Jak efektivně léčit atopický ekzém pomocí doplňků stravy?

Jak efektivně léčit atopický ekzém pomocí doplňků stravy?

Michaela Kavková

Jsou doplňky stravy zásadní v léčbě atopického ekzému? Jaké vitamíny a minerály jsou nejdůležitější? Jakou roli hrají v léčbě probiotika?

Proč je u atopiků důležitý dostatečný příjem vitamínů, minerálů, probiotik a ostatních látek?

U atopika se deficit základních živin může negativně odrazit na stavu pokožky. A naopak, doplněním veškerých důležitých látek si můžeme velmi pomoci zmírnit příznaky atopického ekzému.

Lze doporučený příjem živin přijmout z potravy?

Ideální stav je doplnit veškeré vitamíny, minerály a ostatní důležité látky z potravy. Bohužel dnešním životním stylem, nedostatkem zeleniny a ovoce a potravinami, které nejsou vždy nejkvalitnější, můžeme obecně trpět deficitem. Pokud chceme navíc podpořit hojení střevní výstélky, pravděpodobně se budeme muset zaměřit i na doplňky stravy, které nám s tím pomohou.

Jak zjistím, že mám deficit vitamínů a minerálů?

Ideální variantou jsou krevní odběry, které nám ukáží hodnoty v těle a zda je nebo není potřeba suplementovat doplňky stravy.

U vitamínu C jsou možnou alternativou proužky, které nám zhodnotí, zda máme dostatečný příjem vitamínu C v moči. Koupit je můžeme zvlášť nebo přímo s vitamínem C.

Jak vybrat kvalitní doplněk stravy?

Obecně by kvalitní doplněk stravy měl mít co nejméně aditiv a být dobře vstřebatelný, jedině tak může být v našem těle efektivní. Více jsme tuto problematiku rozebrali v článku Jak poznat kvalitní doplněk stravy.

Jaké doplňky stravy zvážit, pokud trpím atopií?

Omega 3

Odborníci se shodují, že rybí olej s omega 3 snižuje zánět v těle a tím má pozitivní vliv na atopický ekzém. Studie navíc potvrzuje, že konzumace oleje během těhotenství může snížit výskyt a závažnost ekzému a astmatu u miminka.

Jak vybrat kvalitní omega 3? Důležité je se zaměřit na podíl DHA a EPA omega 3 mastných kyselin vůči zbytku tobolky, měly tvořit vždy více než 50 %. Podrobněji jsme problematiku rozebrali v článku 5 tipů, jak vybrat kvalitní doplněk s omega 3.

omega 3

Doporučuje se jíst 2 - 3 tučné ryby týdně. Pokud tolik ryb nejím, mohu si alespoň částečně vypomoci doplňky stravy s Omega 3[1]

Probiotika

Studie prokázaly obousměrné propojení mezi střevem a pokožkou. Jinými slovy, pokud se budeme dobře starat o náš mikrobiom, pozitivně se to odrazí i na kůži. Docílíme toho tak, že budeme našemu střevu dodávat prospěšné mikroorganismy ve formě probiotik. Zákazníci s kožními problémy u nás sázejí na jedny z nejkvalitnějších probiotik na trhu od firmy Smidge.

Prebiotika

Musíme brát v potaz, že bakterie jsou zvířátka a jako každé zvířátko potřebuje potravu a tím jsou PREbiotika (nestravitelná složka potravy - vláknina). Pokud budeme doplňovat probiotika, ale nebudeme je krmit, nebude to mít takový efekt. Pokud nemáme dostatečný příjem z potravy, můžeme si pomoci berličkami zvanými Inulín, Psyllium nebo jablečný pektin.

inulín

Inulín získaný z kořene čekanky.[2]

Vitamín D

Vitamínu D máme obecně v zimních měsících velmi málo. Nedostatek slunečních paprsků je jeden z důvodů, proč se na podzim a v zimě atopický ekzém tak zhorší. Kvalitní suplementování je tak ideálním řešením. Studie se shodují, že vitamín D má pozitivní účinky na léčbu zánětlivých stavů, kam se řadí i atopie.[3,4]

Jak vybrat kvalitní vitamín D? Při výběru se zaměřte na minimum aditiv a na vitamín D3 (cholekalciferol). Jak vybrat kvalitní vitamín D se dočtete ve článku Jak poznat kvalitní vitamín D.

trime vitamín D vitamín K2

Doporučuji Vitamín D3 a K2 od Trime. Obsahuje D3 ve vysoce efektivní formě a je přírodního původu.  Navíc je doplněn o vitamín K2 (spolu působí synergicky, tedy navzájem se podporují) a obohacen o olej pro ještě lepší vstřebatelnost. Vydrží vám skoro celý rok.

Vitamín C

Odborníci tvrdí, že vitamín C zlepšuje chronický zánět a může být důležitým spolubojovníkem v léčbě atopie. 

Jak vybrat kvalitní vitamín C? Obecně kvalitní vitamín C má mít minimum aditiv a vysokou vstřebatelnost (tedy absorbci tělem). Vyhněte se tedy kyselině askorbové v nechráněné podobě, jejíž vstřebatelnost se pohybuje okolo 20 %. Více jsme se této problematice věnovali v článku Jak poznat kvalitní vitamín C.

Vitamíny C jsme také podle složení porovnávali v nezávislém testu vitamínu C.

Zinek

Zinek je minerál, který hraje klíčovou roli ve zdraví pokožky a u atopie to platí dvojnásob. Studie potvrzuje, že je užitečný při léčbě kožních onemocnění, jako je akné a atopický ekzém. Přehled 16 studií prokázal, že nízké hladiny zinku jsou spojeny s vyšším rizikem ekzému. A to není vše. Výzkum z roku 2015 naznačuje, že je zinek schopen upravit těsná spojení střevní výstelky, čímž pomáhá omezit propustnost střeva. 

Jak poznat kvalitní zinek? Kvalitní zinek by měl mít minimum aditiv (přídavných látek) a být tělem jednoduše a v největší možné míše vstřebatelný (dobře vstřebatelné formy zinku jsou například chelát, pikolinát zinečnatý či glukonan zinečnatý). Jaké konkrétní zinky v lékárně doporučujeme, se dočtete v článku Jak poznat kvalitní zinek.

Vitamín E

Tento antioxidant je součástí mnoha krémů. Mezi odbornou veřejností panuje názor, že vitamín E může snížit příznaky ekzému. Pomůže nám tedy zmírnit naše neustálé úporné škrábání, což je velkým vysvobozením. 

Vitamín A

Odborníci se shodují, že nedostatek vitamínu A může zhoršit zánět a způsobit častější infekce na kůži. 

Měď

Odborníci potvrzují, že měď zlepšuje účinek kolagenu v pokožce, který má vliv mimo jiné na elasticitu pokožky. 

Selen

Studie z roku 2010 potvrdila, že selen má pozitivní účinky na atopii. Pacienti trpící atopií podstoupili 6 měsíční terapii selenem a po jejím ukončení bylo zjištěno zlepšení u 65% pacientů. 

Quercetin

Quercetin je silný přírodní antioxidant a antihistaminikum (látky bránící organismus před účinky alergenů). Odborníci se shodují, že quercetin je slibnou přírodní léčbou zánětlivých kožních onemocnění.

L-glutamin

Studie potvrzuje, že glutamin zachovává funkci střevní bariéry a zabraňuje její propustnosti. Je také považován za nejdůležitější živinu při hojení střevní sliznice u syndromu propustného střeva. Suplementace glutaminu tedy způsobuje zlepšení funkce střevní bariéry. 

Jak vybrat kvalitní L-glutamin? Je možné si l-glutamin koupit zvlášť, příp. v kombinaci s kvercetinem a dalšími cennými látkami v produktu Gut Protect od Ecce Vita. Ten je mezi zákazníky s kožními ekzémy velmi oblíbený.

Kolagen

Podle studie jsou kolagenní peptidy (hydrolyzovaný přírodní kolagen) schopny zabránit rozpadající se střevní výstelky a pomoci tak při syndromu propustného střeva. 

Naopak v této studii bylo prokázáno, že podávání kolagenu pacientům s atopií, mělo vliv na snížení imunitní odpovědi a zánětu. Závažnost onemocnění a hydratace pokožky se zlepšila. Je třeba ale podotknout, že je potřeba vliv kolagenu na atopickou dermatitidu ještě více zkoumat. 

Jak vybrat ten nejlepší kolagen? Měl by obsahovat co nejméně aditiv, být mořského původu a v hydrolyzované podobě. Více o kolagenech jsme napsali v článku Jaký kolagen je nejlepší? Známe odpověď.

Jedná se o celý výčet živin, které jsou nutné při léčbě atopie?

Výše uvedené živiny jsou těmi nejzákladnějšími, které mají přímou spojitost s atopickým ekzémem nebo se syndromem propustného střeva. Někdy ale mohou mít na atopii negativní vliv i látky, které přímou spojitost nemají, ale jejich nedostatek se nám na kůži projeví. Musíme myslet na to, že naše tělo je propojeno a pravděpodobně se deficit ukáže tam, kde jsme nejnáchylnější.

Jak poznat potraviny, kterým se při atopickém ekzému ve stravě vyvarovat, jsem napsala v článku Strava jako spouštěč atopického ekzému.

S jakými doplňkami stravy začít? Jaké jsou považovány za nejdůležitější?

Nejideálnější variantou jsou krevní odběry, které nám ukážou, jaké látky potřebujeme doplnit. Podle výsledků se zaměříme pouze na deficitní nutrienty. 

Dále se můžeme zaměřit na látky, keré jsou zásadní pro naše střevo a stav pokožky. A navíc naše populace trpí obecně jejich deficitem. Jedná se primárně o omega 3 mastné kyseliny, probiotika a vitamín D.

Mohu suplementovat více živin naráz?

Pokud chcete doplnit vitamíny a minerály a nechcete si kupovat každý doplněk zvlášť, vhodnou formou jsou také multivitamíny, které nabízí základní suplementování v té nejjednodušší formě. Ne každý je však stejně kvalitní, my věříme:

Článek berte prosím jen jako berličku k obecnému povědomí. Doporučuji suplementování prokonzultovat s lékařem nebo kvalitním nutričním terapeutem.

Zdroje: 

(1) https://cz.pinterest.com/pin/500532946093446033/

(2) https://chiashake.cz/blog/inulin-je-cekankova-vlaknina-zdrava/

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26413186/

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29490085/