Jak vybrat kvalitní vitamín D? Tipy od odborníků

RNDr. Michaela Bebová
RNDr. Michaela Bebová

Publikováno

Vitamín D je klíčový pro zdraví. Jak ale poznat kvalitní doplněk stravy? Přinášíme tipy od odborníků a doporučení nejlepších produktů na trhu.

Vitamín D je často skloňované téma v souvislosti s imunitou a zdravím kostí. V létě jsme schopni „déčko" získat ze slunce, v chladnějších měsících, kdy slunečního svitu není tolik, je pak vhodnější sáhnout po doplňku stravy. Aby bylo doplňování vitamínu co nejefektivnější, je důležité koupit opravdu kvalitní produkt s čistým složením. Jak takový vitamín D poznat? To vám prozradím v tomto článku.

Jak vybrat kvalitní doplněk stravy s vitamínem D?

Najít kvalitní vitamín D není v dnešní době žádný problém. Nabídka doplňků stravy se neustále rozšiřuje a jejich kvalita rok od roku stoupá. Přesto se stále můžeme setkat i s produkty, které na tom z hlediska složení a účinnosti nejsou nejlépe. Proto je dobré vědět, podle čeho poznat opravdu účinný a spolehlivý vitamín D.

Kritéria, která by měl kvalitní a účinný vitamín D splňovat, jsem pro vás shrnula do tohoto šikovného taháčku. V dalších odstavcích si pak jednotlivé body rozebereme podrobněji.

Ve zkratce: Co by měl splňovat kvalitní vitamín D

Hlavní kritéria kvality

  1. Minimum aditiv (přídatných látek) – čím čistší složení, tím lépe.
  2. Účinnou látkou je vitamín D3 – dle studií je totiž lépe využitelný tělem než vitamín D2.

Bonusová kritéria (pro náročnější)

  1. Vitamín D je přírodního původu (např. z lišejníku) – vhodný pro vegany a lépe snášený malými dětmi.
  2. Vitamín D3 je doplněn o vitamín K2 – oba vitamíny v těle působí ve vzájemné synergii.
  3. Vitamín D je doplněn o olej – olej zvyšuje vstřebatelnost vitamínu a umožňuje jeho konzumaci mimo stravu s obsahem tuků.

1. Minimum aditiv

Stejně jako bychom si měli vybírat čerstvé, co nejméně zpracované potraviny s minimem přídatných látek, i doplňky stravy si zaslouží stejnou pozornost. Vždy čtěte složení a okem zkontrolujte, jestli se v něm nenachází až moc složek. Více jsme toto téma rozebrali v článku Jak poznat kvalitní doplněk stravy.

2. Účinnou látkou je vitamín D3 (cholekalciferol)

Vitamín D je v podstatě souhrnný název pro několik látek (tzv. kalciferolů). Vitamín D jako takový je pouze neaktivním prekurzorem pro koncovou látku – kalcitriol, což je hormon, který zastává řadu funkcí v našem těle. Mezi hlavní prekurzory patří vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol).

Zatímco vitamín D2 nalezneme pouze v rostlinné říši (např. v houbách), vitamín D3 je živočišného původu (můžeme ho přijímat v tučných mořských rybách). Právě tato látka také vzniká po dopadu dostatečně silného UVB záření na naši kůži. Dle odborníků má vitamín D3 větší biologickou aktivitu a je mnohem lépe využitelný než vitamín D2. Proto bychom měli v případě suplementace volit právě tuto formu.

Bonus č. 1: Vitamín D je přírodního původu (např. z lišejníku)

Většina doplňků stravy obsahuje vitamín D3 (cholekalciferol) získávaný syntetickou cestou z lanolinu z ovčí vlny. Takový doplněk stravy však není vhodný pro vegany a nemusí být dobře tolerován malými dětmi (kojenci).

Proto je vhodné dát přednost vitamínu D3 přírodního původu, který je získáván z lišejníku či ze speciálně modifikovaných rostlinných zdrojů (namísto procesem syntetické výroby).

Speciální druh lišejníku je jako jediný z rostlinné říše schopen vytvářet velké množství vitamínu D3. Díky tomu vitamín D3 pochází z rostlinného zdroje, což znamená, že je nejen vhodný pro vegany, ale také získáván eticky.

Bonus č. 2: Vitamín D3 je doplněn o vitamín K2

Kombinace vitamínů D3 a K2 je při dlouhodobém užívání doplňku stravy velmi žádaná, neboť oba vitamíny v těle působí ve vzájemné synergii. To znamená, že se vzájemně podporují a doplňují ve své funkci. 

Při nadměrném příjmu vitamínu D3 oproti vitamínu K2 by mohlo docházet k nežádoucímu ukládání vápníku v cévách. Vitamín K2 patří ke spíše nedostatkovým vitamínům (stejně jako D3), proto je jejich společné užívání žádoucí, ale není nutné. Proto zde tuto vlastnost uvádíme jako bonus.

Bonus č. 3: Vitamín D je doplněn o olej

Vitamín D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích, proto se obecně doporučuje jej užívat zároveň s jídlem obsahujícím tuky. Pokud je vitamín D v doplňku stravy rozpuštěn v oleji (nejčastěji slunečnicovém či olivovém), nejenže se zvýší jeho vstřebatelnost, ale také odpadá nutnost konzumovat přípravek s potravou s obsahem tuků.

Jak hodnotí doplňky stravy s vitamínem D biochemička?

Které by doporučila na základě složení? To se dozvíte v článcích níže. ↓

Tipy na kvalitní vitamíny D pro dospělé a děti

Jaké doplňky stravy s vitamínem D jsou z mého pohledu ty nejkvalitnější? Přidělila jsem jim medaile podle toho, kolik z výše zmíněných kritérií kvality splňují:

Zlatá medaile

Tyto vitamíny D splňují všechna kritéria i bonusy:

Pro děti:

Stříbrná medaile

Tyto vitamíny D splňují 2 základní kritéria + 2 bonusy:

Pro děti:

Bronzová medaile

Tyto vitamíny D splňují 2 základní kritéria + 1 bonus:

Pro děti:

Mám i já užívat vitamín D?

Dospělý člověk by měl užívat vitamín D od října do dubna z důvodu velmi omezeného slunečního svitu v naší zeměpisné šířce. Pokud však ani během jarních a letních měsíců nechodíte příliš na slunce, možná pro vás bude vhodnější užívání po celý rok.

Vitamín D se v těle ukládá a je tedy možné se jím předávkovat, proto doporučujeme si nejprve nechat jeho hladinu změřit a podle naměřených hodnot nastavit účinnou suplementaci.

Kolik vitamínu D užívat?

Doporučené dávkování není v Evropské unii jednotné:

Kdy vitamín D užívat?

Vitamín D je rozpustný v tucích, proto se doporučuje jej užívat současně s jídlem s obsahem tuků.

Pokud jste si pořídili doplněk stravy s vitamínem D, který obsahuje olej, pak můžete přípravek užívat i mimo stravu obsahující tuky.

Podpořte imunitu celé rodiny s kvalitními doplňky stravy

Autor článku

RNDr. Michaela Bebová

Vystudovala jsem na UK v Praze obor Biochemie. Výživě a zdravému životnímu stylu se věnuji již přes 15 let. Studium biochemie mi umožňuje nahlížet do problematiky zdravé stravy z té nejzákladnější úrovně – z úrovně metabolismu. Bojuji proti mediálním bublinám, trendům a dezinformacím a snažím se jít cestou zdravého selského rozumu. Lektoruji, přednáším, píši na www.biochemicka.cz.