- Domov
- Doplnky stravy
- Špeciálna
- Kolagén
Kolagén
Kolagen je pojivová tkáň, která „drží pohromadě" buňky a tkáně v lidském těle a určuje jejich pevnost a pružnost. Udává se, že některé typy kolagenových vláken jsou několikanásobně pevnější než ocel. Zistite viac
- Značka: ANNA BRANDEJS
- Zrušiť vybrané filtre
-
Collagen+ 11 150 kapsúl
Vstrebateľnosť , Bez aditív , % Zľava pre prihlásených ,ANNA BRANDEJSMorský kolagén a 11 účinných látok na krásnu pokožku a imunitu.
Dostupnosť: Skladom82,01 €
0,53 € / 1 tableta
-
Collagen Drink – Mango 198 g
Vstrebateľnosť , % Zľava pre prihlásených ,ANNA BRANDEJSPre mladistvú a hydratovanú pleť. S kyselinou hyalurónovou a vitamínmi.
Dostupnosť: Skladom43,19 €
2,23 € / 10 g
-
Collagen Drink – Citrón 198 g
Vstrebateľnosť , % Zľava pre prihlásených ,ANNA BRANDEJSPre mladistvú a hydratovanú pleť. S kyselinou hyalurónovou a vitamínmi.
Dostupnosť: Skladom43,19 €
2,23 € / 10 g
Zvolenému výberu neodpovedá žiadny produkt.
Čemu prospívá
Kolagen je nepostradatelná bílkovina. Lidské tělo si jej produkuje samo a to téměř ve třiceti variantách, které jsou představovány jednotlivými typy bílkovinných vláken s různým prostorovým uspořádáním. Kolagen představuje 25 – 30% všech bílkovin v těle a jeho vysoký obsah je přítomen v kůži, chrupavce, šlachách, kostech, zubech. Z toho je zřejmé, že struktury kolagenu musí být v odlišných částech lidského těla různorodé, přizpůsobené různým stupňům pevnosti, pružnosti a pohyblivosti okolních tkání.
Jak se může projevovat nedostatek
Po třicátém roce věku se tvorba kolagenu a jeho množství v lidském těle postupně snižuje. Ve vyšším věku je jednoznačně znát, že:
- kůže ztrácí svoji pevnost a pružnost
- kosti se stávají křehčími
- funkčnost kloubního aparátu se zhoršuje
Známé jsou i tzv. „kolagenové choroby", tedy nemoci, které jsou způsobeny tvorbou patologických nebo degradačních forem kolagenu.
Negativní vliv na tvorbu kolagenu má nezdravý životní styl, škodlivé je kouření a vysoká spotřeba cukru.
V jakých potravinách je kolagen
Významným zdrojem kolagenu jsou sýry a mléčné výrobky, maso, vejce. Suplementace kolagenu je vhodná také prostřednictvím kvalitních doplňků stravy. V nich bývá kolagen přítomen v podobě želatinových přípravků, nebo ve formě hydrolyzovaného nebo nativního kolagenu. Zatímco nativní kolagen je struktura přirozená, tělu vlastní, želatiny a hydrolyzovaný kolagen vznikají jeho štěpením.
Dávkování
Kolagen bývá dostupný ve formě tablet, případně drinku. Doporučené dávkování proto záleží na typu konkrétního přípravku a je uvedeno v příbalovém letáčku. Většinou není doporučováno užívání u dětí do 3 let, u těhotných a kojících žen.
Pro maximální účinek
Za účelem komplexního účinku jsou v produktech využívány nejdůležitější typy kolagenů - v lidském těle je totiž nejvíce (až z 90%) rozšířený typ kolagenu I (šlachy, kosti, zuby), dále pak typ II (chrupavky) a typ IV (cévy). Do doplňků stravy s kolagenem jsou přidávány i vitamíny (C, K a D).