2 rady, jak vybrat kvalitní kolagen na klouby

2 rady, jak vybrat kvalitní kolagen na klouby

RNDr. Michaela Bebová

Kolagen je důležitý nejen pro krásnou pleť, ale i pro zdravé klouby a chrupavky. Jak vybrat ten nejkvalitnější? Inspirujte se radami odborníka.

Nezáleží na tom, zda jste sportovec, senior, nebo se zotavujete po operaci. Bolest kloubů může potrápit každého z nás. S přibývajícím věkem navíc tvorba kolagenu klesá. Pro zachování zdravého pohybového aparátu je tedy důležité kolagen doplňovat. Poradím, na co se při výběru kolagenu na klouby dívat. 

Víte, že...

Bolesti či obecně zdravotní problémy týkající se pohybové aparátu mohou být velmi různorodé. Zatímco v rámci prevence vám může postačit pouze čistý kolagen, při řešení závažnějších pooperačních stavů je dobré vsadit na komplexnější kloubní preparáty. O těch si můžete počíst v našem Nezávislém testu Kloubní výživy.

 

Jak přirozeně doplnit kolagen v těle?

Správná životospráva a pestrá a vyvážená strava jsou klíčem ke zdraví. Do jídelníčku proto zařaďte potraviny bohaté na kolagen, např.:

  • Maso
  • Masokostní vývary
  • Tučné ryby
  • Mořské plody
  • Vejce

Pokud jste vegani nebo ze své stravy obecně nejste schopni získat dostatečné množství kolagenu, vsaďte na kvalitní doplňky stravy. Poradíme, jak takový doplněk stravy vybrat.

 

Jak vybrat kvalitní doplněk stravy s kolagenem?

Vyznat se ve velkém množství doplňků stravy může být obtížné. Při výběru kolagenu se proto držte těchto kritérií:

1. Minimum aditiv (konzervantů, plnidel, aromat, barviv apod.)

Stejně jako bychom si měli vybírat čerstvé, co nejméně zpracované potraviny s minimem přídatných látek, i doplňky stravy si zaslouží stejnou pozornost. Vždy čtěte složení a okem zkontrolujte, jestli se ve složení nenachází až moc složek. Více jsme toto téma rozebrali v článku Jak poznat kvalitní doplněk stravy.

2. Doplněk stravy obsahuje hydrolyzované kolagenní peptidy nebo nativní (nedenaturovaný) kolagen typu II

Pouze tyto dvě formy mají signifikantní biologický účinek. Kolagen v doplňcích určených pro pohybový aparát je nejčastěji hovězího původu. V případě nedenaturovaného kolagenu II typu jde o kuřecí chrupavky.

Co přesně znamená, že je kolagen hydrolyzovaný?

Kolagenní vlákno je „nastříhané“ na krátké úseky. Ty jsou nejen lépe vstřebatelné a využitelné, ale také lépe rozložitelné na jednotlivé aminokyseliny, které mohou posloužit například k výstavbě nativního kolagenu. Peptidy mají nejčastěji živočišný původ, takže přípravky nejsou vhodné pro vegany. Majoritně pochází ze skotu, dále z chrupavek žraloků či rejnoků, případně mohou být i vepřového původu.

Bonus 1: Kolagenní peptidy pochází z certifikovaného zdroje

Bonus 2: Kolagenní peptidy mají registrovanou značku, která zaručuje určitou úroveň kvality a efektivity

 

Jaké je správné dávkování kolagenu?

Studií na toto téma bylo provedeno opravdu mnoho a jejich výsledky a závěry se liší

U kolagenů na podporu pojivové tkáně, kloubů a chrupavek je potřeba o něco vyšší dávkování než u kolagenů na kvalitu pleti. 

Náš tip

Zajímá vás, jak odborník hodnotí kolageny na pleť, vlasy a nehty? Přečtěte si náš článek Který kolagen pro krásnou pleť a vlasy je nejlepší? Známe odpověď.

U hydrolyzovaných peptidů se doporučuje dávkování 5-10 g hydrolyzovaných kolagenních peptidů nebo i více (12–15 g). I přesto však studie s nižším testovaným množstvím kolagenu vykazují taktéž vesměs pozitivní trend. U nativního kolagenu je to pak mnohem méně. Studie ukazují, že efektivní denní příjem se pohybuje okolo 20-40 mg nativního kolagenu II. typu.

Je potřeba zdůraznit, že na prvních místech v otázkách prevence onemocnění pohybového aparátu a samotné výživy kloubů stojí vyvážená strava s dostatečným množstvím bílkovin v jídelníčku, vápníku a dalších mikroprvků. Samozřejmě nelze opomenout ani přiměřenou pohybovou aktivitu, kterou klouby pro své zdraví potřebují.

 

Které produkty splňují naše kritéria? Přidělili jsme jim medaile

Zlatá medaile

Doplněk stravy splňující 2 kritéria a 1 nebo 2 bonusy:

Stříbrná medaile

Doplněk stravy splňující 2 kritéria:

Bronzová medaile

Doplněk stravy splňuje 1 kritérium:

Zdroje:

https://www.scielo.br/j/rbgg/a/fk95TfhxB7mPsmqYRDdHH8K/?format=pdf&lang=en

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31096622/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31096622/