Trime Kids DHA + D3/K2 – recenze omega 3 pro děti

Trime Kids DHA + D3/K2 – recenze omega 3 pro děti

RNDr. Michaela Bebová

Důkladně jsme prozkoumali složení omega-3 oleje značky Trime. Jak ho hodnotí odborník?

Omega-3 a děti

Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny. Znamená to, že je všichni potřebujeme ke správnému fungování organismu – od stavby buněk, normální činnost nervové soustavy nebo zdraví srdce. Jelikož si naše tělo nedokáže jejich dostatek samo vyrobit, musíme je přijímat ve stravě.

DHA (kyselina dokosahexaenová) je jednou ze tří omega-3 mastných kyselin, kterou přijímáme ve stravě a se kterou naše tělo nějakým způsobem pracuje. Neméně důležitá je také kyselina eikosapentaenová – EPA. Poslední omega-3 mastnou kyselinou je ALA (kyselina alfa-linolenová).

Víte, že...

Omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA jsou pro naše tělo nejdůležitější. Kyselinu alfa-lipoovou (ALA), kterou primárně získáváme z rostlinných zdrojů, sice náš organismus zvládne přeměnit na EPA a DHA, účinnost těchto dějů je však nedostatečná a nekvantifikovatelná, proto se na ně nelze spoléhat. V suplementaci bychom se tedy měli soustředit primárně na dostatečné množství na kyseliny EPA a DHA.

Proč doplňovat Omega-3 mastné kyseliny

Povědomí o plošném deficitu vitamínu D u dětí i dospělých je už relativně rozšířené a dětský pediatr automaticky suplementaci tohoto vitamínu doporučuje již od narození. Omega-3 mastné kyseliny, i když neméně důležité, na své uznání stále ještě trochu čekají. Nejen u dětí, ale i u dospělých bohužel mastné kyseliny EPA a DHA představují velmi deficitní složky výživy. Jejich přirozené zdroje – mořské řasy a kvalitní tučné mořské ryby – zrovna nejsou přirozenou a lokální složkou našeho jídelníčku. Z toho důvodu je vhodná jejich suplementace prostřednictvím kvalitních doplňků stravy. Jeden takový jsme si vzali pěkně pod lupu a pečlivě ho prozkoumali. :-)

Základní informace o produktu Trime Kids DHA + D3/K2

Cena za balení: 899 Kč

Cena za denní dávku: 15 Kč

Jak dlouho balení vydrží: 20–60 dní (dle zvoleného dávkování)

Množství DHA v denní dávce v závislosti na věkovém rozmezí:

  • 1–8 let: 250 mg
  • 8–14 let: 250–500 mg
  • Starší 14 let: 500–750 mg

Forma aktivních látek:

  • DHA: DHA z mikrořas Schizochytrium sp. (rostlinný zdroj)
  • D3: cholekalciferol z geneticky nemodifikované řasy Algae (rostlinný zdroj)
  • K2: K2-MK7 z geneticky nemodifikovaného kmene Bacillus subtilis natto (získaný přirozenou fermentací)

Od kolika let je produkt vhodný: od 1 roku

Počet aditiv: 0

Složení a kvalita produktu Trime Kids DHA + D3/K2

Produkt obsahuje 3 velmi často deficitní složky výživy – vitamín D3, vitamín K2 a omega-3 mastnou kyselinu DHA.

Neobsahuje žádná aditiva – je tedy kompletně bez aromat, dochucovadel, konzervantů či jakýchkoliv doprovodných látek. Produkt splňuje všechna kritéria pro kvalitní doplněk stravy s obsahem omega-3 mastných kyselin a vitamínu D3 pro děti. Všechny 3 složky jsou v maximálně využitelné formě, jsou získávány velmi šetrnými procesy a jsou rostlinného původu.

1. DHA (kyselina dokosahexaenová)

Produkt Trime KIDS DHA + D3/K2 obsahuje pouze jednu omega-3 mastnou kyselinu – kyselinu dokosahexaenovou, tedy DHA. Ta je z pohledu výživy batolat a malých dětí nejzásadnější (EPA není v raném věku tak klíčová a není pro ni stanovena denní referenční dávka).

Dostatečný příjem DHA v průběhu raného dětství je:

  • důležitý pro zajištění správné a dostatečné výživy buněčných membrán
  • zásadní pro zajištění správného vývoje kognitivních funkcí
  • esenciální pro správný rozvoj zraku (optimální příjem DHA je rovněž spojován se snížením rizika vzniku zrakových problémů)
  • je spojován s optimální funkcí mozku ve smyslu udržení pozornosti a soustředěnosti, ale také obecně s lepšími kognitivními výsledky

DHA v produktu Trime je rostlinného původu, je získávána z mikrořas Schizochytrium sp., které se pro tyto účely speciálně kultivují. Takováto výroba zaručuje minimální riziko kontaminace těžkými kovy a dalšími nežádoucími látkami.

Náš tip

O benefitech suplementace rybího tuku u dětí jsme šli do detailu v našem článku Omega 3 a děti – benefity, vedlejší účinky, dávkování. Přečtěte si, co říkají odborné studie.

2. Vitamín D3

Vitamín D3 je v doplňku značky Trime obsažen ve formě cholekalciferolu, který pochází z rostlinného zdroje (konkrétně z geneticky nemodifikované řasy Algae). Jedná se o velmi dobře vstřebatelnou formu, která je navíc získávána bez použití pesticidů nebo jiných potenciálních kontaminantů.

Vitamín D přispívá k:

  • fyziologickému vstřebávání a využívání minerálů vápníku a fosforu, které jsou nezbytné pro řádný vývoj a funkci kostí, svalů včetně srdce a zubů
  • normální činnosti našeho imunitního systému, a to především v obraně při napadení škodlivými viry a bakteriemi
  • procesu správného dělení lidských buněk

Náš tip

Máte více otázek ohledně vitamínu D? Mrkněte na našeho kompletního průvodce.

3. Vitamín K2

Vitamín K2 je v doplňku stravy značky Trime obsažen v bioaktivní formě K2-MK7, která se získává přirozenou fermentací bakteriálního kmene Bacillus subtilis natto. Jde o velmi dobře vstřebatelnou formu vitamínu K2. Jak jsme si již vysvětlili v tomto článku, vitamíny D3 a K2 v těle působí synergicky, tzn. vzájemně se podporují a doplňují ve své funkci. 

Náš tip

O tom, jak vypadá kvalitní vitamín K2, jsme již psali v článku 3 zásadní rady, jak vybrat kvalitní vitamín K2.

Výhody a nevýhody produktu

Výhody

  • Všechny složky jsou ve vysoce kvalitní a biologicky dostupné formě
  • Produkt je rostlinný, je tedy vhodný pro vegetariány a vegany
  • Vhodné pro děti, těhotné i kojící ženy
  • Olej z řas je získáván velmi šetrně, v uzavřené kultivaci
  • Bez kontaminantů
  • Vhodné pro děti už od 1 roku
  • Příznivá cena na denní dávku – 15 Kč
  • Neobsahuje žádná aditiva

Potenciální nevýhody

  • Nejsou

Užívání a dávkování

Produkt se dávkuje pomocí speciální pumpičky, kdy základní denní dávka odpovídá 2 stlačením pumpičky. Dávkování je přesné a olej je možné nadávkovat dětem přímo do jídla. Je však vhodné zvolit pokrm, u kterého si jste jistí, že ho dítě sní celý. :-) 

Produkt je vhodné po otevření uchovávat v ledničce.

Závěr

Produkt TRIME Kids DHA + D3/K2 patří k nejkvalitnějším na trhu svého druhu a můžeme ho jen a jen doporučit. V našem Nezávislém testu Omega 3 pro děti se umístil mezi našimi favority. :-)

 

Upozornění:

Uvedená recenze je čistě subjektivní, avšak zcela nezávislá a založená na odborných znalostech RNDr. Michaely Bebové z oboru biochemie a výživového poradenství. Nejedná se však o přesné laboratorní testování. Produkt značky Trime byl poskytnut výrobcem zdarma pro účely této recenze. Našim čtenářům se snažíme vždy přinášet co nejobjektivnější a nejupřímnější hodnocení, názory a postřehy v článku tak vycházejí výhradně z osobních zkušeností a nejsou nijak ovlivněny či upravovány výrobcem.

 

Čerpáme z důvěryhodných nezávislých zdrojů. Přesvědčte se:

https://www.gov.uk/government/publications/sacn-vitamin-d-and-health-report