Atopický ekzém – jak se ho zbavit a zmírnit svědění?

Atopický ekzém – jak se ho zbavit a zmírnit svědění?

Michaela Kavková

Poznejte, co je atopický ekzém, jeho příčiny a příznaky. Naučte se, jak správně rozpoznat a léčit toto běžné kožní onemocnění, a předejděte jeho rozšíření už v mírných formách.

Co je atopický ekzém?

Atopický ekzém (Atopická dermatitida, atopie) je celosvětově nejběžnější zánětlivé kožní onemocnění. Jeho výskyt začal celosvětově stoupat, proto považuji za důležité umět toto onemocnění rozpoznat a léčit. Zvlášť při mírných formách atopického ekzému, kde je velmi důležité předcházet jeho rozšíření.

Atopická vs. zdravá pokožka - jaké jsou rozdíly?

Atopický ekzém je dlouhodobé chronické onemocnění týkající se porušené vnější vrstvy pokožky, tzv. epidermální bariéry. Tato část chrání dolní vrstvy před ztrátou velkého množství vody a zabraňuje pronikání bakterií skrz naši pokožku. Atopie způsobuje mezery v této vrstvě, to narušuje celý systém a dochází tak k vysoušení a náchylnosti k zanícení a infekci pokožky.

atopická pokožka

Foto: Ukázka pokožky u zdravého jedince vs porušení kožní bariéry u atopika.

Kdy se projeví atopický ekzém?

Obvykle se projeví v kojeneckém věku přibližně u 20 % dětí. Někdy mohou u dítěte příznaky zcela vymizet a někdy se mohou opět objevit až po několika letech nebo v dospělosti.

Do 26 let je stále možné riziko rozvoje prvních příznaků u 5 – 15% osob. Postiženi ale mohou být všechny věkové kategorie a výjimečně se AE může projevit i u dospělého člověka.

Příznaky atopického ekzému

Atopický ekzém se projevuje ve dvou stádiích a těmi jsou remise (přechodné vymizení příznaků) a relaps (akutní znovuvzplanutí příznaků). Jinými slovy - někdy je nám lépe a někdy se můžeme uškrábat k smrti.

Nejčastější příznaky atopického ekzému jsou:

  • Suchá kůže
  • Svědění
  • Červené až hnědošedé skvrny
  • Malé vystouplé hrbolky, při poškrábání s unikající tekutinou a vznikající krustou
  • Mokvání
  • Ztluštělá, popraskaná a šupinatá kůže
  • Citlivá a oteklá kůže od škrábání

Kde všude se atopický ekzém projevuje?

Ložiska se u atopiků mohou projevit pouze v oblasti kotníků a v podkolenních nebo loketních jamkách. Někteří jedinci mohou naopak pociťovat zanícenou pokožku po celém těle.

Atopický ekzém se mnohdy překrývá s níže uvedenými dalšími ekzémy, atopikovi se tedy může objevit i např. seborea nebo popraskaná kůže s puchýři na prstech.

Suchá atopická dermatitida ekzém
Foto: Suchá atopická dermatitida na paži a předloktí

atopický ekzém kojenec
Foto: Atopie na obličeji kojence (1)

Jak rozpoznat atopický ekzém od jiných typů ekzémů?

Pokud se nám objeví na pokožce červené mapy nebo puchýřky, nemusí to vždy znamenat, že máme atopický ekzém. Existují další typy ekzémů a každý typ má svůj vlastní soubor příznaků a spouštěčů. Mnohdy stačí vyřadit látku způsobující alergickou reakci a příznaky vymizí.

Vždy je ale důležité navštívit dermatologa, zjistit o jaký typ se jedná a zamezit možnému zhoršení.

Další kožní ekzémy, které známe:

1. Diskoidní ekzém

Jsou to suché a oteklé skvrny kruhovitého nebo oválného tvaru na těle (výjimečně i na obličeji). Příčiny nejsou známé, ale může k nim docházet, když je pokožka velmi suchá a nedokáže poskytnout dostatečnou kožní bariéru proti dráždivým látkám.

diskoidní ekzém

Foto: Skupina malých skvrn, které se postupně spojují do velké.

2. Kontaktní ekzém

Tento ekzém je vyvolán kontaktem s určitou látkou, která dráždí pokožku. Obvykle se příznaky (zčervenání, suchost a popraskání, puchýřky) projeví okamžitě nebo do 48 hod. Důležité je identifikovat dotyčnou látku a zamezit kontaktu s pokožkou. Symptomy většinou zmizí během několika dnů nebo týdnů.

Kontaktní ekzém

Foto: Podrážděná pokožka s puchýřky 

3. Seboroický ekzém

Je typ chronického ekzému, při kterém se po stranách nosu, obočí, uší a pokožky hlavy tvoří červené skvrny s mastnými šupinami. Pravděpodobná příčina je nadbytek kvasinek, které žijí na povrchu pokožky. Naše tělo na ně přehnaně reaguje a vzniká imunitní odpověď ve formě seborei.

seboroický ekzém seborea

Foto: Červené skvrny se šupinami

4. Dyshidrotický ekzém

Tento typ ekzému způsobuje svědění a tvorbu drobných puchýřků na prstech, dlaních a chodidlech. Spouštěčem může být plísňová kožní infekce, reakce na určitou látku (př. mýdlo, mycí prostředek), stres nebo pocení.

Dyshidrotický ekzém

Foto: Suchá a popraskaná pokožka s puchýři na prstech

 

Jaké jsou příčiny atopického ekzému?

AE je komplexní onemocnění. Bylo zjištěno, že je ve hře více faktorů:

1. Rodinná anamnéza 

My atopici máme genetické predispozice k alergiím, které dědíme po předcích. To znamená, že pokud někdo z našich příbuzných měl nebo má AE, sennou rýmu, astma nebo alergii na potraviny, tak je možné, že se tomu nevyhneme ani my. Studie z roku 2015 zjistila, že pokud je již AE v rodině, tak genetický předpoklad pro atopii u dotyčného je přibližně 75%.

Naše trápení často nekončí pouze jen u atopického ekzému, ale i u dalších výše zmiňovaných alergických stavů. Pokud nás trápí jeden z problémů, tak je pravděpodobné, že se rozvine i další. Např. u atopika je 3-4x násobně vyšší riziko vzniku astma než u zdravého dítěte.

2. Imunitní systém

Atopický ekzém je také záležitostí našeho imunitního systému, který je velmi citlivý a přehnaně reaguje na okolní prostředí, jako je např. znečištění, roztoči atd.

3. Místo, kde žijeme

Pokud máme geny pro atopický ekzém, klima pro nás může být velmi zásadní. Zjistilo se, že se pravděpodobněji nemoc rozvine u lidí, kteří žijí v:

  • Zemích s vysokými příjmy (s přehnanou sterilitou)
  • Městě
  • Místě, které je alespoň část roku chladné a vlhké
  • Horských oblastech s nízkými teplotami

Z tohoto zkoumání můžeme vyčíst, že je pro snížení rizika vzniku atopie lepší bydlet v teplejších oblastech a mimo města.

4. Každodenní životní situace a kontakt s různými látkami

Stejně jako místo, kde žijeme, tak nás mohou ovlivnit každodenní situace, stres a kontakt s různými látkami, jako je např. tabákový kouř, prací prostředky, vůně v kosmetice atd.

příčiny atopického ekzému

Foto: Příčiny atopického ekzému

Léčba atopického ekzému

Jak už víme, tak atopický ekzém je celostní problém, ovlivňuje ho mnoho faktorů a proto bychom měli k jeho léčbě také celostně přistupovat. Léčba by se měla skládat z několika pilířů a ty jsou: 

léčba atopického ekzému propojení


Foto: Propojené kruhy Mozku (mysli), střeva (trávení) a kůže. Stejně tak je propojen i náš problém a řešení se musí týkat všech těchto oblastí.

 

Na závěr

Ve studiích a odborných článcích se dozvíme, že je atopie dlouhodobé chronické onemocnění. Je to sice taková malá pravda, ale daleko důležitější je uvědomění, že si opravdu můžeme pomoci a opravdu můžeme mít klidový stav ekzému a prakticky o něm nevědět. Jak na to? Není to samozřejmě jednoduché a vyžaduje to značný boj a úsilí, ale vyplatí se :)

Víte, že...

Nejlepší krémy na atopický ekzém jsme porovnávali v našem nejčtenějším článku TOP 9: Nejlepší krémy na atopický ekzém.

 


Zdroje: 

[1] https://dermnetnz.org/topics/atopic-dermatitis