Omega 3 mastné kyseliny - Nejčastější otázky a odpovědi

Omega 3 mastné kyseliny - Nejčastější otázky a odpovědi

PharmDr. Hana Chudobová

Kardiovaskulární a onkologická onemocnění, revmatoidní artritida, Alzheimerova choroba, demence. Na to a ještě více může mít vliv nedostatek hladiny Omega 3 v těle. Známe odpovědi na nejčastější otázky.

1) Jaké jsou benefity Omega 3 mastných kyselin?

Omega 3 mastné kyseliny (MK) patří do skupiny polynenasycených MK, ze kterých je důležitá „alfa - linolenová kyselina“ (ALA) a pro lidské tělo je pak nejvýznamnější „eikosapentaenová kyselina“ (EPA) a „dokosahexaenová kyselina“ (DHA). Jde o esenciální MK, které musí být pravidelně dodávány našemu organismu prostřednictvím stravy. A to i přes to, že je na buněčné úrovni možná částečná konverze ALA na EPA a následně DHA - studie však udávají, že jde o velmi limitovaný proces, maximálně na úrovni do 15% doporučené denní dávky. (1)

Omega 3 MK jsou základní součástí fosfolipidů, které utvářejí strukturu buněčných membrán. Vysoce přítomné jsou zejména v buňkách mozku, ve spermiích a v oční sítnici.

Dále Omega 3 MK spolu s Omega 6 MK zajišťují na buněčné úrovni našemu tělu energii prostřednictvím molekul s podobnou chemickou strukturou. Tyto sloučeniny, tzv. eicosanoidy, mají v lidském organismu ale mnohem širší uplatnění:

  • Jsou klíčové pro náš kardiovaskulární, plicní, imunitní a hormonální systém
  • Jsou to důležité mediátory - účastnící se například v procesu zánětu, zúžení cév nebo agregace krevních destiček, tj. srážlivosti krve

Významné množství studií se i v současné době věnuje posouzení možného protektivního významu Omega 3 MK v několika klíčových oblastech:

  • Kardiovaskulárního onemocnění a jeho rizikových faktorů (2, 3, 4
  • Zdraví dětí a rozvoji jejich nervového systému (5, 6
  • Prevence onkologických onemocnění (7, 8, 9, 10, 11)
  • Alzheimerovy choroby, demence a kognitivních funkcí (12, 13)
  • Věkem podmíněné makulární degenerace (ztráta centrálního vidění až úplná ztráta zraku) a poškození funkce očí (14, 15, 16)
  • Revmatoidní artritidy (17, 18, 19)

K dalším onemocněním, u kterých se aktuálně zkoumá možný podpůrný účinek Omega 3 MK, patří:

O tom, jaký mají vliv Omega 3 MK na srdce, se podrobněji dočteme v tomto článku Mohou Omega 3 snížit riziko úmrtí na onemocnění srdce? Studie tvrdí až o 35%

 

2) V jakých potravinách najdeme Omega 3 mastné kyseliny?

Hlavním přírodním rezervoárem EPA a DHA jsou jednobuněčné mikrořasy, které konzumují ryby a tímto u nich dochází k akumulaci EPA a DHA. Z tohoto důvodu jsou ryby a výrobky z nich následně základním zdrojem životně důležitých nenasycených MK pro člověka.

Obsah Omega 3 MK je u jednotlivých druhů ryb odlišný vzhledem k rozdílnému množství tukové tkáně, kterou obsahují.

A závisí také na tom, zda jde o ryby chované na farmách (tj. přikrmované), nebo divoce žijící. (22, 23, 24)

Hovězí maso naproti tomu obsahuje velmi málo Omega 3 MK, nicméně i zde byl pozorován zajímavý rozdíl v obsahu Omega 3 MK vzhledem k tomu, zda hovězí dobytek konzumoval trávu z pastvin, nebo byl krmen obilovinami.

 Je nutné pamatovat také na skutečnost, že řada producentů potravin (vajíčka, jogurty, mléko, džusy,…) obohacuje své produkty o Omega 3 MK, což by výrobci měli uvádět na obalech svých produktů.

losos omega 3

Foto: Podle odborníků bychom meli ryby konzumovat minimálně 1 - 2x týdně.

 

3) Jaká je doporučená denní dávka Omega 3 mastných kyselin pro dospělé?

Ohledně doporučené denní dávky Omega 3 MK pro dospělé je možné si prostudovat například doporučení National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services:

Věk Pohlaví Doporučená denní dávka Omega 3:
19 let a starší muži 1,6 g
19 let a starší ženy 1,1 g

 

4) Jak se může projevovat nedostatek Omega 3 mastných kyselin v těle?

Nedostatek Omega 3 MK se může viditelně projevit například na pokožce, která se stává drsnou až šupinatou se zánětlivými projevy - dermatitis.

Jiným častým projevem deficitu Omega 3 esenciálních MK bývají poškozené funkce nervové soustavy, imunitního systému a chronické onemocnění srdce.

Je důležité si uvědomit, že riziko nedostatku Omega 3 MK hrozí také u jedinců s poruchou vstřebávání potravy například v důsledku Crohnovy nemoci, ulcerózní kolitidy, zánětu střev.

 

5) Jak mohu rychle a snadno doplnit Omega 3 mastné kyseliny?

Přidejte jídla bohatá na Omega 3 do svého jídelníčku. Zvažte doplňky stravy s Omega 3, které mohou tento proces urychlit.

 

6) Jak vybrat kvalitní doplněk stravy s obsahem Omega 3 mastných kyselin?

Doplněk by měl obsahovat:

  1. Minimum aditiv (např. konzervantů, aromat, sladidel) 
  2. Min. 50% EPA + DHA Omega 3 mastných kyselin na 1 kapsli
  3. Ve formě krillu nebo triglyceridů - ideálně vstřebatelné pro naše tělo
  4. Rybí olej byl šetrně očištěn od potenciálních toxinů
  5. Pro extra milovníky přírody: Ryby pocházejí z udržitelného rybolovu

Podrobněji je téma rozebráno v článku 5 tipů jak vybrat kvalitní doplněk s Omega 3.

 

Jaké doplňky stravy s Omega 3 mastnými kyselinami doporučuji?

Doporučuji Omega 3 mastné kyseliny, které splňují výše uvedené podmínky pro tu nejlepší kvalitu.

Dobrý poměr výkon/cena (chybí pouze udržitelný rybolov): 

 

7) Je možné se předávkovat Omega 3 mastnými kyselinami?

Výjimečně ano. Jde ale většinou jen o mírné projevy vyvolané dlouhodobým užíváním řádově nadměrných dávek Omega 3 MK oproti doporučeným denním dávkám.

Jako nežádoucí vedlejší účinek je uváděno například:

  • Možné snížení imunitní odpovědi vzhledem k potlačení zánětlivých reakcí
  • Snížení agregace krevních destiček v procesu krevní srážlivosti
  • Nepříjemná chuť
  • Pálení žáhy
  • Průjem
  • Bolesti hlavy
  • Zhoršené dýchání

 

8) Je vhodné užívat Omega 3 mastné kyseliny v těhotenství? Pokud ano, v jakém množství?

Doporučené denní dávky Omega 3 MK v gramech (g) pro těhotné a kojící ženy jsou uvedeny např. v přehledu National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services:

Věk Stav Doporučená denní dávka Omega 3 (v g):
14 – 18 let Těhotné ženy 1,4 g
14 – 18 let Kojící ženy 1,3 g
19 let a více Těhotné ženy 1,4 g
19 let a více Kojící ženy 1,3 g

Ohledně potvrzení možných protektivních účinků Omega 3 MK u těhotných žen probíhají stále rozsáhlé a dlouhodobé studie.

Tomu, jak jsou Omega 3 MK důležité nejen v těhotenství, jsme se více věnovali v těchto článcích:

 

9) Je vhodné užívat Omega 3 mastné kyseliny v dětství? Pokud ano, v jakém množství?

Ohledně doporučené denní dávky Omega 3 MK v závislosti na věku dítěte je možné si prostudovat například doporučení National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services:

Věkové kategorie Doporučená denní dávka Omega 3 MK (v g)
Novorozenci do 6 měsíců 0,5 g
Kojenci 7 - 12 měsíců 0,5 g
Děti 1 - 3 roky 0,7 g
Děti 4 - 8 let 0,9 g
Děti 9 - 13 let 1,2 g chlapci / 1,0 g dívky
Mladiství 14 – 18 let 1,6 g chlapci / 1,1 g dívky

Ohledně potvrzení možných protektivních účinků Omega 3 MK u malých dětí a adolescentů probíhají stále rozsáhlé a dlouhodobé studie.

 

10) Jaké osoby jsou zejména ohroženi nedostatkem Omega 3 mastných kyselin?

Nedostatkem Omega 3 MK z důvodu jeho sníženého příjmu, nebo vstřebávání mohou být ohroženi zejména starší lidé a pacienti trpící chronickým zánětlivým střevním onemocněním (Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida).

Nejen ve výše uvedených případech může být potřebné denní množství Omega 3 MK doplněno například užitím vhodných doplňků stravy, jejichž doporučené dávkování je uvedeno v příbalovém letáčku každého produktu.

 

11) Jsou nějaké léky, které mohou hladinu Omega 3 mastných kyselin v těle snižovat?

Není mi známo.

 

12) Jsou nějaké léky/doplňky stravy, se kterými není Omega 3 mastné kyseliny vhodné kombinovat?

Ano, nežádoucí interakce mohou nastat zejména v kombinaci s léky potlačujícími srážlivost krve (antikoagulancia). Ta může být snížena významněji, než při podání samotného léku a je nutné ji monitorovat. Jde například o warfarin (25, 26), nebo kyselinu acetylosalicylovou - Acylpyrin, Aspirin apod.

Interakcí mezi léky a Omega 3 MK může být ale více a závisí nejen na věku a tělesné konstituci jedince, ale i na jeho metabolických funkcích a zdravotním stavu obecně. Proto je doporučováno, aby potencionálně nežádoucí interakce ve vztahu s užívanými léky byly pro konkrétního jedince vyhodnoceny lékařem, nebo lékárníkem.

 

13) Dochází k nějakým přirozeným ztrátám Omega 3 mastných kyselin?

Není mi známo.

 

Závěrem:

Omega 3 mastné kyseliny jsou považovány za jedny z nejdůležitějších látek, neboť hrají velmi zásadní roli v klíčových procesech organismu. Přesto jsou obecně podhodnocovány a populace v naší zemi trpí jejich nedostatkem. Myslete na to při tvorbě vašeho jídelníčku a příp. pro efektivní doplnění sáhněte po kvalitních doplňcích stravy.

 

Zdroje:

[1] Harris WS. Omega-3 fatty acids. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 2010:577-86.

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22682084/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27357102/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30019766/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26740026/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22348468/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23814120/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22513196/

[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16434631/

[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17823383/

[11] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23766835/

[12] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22696350/

[13] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12654166/

[14] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21402976/

[15] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18689376/

[16] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24557349/

[17] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22591891/

[18] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1529284/

[19] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1459173/

[20] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26675770/

[21] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26197477/

[22] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19087364/

[23] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25108414/

[24] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26899924/

[25] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14742793/

[26] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10767122/

 

PharmDr. Hana Chudobová
autor článku

Vystudovala jsem klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zanedlouho poté jsem začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou mám až do současnosti. Za tu dobu jsem si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty, kteří se za mnou vrací již přes 30 let. V praxi využívám své znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Farmacii mám ráda, přináší mi radost a dlouhodobé uspokojení.

poradna@vitalpoint.cz

Související články