Léky vs. doplňky stravy – jaký je mezi nimi rozdíl?

Léky vs. doplňky stravy – jaký je mezi nimi rozdíl?

PharmDr. Hana Chudobová

Mají stejnou krabičku, ale znamená to, že budou mít i stejný účinek? Nad touhle otázkou jsme se zamýšleli v následujícím článku.

V lékárně se často setkáváme se situací, že zákazníci od sebe nedokáží spolehlivě odlišit léky a doplňky stravy. Obě kategorie přípravků mají podobnou krabičku, ale lze od nich očekávat i stejný účinek?

Asi si říkáte, že znát rozdíl mezi lékem a doplňkem stravy je pro váš běžný život nepodstatné. Opak je pravdou – právě díky tomu vždy sáhnete po přípravku, který bude přesně splňovat vaše očekávání a potřeby. Vysvětlíme vám ty nejzásadnější rozdíly, díky kterým se již při další návštěvě lékárny nakoupíte na jistotu. :-)

1. Léky

Co to je vlastně lék?

Léky, resp. léčivé látky v nich obsažené, mají preventivní či léčebné účinky, když jsme nemocní.

Jakou cestou lék putuje až na poličku naší lékárny?

Posuzování a schvalování léků v ČR je v kompetenci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Na rozdíl od doplňků stravy procházejí před svým uvedením na trh registračním řízením, v jehož rámci je hodnocena účinnost a bezpečnost přípravku. Představme si to jednoduše tak, že veškeré informace uvedené na krabičce i v příbalovém letáku musí odpovídat tomu, co bylo u daného léku skutečně prokázáno.

Bezpečnost léku je také pravidelně sledována jak ze strany SÚKL, tak výrobce. Pokud by se snad stalo, že riziko z používání léku je větší než prospěch z léčby, přijmou se neprodleně opatření, aby nedošlo k ohrožení zdraví pacientů.

O stažení léčivých přípravků z trhu informuje SÚKL na svých webových stránkách.

Jak takový lék bezpečně poznat?

Na krabičce a v příbalovém letáku musí být uvedeno tzv. registrační číslo (např. 15/062/98-C). Na Vitalpoint lékárně jsme vám toto hledání už usnadnili zařazením léků do kategorie Volně prodejné léky a seřadili je podle problému, který právě řešíte.

V případě pochybností můžete také mrknout na databázi registrovaných léčivých přípravků, kde zjistíte, zda se jedná o registrovaný léčivý přípravek či nikoliv.


2. Doplňky stravy

Co jsou doplňky stravy?

Jak už napovídá samotný název, doplněk stravy je potravina s koncentrovaným obsahem vitaminů a minerálů, která má pouze za účel doplňovat běžnou stravu. Nejsou tedy oproti lékům určeny k léčbě nebo předcházení nemoci, mají spíše pomoci tam, kde strava nestačí.

Víte, že...

Výborným příkladem jsou např. omega 3 mastné kyseliny, kterých valná většina Čechů přijímá nedostatek. Konzumace ryb je u nás totiž nejnižší v EU – zatímco průměrný obyvatel EU sní ročně 24 kg rybího masa, průměrný Čech sní jen 6 kg. Pokud na talíři nemáte 2–3 porce ryby týdně, je dobré si příjem omega 3 pohlídat za pomoci doplňků stravy.

Jakou cestou putuje doplněk stravy až na poličku naší lékárny?

Výrobce neprokazuje při uvedení doplňku stravy na trh jeho účinnost, ale pouze nezávadnost – to je tedy velký rozdíl oproti lékům. Pokud doplněk stravy obsahuje právními předpisy dovolené látky, pak je povolen.

Na krabičce takového doplňku stravy můžeme najít tzv. zdravotní tvrzení – jde o tvrzení, která byla skutečně prokázána vysledky klinických studií. Bezpečně je poznáte tak, že začínají slovním spojením jako „přispívá k normální funkci" nebo „stavu", z čehož vyplývá, že doplňky stravy nejsou určeny k nápravě chorobného stavu, ale mají napomáhat k udržení normálního stavu.

Jak takový doplněk stravy bezpečně poznat?

Na krabičce přípravku je napsáno „doplněk stravy". U nás v lékárně tyto výrobky najdete seřazeny v samostatné kategorii Doplňky stravy.


Shrnutí

Tady jedno malé opakování pro lepší zapamatování nebo shrnutí pro ty, kteří nechtějí číst celý článek. :)

 

Léky

Doplňky stravy

Definice

Látky s léčebnými nebo preventivními vlastnostmi v případě onemocnění lidí. Potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek.

Účel

Léčba či prevence onemocnění Doplnění běžné stravy

Pravidla pro uvedení na trh

Prokázání účinnosti a bezpečnosti Prokázání zdravotní nezávadnosti

Označení na obalu

Registrační číslo Doplněk stravy

 

Co si z článku vzít?

Když si příště budeme v lékárně vybírat vhodný přípravek, musíme se nejdříve zamyslet, co od něj reálně očekáváme (a to i vzhledem k povinnostem, které musí být splněny před jeho uvedením na trh). Jak vyplývá z článku, léky mají oficiálně garantovanou kvalitu, kdežto u doplňků stravy mohou existovat velké rozdíly. Pozor, to neznamená, že neexistují kvalitní dopňky stravy – tomu se budeme věnovat v článku Jak takový kvalitní doplněk stravy poznat.
PharmDr. Hana Chudobová
autor článku

Vystudovala jsem klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zanedlouho poté jsem začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou mám až do současnosti. Za tu dobu jsem si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty, kteří se za mnou vrací již přes 30 let. V praxi využívám své znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Farmacii mám ráda, přináší mi radost a dlouhodobé uspokojení.

poradna@vitalpoint.cz