Vitamin E (tokoferol) je látka rozpustná v tucích, která přispívá k ochraně lidských buněk před oxidativním stresem, tj. před jejich poškozením volnými radikály.
Volné radikály jsou přítomné zejména v:
- cigaretovém kouři
- ve znečištěném ovzduší
- okolí, kde vznikají působením ultrafialového slunečního záření.
Volné radikály mohou podněcovat rozvoj srdečních nebo rakovinných onemocnění.
1) Jaké jsou benefity vitaminu E?
Prevence aterosklerózy a krevních sraženin
Část vědeckých studií, i když zatím ne vždy se zcela jednoznačnými závěry, se věnovala tématu účinku vitaminu E na riziko aterosklerózy a krevních sraženin (1, 2).
Prevence očních onemocnění
Jiné studie popisují potencionálně příznivý účinek vitaminu E na snížení rizika očních onemocnění. Zejména se jedná o tzv. věkem podmíněné degenerace očí a šedého očního zákalu (3, 4).
Ochrana mozkových buněk
Další studie podporují hypotézu, že vitamin E přispívá k ochraně mozkových buněk před jejich degenerativním poškozením.
Regenerace pokožky
Vitamin E se dále využívá i v péči o pokožku za účelem regenerace suché a popraskané kůže. Bývá proto významnou součástí pleťových krémů, které jsou určeny k ochraně pokožky před negativními vlivy okolního prostředí a ke zpomalení procesu stárnutí kožních buněk.
2) V jakých potravinách se vitamin E nachází?
Vitamin E se nachází v rostlinných olejích, ořeších, semenech, ovoci a zelenině.
Konkrétně se jedná o:
- Olej z pšeničných klíčků
- Slunečnicový, světlicový a sójový olej
- Slunečnicová semínka
- Mandle
- Arašídy, arašídové máslo
- Řepu
- Špenát
- Dýni
- Červenou papriku
- Chřest
- Mango
- Avokádo
Foto: Zdroje vitaminu E
3) Jaká je doporučená denní dávka vitaminu E pro dospělé?
Denní referenční dávka vitaminu E pro dospělého člověka má dle vyhlášky č. 330 z roku 2009 Sb. hodnotu 12 miligramů (mg).
Je ale potřebné počítat s tím, že vitamin E zahrnuje skupinu osmi tokoferolů, jejichž jednotlivé formy mají různou hodnotu aktivity pohybující se od 0,1 až k 1. Pro lidský organismus je nejdůležitější alfa-tokoferol.
4) Jak poznám, že mám nedostatek vitaminu E?
Nedostatek vitaminu E se vyskytuje spíše vzácně a bývá spojen s poruchami vstřebávání tuků.
Nejčastěji se projevuje ve formě neurologických potíží a sníženou imunitou organismu (5, 6).
5) Jak mohu rychle a snadno doplnit vitamin E?
Přidejte jídla bohatá na vitamin E do svého jídelníčku. Zvažte doplňky stravy s vitaminem E, které mohou tento proces urychlit.
6) Jak mohu zvýšit vstřebatelnost vitaminu E tělem?
Vitamin E je vitamín rozpustný v tucích. Jeho vstřebatelnost tedy zvýšíme při současné konzumaci jídla obsahující tuky.
7) Je možné se předávkovat vitaminem E?
Ano, při dlouhodobém užívání nadměrných dávek.
Příčinou je ukládání vitaminu E především v játrech a v tukové tkáni. Jeho dlouhodobé předávkování se projevuje zejména zhoršeným vstřebáváním vitaminu K a může proto vést ke zvýšené krvácivosti.
8) Je vhodné užívat vitamin E v těhotenství? Pokud ano, v jakém množství?
Těhotné a kojící ženy mohou vitamin E užívat, jeho doporučené denní dávky pro těhotné a kojící ženy (oproti české normě) jsou uvedeny např. v přehledu National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services:
Stav | Množství vitaminu E (v mg) |
Těhotné ženy | 15 mg |
Kojící ženy | 19 mg |
9) Je vhodný užívat vitamin E v dětství? Pokud ano, v jakém množství?
Ano, v dětství je důležité přijímat dostatečné množství vitaminu E. Ohledně doporučené denní dávky vitaminu E v závislosti na věku dítěte je možné si prostudovat např. National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services:
Věková kategorie | Doporučená denní dávka vitaminu E (v mg) |
Novorozenci do 6 měsíců | 4 mg |
Kojenci 7 - 12 měsíců | 4 mg |
Děti 1 - 3 roky | 6 mg |
Děti 4 - 8 let | 7 mg |
Děti 9 - 13 let | 11 mg |
Mladiství 14 let a starší | 15 mg |
10) Jaké osoby jsou zejména ohroženi nedostatkem vitaminu E?
Nedostatkem vitaminu E mohou být ohroženi:
- starší lidé
- pacienti trpící poruchou vstřebávání tuků v důsledku chronického zánětlivého střevního onemocnění (zejména Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida)
- pacienti trpící cystickou fibrózou
- pacienti trpící některými typy poškození jater spojenými s poruchou sekrece žluči
- pacienti trpící úpornými průjmy
Nejen v těchto případech může být potřebné množství vitaminu E doplněno například užitím vhodných doplňků stravy, jejichž doporučené dávkování je uvedeno v příbalovém letáčku každého produktu.
11) Dochází k nějakým přirozeným ztrátám vitaminu E?
Ano, vitamin E se ničí během kuchyňské úpravy a při zpracování potravin, včetně zmrazení.
12) Jsou nějaké léky, které mohou hladinu vitaminu E v těle snižovat?
V důsledku užívání léků nebylo vypozorováno přímé snížení hladiny vitamínu E v lidském těle.
K jejímu snížení může ale docházet v případě poruchy vstřebávání a metabolismu tuků, u jedinců trpících úpornými průjmy nebo u osob, které se snaží zhubnout dietou, kde jsou zdroje vitaminu E vyloučeny.
13) Jsou nějaké léky, se kterými není vitamin E vhodné kombinovat?
Ano. Vitamin E může ve vyšších dávkách např. snižovat shlukování krevních destiček a potlačovat využití vitaminu K. Vitamin K je jeden z klíčových faktorů v procesu srážlivosti krve. Na vážné riziko zvýšeného krvácení je proto nutné pamatovat při užívání antikoagulačních léků (s účinnou látkou warfarin) a to především u pacientů s nedostatečným příjmem vitaminu K.
U onkologicky nemocných pacientů je pak obecně doporučováno snížit doplňkový příjem antioxidantů po dobu chemoterapeutické a radiologické léčby z důvodu možného snížení účinnosti této terapie při ničení nádorových buněk. Část lékařů je ale názoru, že potenciální pozitiva nebo negativa antioxidantů v těchto situacích je nutné detailněji prozkoumat v dalších studiích (7, 8).
13) Jsou nějaké doplňky stravy, se kterými není vitamin E vhodné kombinovat?
Některé studie upozorňují na nevhodnost kombinace vitaminu E s vyššími dávkami různých typů antioxidantů (vitamin C, beta-karoten a selen). Tato kombinace například u pacientů léčených simvastatinem a niacinem omezovala kardioprotektivní účinek těchto léků tím, že nedocházelo k žádoucímu zvýšení prospěšného cholesterolu.
Interakcí mezi léky a vitaminem E může být však více a závisí nejen na věku a tělesné konstituci jedince, ale i na jeho metabolických funkcích a zdravotním stavu obecně. Proto je doporučováno, aby potencionálně nežádoucí interakce ve vztahu s užívanými léky byly individuálně vyhodnoceny lékařem nebo lékárníkem.
Závěrem
Volné radikály na nás číhají doslova na každém kroku. Nezapomínejte tedy na jeden z nejdůležitějších antioxidantů, který je v tomto boji vaším účinným ochranným štítem.
Zdroje:
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17846285/
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8479463/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11594942/
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9593382/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1587435/
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9012278/
[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17367938/
[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18505970/
Autor článku
PharmDr. Hana ChudobováVystudovala jsem klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zanedlouho poté jsem začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou mám až do současnosti. Za tu dobu jsem si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty, kteří se za mnou vrací již přes 30 let. V praxi využívám své znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Farmacii mám ráda, přináší mi radost a dlouhodobé uspokojení.