Jak vybrat kloubní výživu? Držte se těchto 3 rad.

Jak vybrat kloubní výživu? Držte se těchto 3 rad.

RNDr. Michaela Bebová

Bolest kloubů trápí nejednoho z nás. Poradíme, jak vybrat kvalitní doplněk stravy – ať už jste sportovec, senior nebo se zotavujete po operaci.

Doplňky stravy určené na podporu zdraví kloubů, šlach a chrupavek jsou v současné době velmi oblíbené. Kloubní výživa se doporučuje jak v rámci pooperační regenerace, tak v rámci prevence. Preparátů, které se na bolest kloubů zaměřují, je opravdu mnoho. Prozradím, jak tyto preparáty rozdělujeme a na základě jakých kritérií pak vybrat správný doplněk stravy. 

 

Jak přirozeně zlepšit kondici kloubů?

Správná životospráva a pestrá a vyvážená strava jsou klíčem ke zdraví. Do jídelníčku proto zařaďte potraviny bohaté na kolagen, např.:

  • Maso
  • Masokostní vývary
  • Tučné ryby
  • Mořské plody
  • Vejce

Pokud jste vegani nebo ze své stravy obecně nejste schopni získat dostatečné množství kolagenu, vsaďte na kvalitní doplňky stravy.

Jaký druh kloubního preparátu vybrat?

Doplňky stravy určené pro výživu kloubů můžeme rozdělit do 2 kategorií:

1. Komplexní preparáty

Obsahují 1–3 nejdůležitější složky: kolagen, glukosaminsulfát a chondroitinsulfát. Ty jsou doplněny o protizánětlivé složky – nejčastěji MSM a mikroživiny pro podporu zdraví a stavby pohybového aparátu.

2.  Jednosložkové preparáty

Mezi těmi dominuje čistý kolagen (různých druhů a v různých množstvích) nebo např. kyselina hyaluronová. Bývají doplněny o vitamín C, který napomáhá tvorbě kolagenu.

Víte, že...

Bolesti či obecně zdravotní problémy týkající se pohybové aparátu mohou být velmi různorodé. Zatímco v rámci prevence vám může postačit pouze čistý kolagen, při řešení závažnějších pooperačních stavů je dobré vsadit na co nejkomplexnější přístup. V tomto článku se proto zaměříme právě na první kategorii.

Je nutné zmínit, že doplňky stravy by měly být brány primárně jako podpůrný faktor. Mějte tedy na paměti, že doplňky stravy mohou pomáhat (a také pomáhají), ale neléčí. Proto dbejte na správnou životosprávu a klouby nepřetěžujte.

 

Jak poznat kvalitní doplněk stravy kloubní výživy?

Kvalitní doplněk stravy na podporu kloubního aparátu poznáte především na základě těchto kritérií:

1. Obsahuje minimum aditiv (konzervantů, aromat, barviv atp.)

Stejně jako bychom si měli vybírat čerstvé, co nejméně zpracované potraviny s minimem přídatných látek, i doplňky stravy si zaslouží stejnou pozornost. Vždy čtěte složení a okem zkontrolujte, jestli se ve složení nenachází až moc složek. Více jsme toto téma rozebrali ve článku Jak poznat kvalitní doplněk stravy.

2. Obsahuje základní látky pro stavbu chrupavky

Doplněk stravy by měl obsahovat 1 až ideálně všechny 3 základní látky pro stavbu chrupavky – glukosaminsulfát, chondroitin sulfát a kolagen (hlavně kolagen typu I v hydrolyzované podobě).

Každá látka má své efektivní rozmezí dané výsledky různých studií. V případě glukosaminsulfátu je to 1500 mg/ den, u chondroitinsulfátu pak alespoň 500 mg/den.

U kolagenu je to alespoň 2,5 g až 15 g, přičemž množství okolo 5 g je efektivní pro zvýšení hustoty kostní hmoty. Pokud mají kolagenní peptidy v produktu značku, je to jedině bonus a poukazuje to tak na vyšší kvalitu. Doplňky stravy také často obsahují nativní kolagen typu II, kterého v produktech bývá oproti hydrolyzovanými peptidům malé množství (okolo 20 mg). Je to z důvodu jiného mechanismu účinku. Nativní kolagen typu II vyvolává ve střevě toleranci imunitních buněk a tím snižuje odbourávání vlastního kolagenu imunitním systémem.

3. Obsahuje látky s protizánětlivými účinky

Doplněk stravy by měl obsahovat látky, které působí protizánětlivě a jsou schopny tlumit bolest – nejčastěji MSM (methylsulfonylmethan) a dále nejrůznější rostlinné výtažky.

MSM je látka, která je zdrojem síry. Pomáhá při regeneraci chrupavky a její hlavní schopností je tlumit bolest. Proto jen doplňky stravy s dostatečným obsahem MSM jsou schopny výrazně zlepšit kvalitu života lidí s bolestmi kloubů. Za efektivní je považováno množství od 500 mg, ideálně však 1000–2000 mg.

Mezi oblíbené a často užívané rostlinné výtažky patří extrakt z byliny Boswellia serrata, česky kadidlovníku pilovitého. Velmi často používanou látkou se silným protizánětlivým účinkem je kurkumin. Setkat se můžete také s extraktem z vrby bílé nebo ze zázvoru.

BONUS: Obsahuje vitamíny a minerální látky

Produkt obsahuje vitamíny a hlavně minerální látky v dobře vstřebatelné formě pro zdraví pohybového aparátu.

Jak je známo, vitamín C napomáhá tvorbě kolagenu. Existují ale i další vitamíny, minerální látky a stopové prvky, které přispívají ke zdraví pohybového aparátu. Jsou to např. vitamín D3, mangan, selen, měď a zinek.

Náš tip

Nezapomeňte si přečíst náš článek Nezávislý test Kloubní výživy, ve kterém jsme na základě uvedených kritérií srovnali 10 nejprodávanějších kloubních preparátů na Vitalpoint.cz za rok 2023. Který produkt se umístil na 1. místě?

 

Které produkty splňují naše kritéria? Přidělili jsme jim medaile.

Zlatá medaile

Doplňky stravy, které splňují všechna 3 kritéria a bonus: 

Bronzová medaile

Doplněk stravy splňující 1 kritérium a bonus nebo 2 kritéria:

*I když v produktu značky Goodie nejsou látky v tak vysokém množství, o kterém se zmiňujeme v návodu, je narozdíl od ostatních doplňků stravy jako jediný v této kategorii liposomální. Liposomální forma rapidně zvyšuje vstřebatelnost a biolgickou dostupnost produktu, z toho i tento produkt považujeme za vysoce kvalitní a efektivní. Obsahuje jak samotnou výživu (glukosamin), tak látky tlumící zánět (MSM a Boswellia), a splňuje tedy 2 kritéria.

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3456914/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34884724/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31096622/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34516398/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19697097/