v posledních letech snaží zmapovat podpůrný účinek folátů a dalších vitamínů skupiny B u:

  • Autismu (1, 2),
  • Alzheimerovy choroby (3, 4, 5)
  • Depresí (6, 7)
  • Kardiovaskulárních problémů (8, 9, 10)
  • Onkologických onemocnění (11, 12, 13)

 

2) Jaká je doporučená denní dávka kyseliny listové pro dospělé?

Denní referenční dávka kyseliny listové pro dospělého člověka má dle české vyhlášky č. 330 z roku 2009 Sb. hodnotu 200 mikrogramů (mcg).

Ohledně doporučené denní dávky (DDD) kyseliny listové pro dospělé je možné si prostudovat doporučení National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services, které uvádí o něco vyšší doporučenou denní dávku oproti evropským hodnotám. Výše uvedený zdroj pracuje s přepočtem využití folátů lidským organismem v závislosti na jejich zdroji (potraviny nebo doplňky stravy) a době konzumace (s jídlem nebo mezi jídly):

Pohlaví a věk Doporučená denní dávka kyseliny listové (v mcg)
Muži 19 let a starší 400 mcg
Ženy 19 let a starší 400 mcg

 

3) V jakých potravinách najdeme kyselinu listovou?

Jejími hlavními zdroji v potravě jsou:

  • kvasnice
  • játra
  • vaječný žloutek
  • celozrnné obiloviny
  • fazole
  • mrkev
  • tmavě zelené listy zeleniny
  • meruňky

V USA se navíc část vědeckých studií zabývá vyhodnocováním příznivého vlivu obohacování potravin o kyselinu listovou (14, 15). Byla vytvořena přehledná databáze s hodnotami kyseliny listové v jednotlivých fortifikovaných potravinových produktech.

4) Jak vybrat kvalitní doplněk stravy s kyselinou listovou?

Doplňků stravy s kyselinou listovou je na trhu hodně. Ty opravdu kvalitní, které já doporučuji, musí splňovat tyto podmínky: 

1. Tableta obsahuje minimum aditiv (tj. konzervantů, aromat, barviv atp.)

Stejně jako u potravin se díváme na zadní etiketu, měli bychom se dívat i na úplné složení doplňků stravy (nejen účinných látek, ale i těch přídatných). Kvalitní se pozná jednoduše - obsahuje co nejméně zbytečných přídatných látek, které našemu tělu nijak neprospívají.

2. Kyselina listová se nachází ve formě aktivního folátu

Některé preparáty obsahují syntetickou kyselinu listovou, která v těle musí být teprve aktivována na aktivní folát (tzv. methylfolát). V případě, že máte genovou mutaci enzymu MTHFR, nemůže však tento proces proběhnout a suplementace postrádá smysl. Touto mutací trpí až 40 % lidí. Proto vždy doporučuji vybírat kyselinu listovou již ve formě aktivního folátu.

Jaké doplňky stravy s kyselinou listovou tedy doporučuji? 

Kyselina listová bývá v období těhotenství a kojení doplňována také velmi oblíbeným Femibionem. Jedná se o kvalitní doplněk stravy s obsahem aktivní formy kyseliny listové, avšak obsahuje více aditiv (oproti výše zmiňovaným produktům). Zmiňuji ho však jako možnou variantu za rozumnou cenu.

5) Je možné se předávkovat kyselinou listovou?

U kyseliny listové nejsou známy žádné významnější případy nežádoucích účinků při jejím předávkování.

 

6) Jak se může projevovat nedostatek kyseliny listové v těle?

Projevem nedostatku kyseliny listové bývá zejména:

  • nedostatečná tvorba červených krvinek
  • porucha metabolismu bílkovin
  • bušení srdce
  • nesoustředěnost
  • zvýšená únava
  • nechutenství

Viditelnějšími znaky nedostatečného množství kyseliny listové pak mohou být:

  • mělké vředy na jazyku nebo ústní sliznici
  • kožní a vlasové změny
  • neobvyklá pigmentace nehtového lůžka

V lékařských doporučeních je ohromná pozornost věnována zajištění dostatku kyseliny listové těhotným a kojícím ženám ve prospěch fyziologického porodu a zdraví novorozence (16, 17).

 

7) Jsou nějaké léky, které mohou hladinu kyseliny listové v těle snižovat?

Látkou, která snižuje vstřebávání folátů a může vést k jejich nedostatku v těle je například Sulfasalazin, který se využívá v léčbě ulcerózní kolitidy (chronický zánět sliznice tlustého střeva). Pacienti léčení léky s obsahem sulfasalazinu by se z tohoto důvodu měli instruovat u svého ošetřujícího lékaře, případně lékárníka ohledně zvýšení příjmu kyseliny listové v potravě, nebo prostřednictvím doplňků stravy.

 

8) Jsou nějaké léky/doplňky stravy, s kterými není kyselinu listovou vhodné kombinovat?

Folátovým antagonistou je léčivo metotrexát, které se využívá v léčbě některých onkologických a autoimunních onemocnění. Před zvýšením příjmu kyseliny listové v tomto případě je doporučováno vyžádat si konzultaci s onkologem pro posouzení individuálního postupu. Kyselina listová může totiž protinádorový účinek metotrexátu snižovat.

Na druhé straně lékaři někdy využívají folátových doplňků stravy pro zmírnění gastrointestinálních potíží při nízkodávkové léčbě metotrexátem u revmatoidní arthritidy nebo lupenky (18, 19).

Kyselina listová také interaguje s antiepileptiky (léčba epilepsie a vybraných psychiatrických onemocnění), které obsahují léčivou látku fenytoin, karbamazepin nebo valproáty. Interakce je v tomto případě oboustranná, může dojít jak ke snížení hladiny kyseliny listové, tak ke snížení hladiny antiepileptik. I v tomto případě je nutné, aby u pacientů léčených výše uvedenými látkami posoudil ošetřující lékař vhodnost užití folátových doplňků stravy.

 

9) Je vhodné užívat kyselinu listovou v těhotenství? Pokud ano, v jakém množství?

Ano. Doporučené denní dávky kyseliny listové v mikrogramech (mcg) pro těhotné a kojící ženy jsou uvedeny např. v přehledu National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services:

Věk Stav Doporučená denní dávka kyseliny listové (v mcg)
14 – 18 let Těhotné ženy 600 mcg
14 – 18 let Kojící ženy 500 mcg
19 let a více Těhotné ženy 600 mcg
19 let a více Kojící ženy 500 mcg

Je důležité si uvědomit, že nedostatečný příjem kyseliny listové v těhotenství může zvyšovat riziko předčasného porodu, či vést k retardaci v růstu plodu a nižší porodní váze novorozence (20, 21, 22).

 

10) Je vhodné užívat kyselinu listovou v dětství? Pokud ano, v jakém množství?

Ano. Ohledně doporučené denní dávky kyseliny listové v závislosti na věku dítěte je k dispozici zveřejněné doporučení National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services:

Věková kategorie Doporučená denní dávka kyseliny listové (v mcg)
Novorozenci do 6 měsíců 65 mcg
Kojenci 7 - 12 měsíců 80 mcg
Děti 1 - 3 roky 150 mcg
Děti 4 - 8 let 200mcg
Děti 9 - 13 let 300 mcg
Dospívající 14 – 18 let 400 mcg

 

11) Jaké osoby jsou zejména ohroženi nedostatkem kyseliny listové?

Pro podstatnou část obyvatel ekonomicky vyspělých zemích jsou zdrojem kyseliny listové i potraviny doplňkově obohacené o tento vitamín (23, 24). Nedostatek kyseliny listové proto v nich není běžným výživovým problémem. Nicméně můžeme se s ním setkat především u jedinců s poruchami vstřebávání a trávení převážně v důsledku chronických zánětů střev.

Rizikovou skupinou jsou dále jedinci, kteří nedokáží přeměnit folát kyseliny listové na aktivní formu tak, aby mohla být tělem využitelná.

Významné poruchy ve vstřebávání a současně nadměrné vylučování kyseliny listové z organismu jsou zdokumentovány dále u alkoholiků (25, 26).

 

12) Dochází k nějakým přirozeným ztrátám kyseliny listové?

K významnějším ztrátám v obsahu kyseliny listové dochází zejména při kuchyňských úpravách potravin a v důsledku přímého slunečního záření nebo vody.

Při vaření potravin ve vodě se doporučuje použít co nejmenší možné množství – použitou vodu je také vhodné přidat např. do polévek, aby byla ztracená kyselina listová znovu využita. Obecně se však doporučuje potraviny připravovat spíše na páře či v mikrovlnné troubě, rovněž není vhodné zeleninu na delší dobu namáčet do vody.

13) Kdy je nejvhodnější užívat kyselinu listovou?

Doporučuje se užívat současně s jídlem.

Závěr

Doufám, že jsem odpověděla na všechny otázky, co mohou v souvislosti s kyselinou listovou nastat. Pokud ne, budu ráda, když mi je položíte skrze email (hana@vitalpoint.cz)

 

Zdroje:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29279889/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29120534/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18234134/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29480200/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17240287/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26648330/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12601225/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22652362/

[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18460663/

[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25771069/

[11] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15531657/

[12] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22331983/

[13] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19920236/

[14] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12221247/

[15] https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-folic-acid-fortification-corn-masa-flour

[16] https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/recommendations.html

[17] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218540/

[18] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8445064/

[19] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23728635/

[20] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10799405/

[21] https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/recommendations.html

[22] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22123635/

[23] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19923379/

[24] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20534747/

[25] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9068475/

[26] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18790817/