Vitamin E – Nejčastější otázky a odpovědi

PharmDr. Hana Chudobová
PharmDr. Hana Chudobová

Publikováno

Jak je to s nejznámějším antioxidantem? Odpovídám na nejčastější dotazy, které slýchám v lékárně.

Vitamin E (tokoferol) je látka rozpustná v tucích, která přispívá k ochraně lidských buněk před oxidativním stresem, tj. před jejich poškozením volnými radikály.

Volné radikály jsou přítomné zejména v:

  • cigaretovém kouři
  • ve znečištěném ovzduší
  • okolí, kde vznikají působením ultrafialového slunečního záření.

Volné radikály mohou podněcovat rozvoj srdečních nebo rakovinných onemocnění.

 

1) Jaké jsou benefity vitaminu E?

Prevence aterosklerózy a krevních sraženin

Část vědeckých studií, i když zatím ne vždy se zcela jednoznačnými závěry, se věnovala tématu účinku vitaminu E na riziko aterosklerózy a krevních sraženin (1, 2).

Prevence očních onemocnění

Jiné studie popisují potencionálně příznivý účinek vitaminu E na snížení rizika očních onemocnění. Zejména se jedná o tzv. věkem podmíněné degenerace očí a šedého očního zákalu (3, 4).

Ochrana mozkových buněk

Další studie podporují hypotézu, že vitamin E přispívá k ochraně mozkových buněk před jejich degenerativním poškozením.

Regenerace pokožky

Vitamin E se dále využívá i v péči o pokožku za účelem regenerace suché a popraskané kůže. Bývá proto významnou součástí pleťových krémů, které jsou určeny k ochraně pokožky před negativními vlivy okolního prostředí a ke zpomalení procesu stárnutí kožních buněk.

 

2) V jakých potravinách se vitamin E nachází?

Vitamin E se nachází v rostlinných olejích, ořeších, semenech, ovoci a zelenině.

Konkrétně se jedná o:

  • Olej z pšeničných klíčků
  • Slunečnicový, světlicový a sójový olej
  • Slunečnicová semínka
  • Mandle
  • Arašídy, arašídové máslo
  • Řepu
  • Špenát
  • Dýni
  • Červenou papriku
  • Chřest
  • Mango
  • Avokádo

zdroje vitamin E

Foto: Zdroje vitaminu E

 

3) Jaká je doporučená denní dávka vitaminu E pro dospělé?

Denní referenční dávka vitaminu E pro dospělého člověka má dle vyhlášky č. 330 z roku 2009 Sb. hodnotu 12 miligramů (mg).  

Je ale potřebné počítat s tím, že vitamin E zahrnuje skupinu osmi tokoferolů, jejichž jednotlivé formy mají různou hodnotu aktivity pohybující se od 0,1 až k 1. Pro lidský organismus je nejdůležitější alfa-tokoferol.

 

4) Jak poznám, že mám nedostatek vitaminu E?

Nedostatek vitaminu E se vyskytuje spíše vzácně a bývá spojen s poruchami vstřebávání tuků.

Nejčastěji se projevuje ve formě neurologických potíží a sníženou imunitou organismu (5, 6).

 

5) Jak mohu rychle a snadno doplnit vitamin E?

Přidejte jídla bohatá na vitamin E do svého jídelníčku. Zvažte doplňky stravy s vitaminem E, které mohou tento proces urychlit.

 

6) Jak mohu zvýšit vstřebatelnost vitaminu E tělem? 

Vitamin E je vitamín rozpustný v tucích. Jeho vstřebatelnost tedy zvýšíme při současné konzumaci jídla obsahující tuky.

 

7) Je možné se předávkovat vitaminem E?

Ano, při dlouhodobém užívání nadměrných dávek.

Příčinou je ukládání vitaminu E především v játrech a v tukové tkáni. Jeho dlouhodobé předávkování se projevuje zejména zhoršeným vstřebáváním vitaminu K a může proto vést ke zvýšené krvácivosti.

 

8) Je vhodné užívat vitamin E v těhotenství? Pokud ano, v jakém množství?

Těhotné a kojící ženy mohou vitamin E užívat, jeho doporučené denní dávky pro těhotné a kojící ženy (oproti české normě) jsou uvedeny např. v přehledu National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services:

Stav Množství vitaminu E (v mg)
Těhotné ženy 15 mg
Kojící ženy 19 mg

 

9) Je vhodný užívat vitamin E v dětství? Pokud ano, v jakém množství?

Ano, v dětství je důležité přijímat dostatečné množství vitaminu E. Ohledně doporučené denní dávky vitaminu E v závislosti na věku dítěte je možné si prostudovat např. National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services:

Věková kategorie Doporučená denní dávka vitaminu E (v mg)
Novorozenci do 6 měsíců 4 mg
Kojenci 7 - 12 měsíců 4 mg
Děti 1 - 3 roky 6 mg
Děti 4 - 8 let 7 mg
Děti 9 - 13 let 11 mg
Mladiství 14 let a starší 15 mg

 

10) Jaké osoby jsou zejména ohroženi nedostatkem vitaminu E?

Nedostatkem vitaminu E mohou být ohroženi:

  • starší lidé
  • pacienti trpící poruchou vstřebávání tuků v důsledku chronického zánětlivého střevního onemocnění (zejména Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida)
  • pacienti trpící cystickou fibrózou
  • pacienti trpící některými typy poškození jater spojenými s poruchou sekrece žluči
  • pacienti trpící úpornými průjmy

Nejen v těchto případech může být potřebné množství vitaminu E doplněno například užitím vhodných doplňků stravy, jejichž doporučené dávkování je uvedeno v příbalovém letáčku každého produktu.

 

11) Dochází k nějakým přirozeným ztrátám vitaminu E?

Ano, vitamin E se ničí během kuchyňské úpravy a při zpracování potravin, včetně zmrazení.

 

12) Jsou nějaké léky, které mohou hladinu vitaminu E v těle snižovat?

V důsledku užívání léků nebylo vypozorováno přímé snížení hladiny vitamínu E v lidském těle.

K jejímu snížení může ale docházet v případě poruchy vstřebávání a metabolismu tuků, u jedinců trpících úpornými průjmy nebo u osob, které se snaží zhubnout dietou, kde jsou zdroje vitaminu E vyloučeny.

 

13) Jsou nějaké léky, se kterými není vitamin E vhodné kombinovat?

Ano. Vitamin E může ve vyšších dávkách např. snižovat shlukování krevních destiček a potlačovat využití vitaminu K. Vitamin K je jeden z klíčových faktorů v procesu srážlivosti krve. Na vážné riziko zvýšeného krvácení je proto nutné pamatovat při užívání antikoagulačních léků (s účinnou látkou warfarin) a to především u pacientů s nedostatečným příjmem vitaminu K.

U onkologicky nemocných pacientů je pak obecně doporučováno snížit doplňkový příjem antioxidantů po dobu chemoterapeutické a radiologické léčby z důvodu možného snížení účinnosti této terapie při ničení nádorových buněk. Část lékařů je ale názoru, že potenciální pozitiva nebo negativa antioxidantů v těchto situacích je nutné detailněji prozkoumat v dalších studiích (7, 8).

 

13) Jsou nějaké doplňky stravy, se kterými není vitamin E vhodné kombinovat?

Některé studie upozorňují na nevhodnost kombinace vitaminu E s vyššími dávkami různých typů antioxidantů (vitamin C, beta-karoten a selen). Tato kombinace například u pacientů léčených simvastatinem a niacinem omezovala kardioprotektivní účinek těchto léků tím, že nedocházelo k žádoucímu zvýšení prospěšného cholesterolu.

Interakcí mezi léky a vitaminem E může být však více a závisí nejen na věku a tělesné konstituci jedince, ale i na jeho metabolických funkcích a zdravotním stavu obecně. Proto je doporučováno, aby potencionálně nežádoucí interakce ve vztahu s užívanými léky byly individuálně vyhodnoceny lékařem nebo lékárníkem.

 

Závěrem

Volné radikály na nás číhají doslova na každém kroku. Nezapomínejte tedy na jeden z nejdůležitějších antioxidantů, který je v tomto boji vaším účinným ochranným štítem.

 

Zdroje:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17846285/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8479463/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11594942/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9593382/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1587435/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9012278/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17367938/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18505970/

 

Autor článku

PharmDr. Hana Chudobová

Vystudovala jsem klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zanedlouho poté jsem začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou mám až do současnosti. Za tu dobu jsem si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty, kteří se za mnou vrací již přes 30 let. V praxi využívám své znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Farmacii mám ráda, přináší mi radost a dlouhodobé uspokojení.