1) Jaké jsou benefity Omega 3 mastných kyselin?
Omega 3 mastné kyseliny (MK) patří do skupiny polynenasycených MK, ze kterých je důležitá „alfa - linolenová kyselina“ (ALA) a pro lidské tělo je pak nejvýznamnější „eikosapentaenová kyselina“ (EPA) a „dokosahexaenová kyselina“ (DHA). Jde o esenciální MK, které musí být pravidelně dodávány našemu organismu prostřednictvím stravy. A to i přes to, že je na buněčné úrovni možná částečná konverze ALA na EPA a následně DHA - studie však udávají, že jde o velmi limitovaný proces, maximálně na úrovni do 15% doporučené denní dávky. (1)
Omega 3 MK jsou základní součástí fosfolipidů, které utvářejí strukturu buněčných membrán. Vysoce přítomné jsou zejména v buňkách mozku, ve spermiích a v oční sítnici.
Dále Omega 3 MK spolu s Omega 6 MK zajišťují na buněčné úrovni našemu tělu energii prostřednictvím molekul s podobnou chemickou strukturou. Tyto sloučeniny, tzv. eicosanoidy, mají v lidském organismu ale mnohem širší uplatnění:
- Jsou klíčové pro náš kardiovaskulární, plicní, imunitní a hormonální systém
- Jsou to důležité mediátory - účastnící se například v procesu zánětu, zúžení cév nebo agregace krevních destiček, tj. srážlivosti krve
Významné množství studií se i v současné době věnuje posouzení možného protektivního významu Omega 3 MK v několika klíčových oblastech:
- Kardiovaskulárního onemocnění a jeho rizikových faktorů (2, 3, 4)
- Zdraví dětí a rozvoji jejich nervového systému (5, 6)
- Prevence onkologických onemocnění (7, 8, 9, 10, 11)
- Alzheimerovy choroby, demence a kognitivních funkcí (12, 13)
- Věkem podmíněné makulární degenerace (ztráta centrálního vidění až úplná ztráta zraku) a poškození funkce očí (14, 15, 16)
- Revmatoidní artritidy (17, 18, 19)
K dalším onemocněním, u kterých se aktuálně zkoumá možný podpůrný účinek Omega 3 MK, patří:
- Deprese
- Záněty střev
- ADHD („attention deficit hyperactivity disorder“)
- Dětské alergie (20, 21)
- Cystická fibróza
O tom, jaký mají vliv Omega 3 MK na srdce, se podrobněji dočteme v tomto článku Mohou Omega 3 snížit riziko úmrtí na onemocnění srdce? Studie tvrdí až o 35%
2) V jakých potravinách najdeme Omega 3 mastné kyseliny?
Hlavním přírodním rezervoárem EPA a DHA jsou jednobuněčné mikrořasy, které konzumují ryby a tímto u nich dochází k akumulaci EPA a DHA. Z tohoto důvodu jsou ryby a výrobky z nich následně základním zdrojem životně důležitých nenasycených MK pro člověka.
Obsah Omega 3 MK je u jednotlivých druhů ryb odlišný vzhledem k rozdílnému množství tukové tkáně, kterou obsahují.
A závisí také na tom, zda jde o ryby chované na farmách (tj. přikrmované), nebo divoce žijící. (22, 23, 24)
Hovězí maso naproti tomu obsahuje velmi málo Omega 3 MK, nicméně i zde byl pozorován zajímavý rozdíl v obsahu Omega 3 MK vzhledem k tomu, zda hovězí dobytek konzumoval trávu z pastvin, nebo byl krmen obilovinami.
Je nutné pamatovat také na skutečnost, že řada producentů potravin (vajíčka, jogurty, mléko, džusy,…) obohacuje své produkty o Omega 3 MK, což by výrobci měli uvádět na obalech svých produktů.
Foto: Podle odborníků bychom meli ryby konzumovat minimálně 1 - 2x týdně.
3) Jaká je doporučená denní dávka Omega 3 mastných kyselin pro dospělé?
Ohledně doporučené denní dávky Omega 3 MK pro dospělé je možné si prostudovat například doporučení National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services:
Věk | Pohlaví | Doporučená denní dávka Omega 3: |
19 let a starší | muži | 1,6 g |
19 let a starší | ženy | 1,1 g |
4) Jak se může projevovat nedostatek Omega 3 mastných kyselin v těle?
Nedostatek Omega 3 MK se může viditelně projevit například na pokožce, která se stává drsnou až šupinatou se zánětlivými projevy - dermatitis.
Jiným častým projevem deficitu Omega 3 esenciálních MK bývají poškozené funkce nervové soustavy, imunitního systému a chronické onemocnění srdce.
Je důležité si uvědomit, že riziko nedostatku Omega 3 MK hrozí také u jedinců s poruchou vstřebávání potravy například v důsledku Crohnovy nemoci, ulcerózní kolitidy, zánětu střev.
5) Jak mohu rychle a snadno doplnit Omega 3 mastné kyseliny?
Přidejte jídla bohatá na Omega 3 do svého jídelníčku. Zvažte doplňky stravy s Omega 3, které mohou tento proces urychlit.
6) Jak vybrat kvalitní doplněk stravy s obsahem Omega 3 mastných kyselin?
Doplněk by měl obsahovat:
- Minimum aditiv (např. konzervantů, aromat, sladidel)
- Min. 50% EPA + DHA Omega 3 mastných kyselin na 1 kapsli
- Ve formě krillu nebo triglyceridů - ideálně vstřebatelné pro naše tělo
- Rybí olej byl šetrně očištěn od potenciálních toxinů
- Pro extra milovníky přírody: Ryby pocházejí z udržitelného rybolovu
Podrobněji je téma rozebráno v článku 5 tipů jak vybrat kvalitní doplněk s Omega 3.
Jaké doplňky stravy s Omega 3 mastnými kyselinami doporučuji?
Doporučuji Omega 3 mastné kyseliny, které splňují výše uvedené podmínky pro tu nejlepší kvalitu.
- Rosita Extra panenský olej z tresčích jater 150 ml
- Rosita Extra panenský olej z tresčích jater 90 tobolek
- Viridian Scandinavian Rainbow Trout oil 90 kapslí
- Garden of Life Minami Platinum Omega 3 rybí olej
- Trime Omega 3 - Enhanced BioPlus 90 kapslí
Dobrý poměr výkon/cena (chybí pouze udržitelný rybolov):
7) Je možné se předávkovat Omega 3 mastnými kyselinami?
Výjimečně ano. Jde ale většinou jen o mírné projevy vyvolané dlouhodobým užíváním řádově nadměrných dávek Omega 3 MK oproti doporučeným denním dávkám.
Jako nežádoucí vedlejší účinek je uváděno například:
- Možné snížení imunitní odpovědi vzhledem k potlačení zánětlivých reakcí
- Snížení agregace krevních destiček v procesu krevní srážlivosti
- Nepříjemná chuť
- Pálení žáhy
- Průjem
- Bolesti hlavy
- Zhoršené dýchání
8) Je vhodné užívat Omega 3 mastné kyseliny v těhotenství? Pokud ano, v jakém množství?
Doporučené denní dávky Omega 3 MK v gramech (g) pro těhotné a kojící ženy jsou uvedeny např. v přehledu National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services:
Věk | Stav | Doporučená denní dávka Omega 3 (v g): |
14 – 18 let | Těhotné ženy | 1,4 g |
14 – 18 let | Kojící ženy | 1,3 g |
19 let a více | Těhotné ženy | 1,4 g |
19 let a více | Kojící ženy | 1,3 g |
Ohledně potvrzení možných protektivních účinků Omega 3 MK u těhotných žen probíhají stále rozsáhlé a dlouhodobé studie.
Tomu, jak jsou Omega 3 MK důležité nejen v těhotenství, jsme se více věnovali v těchto článcích:
- Omega 3 v těhotenství a po porodu - 3 důvody, proč jsou zásadní
- Kompletní průvodce: Omega 3 v těhotenství
9) Je vhodné užívat Omega 3 mastné kyseliny v dětství? Pokud ano, v jakém množství?
Ohledně doporučené denní dávky Omega 3 MK v závislosti na věku dítěte je možné si prostudovat například doporučení National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services:
Věkové kategorie | Doporučená denní dávka Omega 3 MK (v g) |
Novorozenci do 6 měsíců | 0,5 g |
Kojenci 7 - 12 měsíců | 0,5 g |
Děti 1 - 3 roky | 0,7 g |
Děti 4 - 8 let | 0,9 g |
Děti 9 - 13 let | 1,2 g chlapci / 1,0 g dívky |
Mladiství 14 – 18 let | 1,6 g chlapci / 1,1 g dívky |
Ohledně potvrzení možných protektivních účinků Omega 3 MK u malých dětí a adolescentů probíhají stále rozsáhlé a dlouhodobé studie.
10) Jaké osoby jsou zejména ohroženi nedostatkem Omega 3 mastných kyselin?
Nedostatkem Omega 3 MK z důvodu jeho sníženého příjmu, nebo vstřebávání mohou být ohroženi zejména starší lidé a pacienti trpící chronickým zánětlivým střevním onemocněním (Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida).
Nejen ve výše uvedených případech může být potřebné denní množství Omega 3 MK doplněno například užitím vhodných doplňků stravy, jejichž doporučené dávkování je uvedeno v příbalovém letáčku každého produktu.
11) Jsou nějaké léky, které mohou hladinu Omega 3 mastných kyselin v těle snižovat?
Není mi známo.
12) Jsou nějaké léky/doplňky stravy, se kterými není Omega 3 mastné kyseliny vhodné kombinovat?
Ano, nežádoucí interakce mohou nastat zejména v kombinaci s léky potlačujícími srážlivost krve (antikoagulancia). Ta může být snížena významněji, než při podání samotného léku a je nutné ji monitorovat. Jde například o warfarin (25, 26), nebo kyselinu acetylosalicylovou - Acylpyrin, Aspirin apod.
Interakcí mezi léky a Omega 3 MK může být ale více a závisí nejen na věku a tělesné konstituci jedince, ale i na jeho metabolických funkcích a zdravotním stavu obecně. Proto je doporučováno, aby potencionálně nežádoucí interakce ve vztahu s užívanými léky byly pro konkrétního jedince vyhodnoceny lékařem, nebo lékárníkem.
13) Dochází k nějakým přirozeným ztrátám Omega 3 mastných kyselin?
Není mi známo.
Závěrem:
Omega 3 mastné kyseliny jsou považovány za jedny z nejdůležitějších látek, neboť hrají velmi zásadní roli v klíčových procesech organismu. Přesto jsou obecně podhodnocovány a populace v naší zemi trpí jejich nedostatkem. Myslete na to při tvorbě vašeho jídelníčku a příp. pro efektivní doplnění sáhněte po kvalitních doplňcích stravy.
Zdroje:
[1] Harris WS. Omega-3 fatty acids. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 2010:577-86.
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22682084/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27357102/
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30019766/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26740026/
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22348468/
[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23814120/
[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22513196/
[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16434631/
[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17823383/
[11] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23766835/
[12] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22696350/
[13] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12654166/
[14] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21402976/
[15] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18689376/
[16] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24557349/
[17] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22591891/
[18] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1529284/
[19] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1459173/
[20] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26675770/
[21] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26197477/
[22] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19087364/
[23] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25108414/
[24] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26899924/
[25] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14742793/
[26] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10767122/