Co se v článku dozvíte?
- Jak spolu souvisí strava a atopický ekzém?
- Jak léčit atopický ekzém pomocí stravy?
- Strava jako spouštěč atopického ekzému – čemu se vyhnout?
- Podpora střevního mikrobiomu při léčbě atopie
- Jídelníček atopika – co jíst a nejíst při atopickém ekzému?
- Zvládnu získat veškeré živiny ze stravy, nebo potřebuji doplňky stravy?
- Jen strava nestačí – jak na komplexní léčbu ekzému?
Jak spolu souvisí strava a atopický ekzém?
Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. Strava může mít obrovský vliv nejen na naše celkové zdraví, ale také zdraví pokožky. Nedostatek důležitých vitamínů a minerálů v jídelníčku, potravinové alergie a intolerance či narušený střevní mikrobiom mohou přispívat ke zhoršení ekzému či opakovaným vzplanutím.
Vhodně zvolený jídelníček nám pak může pomoci snížit zánět v těle, posílit kožní bariéru a minimalizovat vzplanutí ekzému – zejména pokud se zaměříme na čerstvé, nutričně bohaté potraviny a vyhneme se potravinovým spouštěčům.
Jak léčit atopický ekzém pomocí stravy?
Každý atopik ví, že léčba atopického ekzému vyžaduje komplexní přístup. Stejně komplexně je třeba pohlížet i na skladbu jídelníčku. Je důležité si uvědomit, že žádný univerzální jídelníček pro atopiky neexistuje. Dietu tak musíme přizpůsobit svým individuálním potřebám a zaměřit se na tyto 3 nejdůležitější kroky:
1. Strava jako spouštěč atopického ekzému – čemu se vyhnout?
Krokem č. 1 v léčbě atopie je identifikace spouštěčů ekzému, kterými mohou být např. dráždivé látky v kosmetice, drsná mýdla či prací prostředky. Velmi častým spouštěčem vzplanutí atopického ekzému jsou bohužel právě potraviny, na které můžeme mít alergii nebo přecitlivělost (intoleranci).
Jak identifikovat potravinové spouštěče ekzému?
Potravinové alergie či intolerance pomohou odhalit různé laboratorní testy (např. krevní, kožní testy, měření pH stolice při laktózové intoleranci). V neposlední řadě nám může pomoci také eliminační dieta. Ta je navržena tak, aby naše tělo očistila od potravin, na které můžeme být přecitlivělí. Současně nám pročistí zažívací trakt, a tím eliminuje nepříjemné projevy ekzému. Vše, co potřebujete vědět o eliminační dietě, najdete v tomto článku.
2. Podpora střevního mikrobiomu při léčbě atopie
Střevní mikrobiom je tvořen mikroorganismy, které sídlí v lidském střevě a jsou nepostradatelné pro naše zdraví. Podporují trávení, chrání střevní stěnu a podporují normální imunitní funkce.
Střevo a kůže jsou dva důležité orgány, které udržují fyziologickou homeostázu (stálost vnitřního prostředí organismu). Propojení mezi střevem a kůží (tzv. gut-skin axis neboli osa střevo-kůže) bylo již několikrát prokázáno. Poruchy trávicího traktu jsou často doprovázeny kožními projevy a naopak. Je zřejmé, že střevní mikrobiom se účastní mnoha zánětlivých poruch, které jsou spojené právě s atopií.


Naše tělo je svým způsobem takový svět ve světě. Ve střevě mohou být buď prospěšné mikroorganismy, díky nimž náš svět (tělo) prospívá, nebo patogeny, které náš svět „znečišťují" a způsobují zdravotní potíže.
Co je syndrom propustného střeva a jak souvisí s atopií?
Odborníci se shodují, že narušení střevní bariéry (syndrom propustného střeva) umožňuje pronikání špatně strávené potravy a toxinů do oběhu, kde následně dochází k poškození tkání (i pokožky). Náš imunitní systém na přítomnost cizorodých látek reaguje spuštěním zánětlivé reakce, která může vyústit až v chronický zánět.
Toto krátké video vám vysvětlí, jak může syndrom propustného střeva ovlivnit naše zdraví. Titulky si zapnete kliknutím na ozubené kolečko → Titulky → Automatický překlad (Čeština).
Jak zjistím, zda trpím syndromem propustného střeva?

Přesto není třeba zoufat. Zdravý životní styl a vhodná strava, jak popisuji níže, dokáží zlepšit zdraví střeva, a tím i zmírnit případné symptomy propustného střeva.
Jak zlepšit střevní mikrobiom při atopickém ekzému?
Střevní mikrobiom je do značné míry ovlivněn stravou, léky, nemocemi a stresem. To může ovlivnit propustnost střeva a změnit složení mikroorganismů ve střevě. Místo prospěšných mikroorganismů budeme hostiteli těch patogenních.
Níže je několik tipů, jak zlepšit svůj střevní mikrobiom (a pomoci tak i své pokožce):
- Jezte pestrou a vyváženou stravu bohatou na probiotika a prebiotika (více informací níže).
- Omezte stres. Třeba tím, že si osvojíte tyto vědecky podložené techniky jeho zvládání. :-)
- Přestaňte kouřit (nebo kouření alespoň výrazně omezte).
- Vyhněte se zbytečnému nadužívání antibiotik a nesteroidních protizánětlivých léků (Ibalgin, Ibuprofen a další).
- Pravidelně cvičte a hýbejte se. Pohyb totiž pozitivně ovlivňuje peristaltiku střev a trávení (třeba taková procházka po jídle dovede s trávením zázraky).
- Dopřejte si kvalitní a nerušený spánek.
Náš tip

3. Jídelníček atopika – co jíst a nejíst při atopickém ekzému?
Pestrá a vyvážená strava bohatá na důležité vitamíny a minerály je možná nejvíce podceňovaným „lékem". Nejenže se díky ní cítíme dobře, správně zvolený jídelníček může také výrazně pomoci s příznaky ekzému. Pojďme se spolu podívat na potraviny, které do jídelníčku zařadit a které raději vynechat.
Jak se stravovat při atopickém ekzému?
Jídelníček atopika by měl být co nejpestřejší a obsahovat pokud možno co nejkvalitnější potraviny. Kdykoliv to jde, vsaďte na kvalitní libové maso, ryby či vajíčka od výrobců, kterým opravdu důvěřujete, a spousty zeleniny a ovoce ideálně vypěstované s láskou na vlastní zahrádce. Vůbec nejlepší je přikusovat zeleninu ke každému jídlu.
- probiotika,
- vlákninu (prebiotika),
- omega 3,
- quercetin,
- kolagen,
- l-glutamin,
- protizánětlivé potraviny.
1. Potraviny s probiotiky
S podporou střevní mikroflóry nám pomohou potraviny bohaté na probiotika:
- kysané zelí,
- kefír, jogurt a další kysané mléčné výrobky,
- kimchi,
- kombucha,
- tempeh,
- kváskový chléb,
- nakládané okurky a jiná zelenina.
2. Potraviny bohaté na vlákninu (prebiotika)
Prebiotika (vláknina) jsou vlastně potravou pro probiotika, v našem jídelníčku jsou tak velmi důležitá. Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří:
- quinoa,
- hnědá rýže,
- celozrnné výrobky,
- kapusta,
- mandle,
- oříšky
- nebo ovoce se slupkou.
Kde strava nestačí pomohou doplňky stravy – například psyllium či inulín.
3. Potraviny bohaté na omega 3
Odborníci se shodují, že omega 3 mastné kyseliny snižují zánět v těle, díky čemuž mají pozitivní vliv na atopický ekzém. Najdete je zejména v tučných mořských rybách (losos, sleď, sardinky...).
Obecně se doporučuje konzumovat min. 2 porce ryby týdně. Pokud se vám to nedaří, nebojte, nejste v tom sami – v Česku je konzumace ryb obecně velmi nízká (jíme dokonce nejméně ryb ze všech států EU). Proto se doporučuje nedostatek omega 3 ve stravě vynahradit doplňky stravy.
4. Potraviny bohaté na quercetin (kvercetin)
Quercetin je silný přírodní antioxidant a antihistaminikum (látka bránící organismus před účinky alergenů). Odborníci se shodují, že je slibnou přírodní léčbou zánětlivých kožních onemocnění.
Mezi potravinové zdroje quercetinu patří:
- ovoce – jablka, borůvky, třešně, hroznové víno,
- zelenina – košťálová zelenina (např. kapusta), paprika, červená cibule, chřest,
- čekanka,
- klíčky,
- bylinky,
- olivový olej aj.
5. Potraviny bohaté na kolagen
Podle této studie jsou kolagenní peptidy schopny zabránit rozpadu střevní výstelky, a mohou tak pomoci při syndromu propustného střeva. Mezi hlavní potravinové zdroje kolagenu patří:
- maso (dopřejte si maso prorostlé šlachami, chrupavky i kůži),
- masokostní vývary,
- tučné ryby (ideálně s kůží),
- mořské plody,
- vejce,
- želatina (třeba v kvalitní tlačence).
6. Potraviny bohaté na l-glutamin
Tato studie potvrzuje, že glutamin zachovává funkci střevní bariéry a zabraňuje její propustnosti. Je také považován za nejdůležitější živinu při hojení střevní sliznice u syndromu propustného střeva. Mezi nejvýznamnější potravinové zdroje glutaminu patří:
- kuře,
- ryba,
- zelí,
- špenát,
- mléčné výrobky,
- čočka, fazole,
- řepa,
- hrášek.
7. Protizánětlivé potraviny
Stejně jako existují potraviny, které v těle podporují zánětlivé procesy, existují i takové, které tělu pomáhají se zánětem bojovat. Jedná se např. o:
- borůvky,
- brokolici,
- avokádo,
- rajčata,
- zelený čaj,
- houby,
- kurkumu,
- extra panenský olivový olej a další.


Potraviny bohaté na probiotika – seženete v supermarketu nebo zdravé výživě. Případně si některé můžete vyrobit sami. :-)
Co nejíst při atopickém ekzému?
Už víte, které potraviny mohou v léčbě ekzému pomoci. Některá jídla však mohou mít opačný efekt. Tyto potraviny při atopii z jídelníčku raději vynechte:
- potraviny, na které máte alergii nebo intoleranci (jak identifikovat potravinové spouštěče ekzému se dozvíte v tomto článku),
- vysoce průmyslově zpracované potraviny (fast food, párky, paštiky, instantní pokrmy...),
- cukr a sladkosti bez výživové hodnoty,
- alkohol.
Zvládnu získat veškeré živiny ze stravy, nebo potřebuji doplňky stravy?
Vždy bychom měli usilovat o získání potřebných živin přímo ze stravy. Ale, ruku na srdce, to se daří jen málokomu z nás. Dnešní životní styl, alergie či intolerance, nedostatek zeleniny a ovoce v jídelníčku a konzumace ne úplně kvalitních potravin může vést k nedostatku důležitých látek v těle.
Doplňky stravy, jak již název napovídá, nám pomohou doplnit to, co ze stravy zkrátka nejsme schopni v dostatečné míře získat. Případné nedostatky pomohou odhalit krevní testy, které vám napoví, zda je, nebo není potřeba doplňky stravy užívat.
Tip na další počtení

Jen strava nestačí – jak na komplexní léčbu ekzému?
S atopickým ekzémem to není jednoduché. Jde o komplexní a často nevyzpytatelný zdravotní problém, který se podepisuje na naší fyzické i psychické pohodě. Ačkoliv je správná dieta při atopii velmi důležitým faktorem, který může pomoci korigovat vzplanutí ekzému a ovlivnit celkový stav pokožky, stejně důležitá je např. i péče o pokožku zvenčí či práce s psychikou.
Co by měla zahrnovat celostní léčba atopického ekzému?
Naše blogové články vám pomohou zjistit, co vše je třeba vědět:
- ... které spouštěče jsou zodpovědné za vzplanutí ekzému (včetně potravinových spouštěčů).
- ... po kterých doplňcích stravy sáhnout, abychom podpořili střevní mikrobiom a zdraví pokožky.
- ... jak zvládat svědění atopického ekzému.
- ... jak správně pečovat o pokožku (a to i na slunci).
- ... jak správně vybrat hydratační krém pro atopickou pokožku, který kůži uleví.
- ... kdy vsadit na kortikoidy či jiné léčivé masti a jak je správně používat.
- ... na jaké lékaře se obrátit. S léčbou vám totiž může pomoci nejen dermatolog, ale také alergolog, gastroenterolog a další.
- ... jak poznat, že za zhoršením ekzému je ve skutečnosti kožní infekce.
- ... jak pracovat s psychikou, která má na stav pokožky velký vliv.
Zveřejněno: 4. 1. 2022
Naposledy aktualizováno: 23. 6. 2025
Čerpáme z nezávislých a důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:
https://www.frontiersin.org/journals/microbiology/articles/10.3389/fmicb.2018.01459/full
https://www.solen.cz/pdfs/der/2022/01/04.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36677677/
https://www.nature.com/articles/s12276-018-0104-3
https://eumofa.eu/the-eu-market#
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26905599/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28174772/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4369670/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/quick-start-guide-to-an-antiinflammation-diet
Autor článku
PharmDr. Hana ChudobováVystudovala jsem klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zanedlouho poté jsem začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou mám až do současnosti. Za tu dobu jsem si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty, kteří se za mnou vrací již přes 30 let. V praxi využívám své znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Farmacii mám ráda, přináší mi radost a dlouhodobé uspokojení.