Který vitamín D je ten nejlepší? Dle odborníků.

Který vitamín D je ten nejlepší? Dle odborníků.

RNDr. Michaela Bebová

Jak poznat kvalitní doplněk stravy s obsahem vitamínu D?

Vitamín D je často skloňované téma nejen v souvislosti s imunitou a kostmi. Při výběru vhodného doplňku se primárně zaměřte na 2 oblasti. Pro ty náročnější je článek doplněn o bonusy.

Jak poznat kvalitní doplněk stravy s vitamínem D?

1. Minimum aditiv

Stejně jako bychom si měli vybírat čerstvé, co nejméně zpracované potraviny s minimem přídatných látek, i doplňky stravy si zaslouží stejnou pozornost. Vždy čtete složení a okem zkontrolujte, jestli se ve složení nenachází až moc složek. Více jsme toto téma rozebrali v tomto článku Jak poznat kvalitní doplněk stravy.

2. Účinnou látkou v doplňků je cholekalciferol, vitamín D3.

Vitamín D je v podstatě souhrnný název pro několik látek, tzv. kalciferolů.

Vitamín D jako takový je pouze neaktivním prekurzorem pro koncovou látku, kalcitriol, což je hormon, který zastává řadu funkcí v našem těle. Mezi hlavní prekurzory patří vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol).

Zatímco vitamín D2 nalezneme pouze v rostlinné říši (např. v houbách), vitamín D3 je živočišného původu (můžeme ho přijímat v tučných mořských rybách) a tato samá látka vzniká i po dopadu dostatečně silného UVB záření na naši kůži. Dle odborníků vitamín D3 má větší biologickou aktivitu a je mnohem lépe využitelnější než vitamín D2 a proto bychom v případě suplementace měli volit právě tuto formu.

Bonus číslo 1: 

Vitamín D3 je přírodního původu a je získán z lišejníku či ze speciálně modifikovaných rostlinných zdrojů namísto procesem syntetické výroby.

Většina doplňků stravy obsahuje cholekalciferol získávaný syntetickou cestou z lanolinu z ovčí vlny. Takový doplněk stravy však není vhodný pro vegany a nemusí být dobře tolerován malými dětmi (kojenci).

Speciální druh lišejníku je jako jediný z rostlinné říše schopen vytvářet velké množství vitamínu D3, který tak pochází z rostlinného zdroje a je tím pádem také etickou cestou pro výrobu tohoto vitamínu.

Bonus číslo 2:

Vitamín D3 je doplněn o vitamín K2, protože oba vitamíny v těle působí ve vzájemné synergii.

Při dlouhodobém užívání vitamínu D3 je doporučován jeho příjem doplnit o vitamín K2. Tyto dva vitamíny působí v těle synergicky (1, 2, 3, 4), vzájemně se podporují a doplňují ve své funkci, a při nadměrném příjmu vitamínu D3 oproti vitamínu K2 by mohlo docházet k nežádoucímu ukládání vápníku v cévách. Vitamín K2 patří ke spíše nedostatečným vitamínům, stejně jako D3, proto je jejich společné užívání žádoucí, ale není nutné. Proto zde tuto vlastnost uvádíme jako bonus.

Bonus číslo 3:

Vitamín D je doplněn o olej, který zvyšuje jeho vstřebatelnost a umožňuje doplněk stravy konzumovat mimo stravu s obsahem tuků.

Pokud je cholekalciferol rozpuštěný v nejčastěji slunečnicovém či olivovém oleji, odpadá nutnost konzumovat doplněk stravy s potravou s obsahem tuků, ve kterém je cholekalciferol rozpustný.

Jaké doplňky stravy s vitamínem D jsou za mě nejkvalitnější? Přidělila jsem jim medaile

Vitamíny D splňující všechna kritéria Zlatá medaile

Vitamíny D splňující všechna kritéria:

Vitamíny D splňující 2 základní kritéria + 2 bonusy Stříbrná medaile

Vitamíny D splňující 2 základní kritéria + 2 bonusy:

Vitamíny D splňující 2 základní kritéria + 1 bonus Bronzová medaile

Vitamíny D splňující 2 základní kritéria + 1 bonus:

Lidovka

Vitamíny D splňující dobrý poměr výkon - cena:

Mám i já užívat vitamín D?

Dospělý člověk by měl užívat vitamín D od října do dubna z důvodu velmi omezeného slunečního svitu v naší zeměpisné šířce. Vitamín D se v těle ukládá, proto je dobré si nejprve nechat jeho hladinu změřit a podle naměřených hodnot nastavit účinnou suplementaci.

Kolik vitamínu D užívat?

Doporučené dávkování není v Evropské unii jednotné. Denní doporučená dávka pro dospělého člověka je podle české legislativy 5 mikrogramů (200 IU).

Podle Státního zdravotnického ústavu (SZÚ) k dosažení optimální hladiny vitamínu D v krvi je dokonce zapotřebí denní dávka 30 mikrogramů a více. 

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvádí bezpečnou dávku vitaminu D v dietě a to 100 ug na osobu za den. 

Kdy vitamín D užívat?

Vitamín D by měl být užíván s jídlem, které obsahuje tuk, ve kterém je rozpustný.

Zdroje: 

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24001747/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC45548/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11580082/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29138634/