Vitamíny před početím – proč na nich záleží a jak je vybrat?

Vitamíny před početím – proč na nich záleží a jak je vybrat?

RNDr. Michaela Bebová

Dostatečný přísun živin je důležitý nejen během těhotenství, ale i před početím. Odborník přes složení radí, jak vybírat kvalitní doplněk stravy, který vás na těhotenství spolehlivě připraví.

Otěhotnět, nechat v sobě vzniknout nový život a stát se maminkou je v životě ženy velký krok. A zároveň velká zodpovědnost. Proto by žena měla již před plánovaným otěhotněním dbát na doplnění esenciálních živin do svého organismu. Ty pomohou zabezpečit nejen dostatečnou zásobu potřebných látek pro početí, ale i následný správný a zdravý vývoj plodu.

Před plánovaným otěhotněním je důležité dbát na pestrou stravu, která zajistí dostatečný příjem potřebných látek pro tělo. Ne vždy to úplně vyjde. Není tedy na škodu vsadit na jistotu v podobě multivitaminového doplňku stravy.

 

Jaké látky by měl obsahovat kvalitní multivitamín před početím?

Mezi nejdůležitější látky pro zdravý vývoj plodu patří:

1. Kyselina listová

  • Proč je důležitá

Kyselina listová je klíčovou složkou při tvorbě a předávání genetické informace, k čemuž dochází v markantní míře právě ihned po početí a v prvních měsících vývoje plodu. Je důležitá při krvetvorbě a při diferenciaci tkání.

  • Co může způsobit její nedostatek

Nedostatek kyseliny listové může způsobit vážné rozštěpové vady, poruchy vývoje mozku a onemocnění krve zvané megaloblastová anémie

  • Jak ji zařadit do jídelníčku

Je důležité, aby žena měla kyseliny listové dostatek již v momentě početí. Samozřejmě je nutné ji v dostatečné míře přijímat i během těhotenství – ideálně zařazením potravin bohatých na tento vitamín do jídelníčku. Jaké potraviny kyselinu listovou obsahují? To prozradí náš článek Kyselina listová – Nejčastější otázky a odpovědi

Aktivní vs. syntetická forma kyseliny listové – kterou upřednostnit?

Některé preparáty obsahují syntetickou kyselinu listovou, která v těle musí být teprve aktivována na aktivní folát (tzv. methylfolát). V případě, že máte genovou mutaci enzymu MTHFR, nemůže však tento proces proběhnout a suplementace postrádá smysl. Touto mutací trpí až 40 % lidí. Proto vždy doporučuji vybírat kyselinu listovou již ve formě aktivního folátu.

Kyselině listové se věnujeme více do hloubky v tomto článku, který určitě stojí za přečtení.

2. Vitamín B12

  • Proč je důležitý

Stejně jako kyselina listová, i vitamín B12 se podílí na procesu dělení buněk a krvetvorbě.

  • Co může způsobit jeho nedostatek

Nedostatek vitamínu B12 v organismu může být příčinou neplodnosti. Je také spojen s řadou vývojových vad plodu a zvýšením některých poporodních rizik.

  • Jak ho zařadit do jídelníčku

Vitamín B12 majoritně získáváme hlavně ze živočišné potravy (např. maso, játra, ryby), proto je jeho příjem kritický zejména pro vegetariánky a veganky. Veganské zdroje mohou být např. lahůdkové droždí, mořské řasy či houba shiitake.

3. Železo

  • Proč je důležité

Deficit železa u žen je velmi častý – a to nejen v těhotenství, ale i běžně během života. Železo je důležité pro normální růst a vývoj plodu, je hlavním minerálem červeného krevního barviva hemoglobinu. Nejvyšší nároky na železo má těhotná žena během 2. a 3. trimestru, a to jednoduše proto, že se rozšiřuje krevní oběh dítěte.

  • Co může způsobit jeho nedostatek

Mnoho žen vstupuje do těhotenství s nízkou hladinou železa, což je samo o sobě rizikem. Deficit v těle matky způsobuje chudokrevnost a může také způsobit nízkou porodní hmotnost dítěte

  • Jak ho zařadit do jídelníčku

Mezi nejlepší zdroje železa patří červené maso, vnitřnosti (ty se však v těhotenství musí konzumovat opatrně a v míře, ideálně v bio kvalitě), ryby nebo např. žloutek. Rostlinné zdroje jsou na železo chudší a pro lepší vstřebávání by měly být vždy doplněny vitamínem C. Mezi ty vhodné patří zelená listová zelenina, luštěniny a sušené ovoce (meruňky, rozinky, švestky).

Potraviny bohaté na železo. Zdroj obrázku: Annapolis Pediatrics

4. Jód

  • Proč je důležitý

Jód je dalším nepostradatelným mikronutrientem pro zdravé těhotenství. Dostatek jódu je důležitý pro tvorbu hormonů štítné žlázy, které se významně podílí na vývoji plodu.

  • Co může způsobit jeho nedostatek

Nedostatek jódu může mít u dítěte za následky celkové mentální zpomalení, nižší porodní hmotnost nebo poruchy sluchu. Denní doporučená dávka jódu pro těhotné ženy je až 250 μg, což je dokonce o 100 μg více než DDD pro dospělé osoby.

  • Jak ho zařadit do jídelníčku

Nejbohatšími zdroji jódu jsou mořské plody a mořské ryby, mořské řasy, dále jodizovaná sůl (není příliš doporučována) a kvalitní mléčné výrobky. Výborným zdrojem jsou také velmi silně mineralizované vody – např. Vincentka.

5. Vitamín D

  • Proč je důležitý

Vitamín D je důležitý pro správný metabolismu vápníku, tedy vývoj kosterního systému dítěte, ale i pro řadu dalších kroků ve správném vývoji plodu. Dostatek vitamínu D v mateřském mléce se objevuje pouze tehdy, pokud ho má dostatek i matka. Suplementace vitamínu D v těhotenství a při kojení, obzvláště v zimních měsících, má jednoznačně pozitivní vliv na obsah vitamínu D v mateřském mléce.

  • Co může způsobit jeho nedostatek

Nedostatkem vitamínu D trpí převážná část naší populace. V ideálním případě by žena měla otěhotnět s již dostatečnou hladinou v organismu a následně si ji i udržet. Nedostatek vitamínu D u ženy je spojován s poporodními depresemi. U těhotných se tedy doporučená denní dávka pohybuje okolo 1000 IU vitamínu D.

  • Jak ho zařadit do jídelníčku

Hlavními živočišnými zdroji vitamínu D jsou pro nás ryby a rybí tuk, mléko a mléčné výrobky, vaječný žloutek, játra a maso obecně. Vitamín D také, jak je známo, získáváme při opalování na slunci.

Správný multivitamín před početím by měl obsahovat následující látky: kyselinu listovou, vitamín B12, železo, jód a vitamín D.

 

Jak vybrat kvalitní multivitamínový doplněk stravy pro přípravu na těhotenství?

Na trhu je doplňků stravy určených k přípravě na početí nespočet. Kvalitní multivitamín by měl splňovat následující parametry:

1. Doplněk stravy obsahuje minimum aditiv

Rovněž neobsahuje žádná potenciální riziková aditiva, která by mohla ohrozit vývoj plodu – např. oxid titaničitý nebo některá umělá sladidla či syntetická barviva.

2. Doplněk stravy je komplexní

Měl by obsahovat všech 5 výše uvedených nejdůležitějších živin, a to v dobře vstřebatelných formách. Ty jsou totiž pro tělo nejefektivněji využitelné.

3. Obsahuje kyselinu listovou v aktivní formě methylfolátu

U aktivní formy kyseliny listové máte záruku, že ji vaše tělo efektivně využije. Pokud ale máte mutaci MTHFR vyvrácenou, pak zcela bezpečně můžete užívat i doplňky se syntetickou kyselinou listovou.

BONUS: Obsahuje další důležité živiny pro vývoj a prevenci vzniku obtíží

Jedná se hlavně o vápník, hořčík, cholin či vitamín K2, zinek a selen.

Vyznat se mezi různými multivitamíny může být oříšek. Přesvědčte se, že složení doplňku stravy je co nejčistší a obsahuje všechny důležité látky.

 

Které produkty splňují naše kritéria? Přidělili jsme jim medaile

Zlatá medaile

Doplněk stravy splňující všechna kritéria:

Stříbrná medaile

Doplněk stravy neobsahuje kyselinu listovou v aktivní formě methylfolátu:

Bronzová medaile

Doplněk stravy neobsahuje všechny účinné látky v dobře využitelné podobě a obsahuje větší množství aditiv:

 

Závěrem

V ideálním případě by dostatečné množství vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek měla zajistit zdravá a pestrá strava. To ale není vždy možné. Z toho důvodu je někdy opravdu vhodné zabezpečit zvýšené nároky na potřebné látky kvalitním multivitamínem před početím. Jeho užívání je také prevencí vzniku deficitů v těle matky. Ta totiž poskytuje jistý rezervoár pro potřeby dítěte a deficity se na ní posléze mohou výrazněji projevit nejrůznějšími zdravotními neduhy.

 

Čerpáme z nezávislých důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:

https://jbiomedsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12929-014-0077-z

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218540/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5390862/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK235217/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/anemia-during-pregnancy/art-20114455/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22742605/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393662/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500914/

https://www.labtestsonline.cz/mthfr.html

https://www.vaselaboratore.cz/seznam-vysetreni/molekularni-biologie/item/mthfr-methylentetrahydrofolatreduktaza-c677t-a1298c