Co je střevní mikrobiom?
Střevní mikrobiom je tvořen mikroorganismy, které sídlí v lidském střevě a jsou nepostradatelné pro naše zdraví. Podporují trávení, chrání střevní stěnu a podporují normální imunitní funkce.
Mikroorganismy ve střevě. (1) Naše tělo je svým způsobem takový svět ve světě. Ve střevě mohou být prospěšné mikroorganismy a náš svět (tělo) prospívá nebo tam jsou patogeny a náš svět je ,,znečištěný'' a nemocný.
Proč se zaměřovat na střevní mikrobiom při léčbě atopie?
Střevo a kůže jsou dva důležité orgány, které udržují fyziologickou homeostázu (stálost vnitřního prostředí organismu). Propojení mezi střevem a kůží bylo již několikrát prokázáno. Poruchy trávicího traktu jsou často doprovázeny kožními projevy a naopak. Je zřejmé, že střevní mikrobiom se účastní mnoha zánětlivých poruch, které jsou spojené právě s atopií.
Obrázek: Osa střevo – kůže. Vliv mikrobiomu na kožní nemoci.(2) O tom, jak jsou potraviny častou příčinou vzplanutí atopického ekzému, jsem psala v článku Strava jako spouštěč atopického ekzému.
Co je syndrom propustného střeva a jak souvisí s atopií?
Odborníci se shodují, že narušení střevní bariéry (syndrom propustného střeva) umožňuje pronikání špatně strávené potravy a toxinů do oběhu, kde následně dochází k poškození tkání (i pokožky). Náš imunitní systém na přítomnost cizorodých látek reaguje spuštěním zánětlivé reakce, která může vyústit až v chronický zánět.
Jak zjistím, zda trpím syndromem propustného střeva?
Bohužel diagnostika propustného střeva je momentálně ještě v plenkách. Obecně lékaři připouští, že něco takového jako syndrom propustného střeva je. Stále ale není střevní výstelka dostatečně prozkoumána natolik, aby bylo možné syndrom jednoduše diagnostikovat.
Přesto není třeba být zoufalý. Zdravý životní styl a vhodná strava, jak popisuji níže, dokáží zlepšit zdraví střeva. A tím i zmírnit případné symptomy propustného střeva.
Jak zlepšit svůj střevní mikrobiom? Zdravým životním stylem
Střevní mikrobiom je do značné míry ovlivněn stravou, léky, nemocemi a stresem. To může ovlivnit propustnost střeva a změnit složení mikroorganismů ve střevě. Místo prospěšných mikroorganismů budeme hostiteli těch patogenních.
Níže je několik tipů, jak zlepšit svůj střevní mikrobiom a pomoci tak i své pokožce:
-
Jíst pestrou a vyváženou stravu bohatou na probiotika a prebiotika (více informací níže)
-
Snížit stres
-
Přestat/Výrazně omezit kouření
-
Vyhnout se zbytečnému nadužívání antibiotik a nesteroidních protizánětlivých léků (Ibalgin, Ibuprofen,...)
-
Pravidelně cvičit (pozitivně ovlivňuje peristaltiku střev a trávení)
-
Mít dostatek kvalitního spánku
Tip 1: Po jídle může našemu trávení výrazně pomoci procházka.
Tip 2: O tom, jak je spánek důležitý nejen na naši léčbu atopie, se dočteme v knize Proč spíme od Matthew Walkera.
Jak by měla vypadat strava při atopickém ekzému?
Nejjednodušším pravidlem je připravovat si pokrmy ze základních surovin bohatých na zeleninu, ovoce, zdravé tuky a bílkoviny.
Měli bychom se primárně zaměřit na:
1. Pestrou stravu
2. Přidávat zeleninu ke každému jídlu
3. Potraviny s probiotiky
- Kvašené zelí / Pickles / Kimchi, kysané mléčné výrobky, kváskový chléb, kombucha aj.(3)
4. Potraviny bohaté na vlákninu (prebiotika)
5. Protizánětlivé potraviny
- Bobule, brokolice, avokádo, zelený čaj, houby, kurkuma, extra panenský olivový olej atd.(4)
6. Potraviny bohaté na Omega 3
- tučné mořské ryby (losos, sleď aj.), lněná semínka, chia semínka
7. Potraviny bohaté na kvercetin (silný antioxidant a antihistaminikum)
- Jablka, borůvky, hroznové víno, třešně, kapusta, čekanka, košťálová zelenina, paprika, červená cibule, chřest, klíčky, bylinky, olivový olej aj.
8. Potraviny bohaté na kolagen (Podle studie jsou kolagenové peptidy schopny zabránit rozpadu střevní výstelky)
- maso (táhlý vývar z kostí a masa), ryby a měkkýši, vaječné bílky, červené bobule, česnek, zelená listová zelenina, fazole, kešu ořechy, papriky aj.
9. Potraviny bohaté na l-glutamin (Nejhojnější aminokyselina v těle podporující zdraví střev)
- Kuře, ryba, zelí, špenát, mléčné výrobky, čočka, fazole, řepa, hrášek (5)
Potraviny bohaté na probiotika.(6) Seženete v každé zdravé výživě nebo si je můžete i vyrobit.
Co vynechat ve stravě atopika?
- Potraviny, na které máme alergie nebo jsme přecitlivělí. Jak zjistit, na které potraviny jsme přecitlivělí, se dozvíme v článku Léčba atopického ekzému začíná ve střevě.
- Omezit průmyslově zpracované potraviny
- Cukr
- Alkohol
Proč je u atopiků důležitý dostatečný příjem vitamínů, minerálů, probiotik a ostatních látek?
U atopika se deficit základních živin může negativně odrazit na stavu pokožky. A naopak, doplněním veškerých důležitých látek si můžeme velmi pomoci zmírnit příznaky atopického ekzému.
Lze doporučený příjem živin přijmout z potravy?
Ideální stav je doplnit veškeré vitamíny, minerály a ostatní důležité látky z potravy. Bohužel dnešním životním stylem, nedostatkem zeleniny a ovoce a potravinami, které nejsou vždy nejkvalitnější, můžeme obecně trpět deficitem. Pokud chceme navíc podpořit hojení střevní výstélky, pravděpodobně se budeme muset zaměřit i na doplňky stravy, které nám s tím pomohou.
Jak zjistit, že mám výživový deficit vitamínů a minerálů?
Ideální variantou jsou krevní odběry, které nám ukáží hodnoty v těle a zda je nebo není potřeba suplementovat doplňky stravy.
U vitamínu C jsou možnou alternativou proužky, které nám zhodnotí, zda máme dostatečný příjem vitamínu C v moči. Koupit je můžete zvlášť nebo přímo s vitamínem C.
Na jaké živiny se primárně u atopiků zaměřit?
Na ty nejzákladnější, které mají přímou spojitost s atopickým ekzémem nebo se syndromem propustného střeva, jsme se zaměřili v článku Jak efektivně léčit atopický ekzém pomocí doplňků stravy.
Zdroje:
[1] http://www.sci-news.com/biology/gut-microbiota-manipulate-our-minds-05956.html
[2] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2018.01459/full
[3] https://www.healthline.com/health/skin-disorders/eczema-diet
[4] https://www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods
[5] https://www.medicalnewstoday.com/articles/320850
[6] https://jyq1.blogs.rice.edu/2019/05/09/what-are-probiotics-and-their-possible-benefits/
Co je střevní mikrobiom?
Střevní mikrobiom je tvořen mikroorganismy, které sídlí v lidském střevě a jsou nepostradatelné pro naše zdraví. Podporují trávení, chrání střevní stěnu a podporují normální imunitní funkce.
Mikroorganismy ve střevě. (1) Naše tělo je svým způsobem takový svět ve světě. Ve střevě mohou být prospěšné mikroorganismy a náš svět (tělo) prospívá nebo tam jsou patogeny a náš svět je ,,znečištěný'' a nemocný.
Proč se zaměřovat na střevní mikrobiom při léčbě atopie?
Střevo a kůže jsou dva důležité orgány, které udržují fyziologickou homeostázu (stálost vnitřního prostředí organismu). Propojení mezi střevem a kůží bylo již několikrát prokázáno. Poruchy trávicího traktu jsou často doprovázeny kožními projevy a naopak. Je zřejmé, že střevní mikrobiom se účastní mnoha zánětlivých poruch, které jsou spojené právě s atopií.
Obrázek: Osa střevo – kůže. Vliv mikrobiomu na kožní nemoci.(2) O tom, jak jsou potraviny častou příčinou vzplanutí atopického ekzému, jsem psala v článku Strava jako spouštěč atopického ekzému.
Co je syndrom propustného střeva a jak souvisí s atopií?
Odborníci se shodují, že narušení střevní bariéry (syndrom propustného střeva) umožňuje pronikání špatně strávené potravy a toxinů do oběhu, kde následně dochází k poškození tkání (i pokožky). Náš imunitní systém na přítomnost cizorodých látek reaguje spuštěním zánětlivé reakce, která může vyústit až v chronický zánět.
Jak zjistím, zda trpím syndromem propustného střeva?
Bohužel diagnostika propustného střeva je momentálně ještě v plenkách. Obecně lékaři připouští, že něco takového jako syndrom propustného střeva je. Stále ale není střevní výstelka dostatečně prozkoumána natolik, aby bylo možné syndrom jednoduše diagnostikovat.
Přesto není třeba být zoufalý. Zdravý životní styl a vhodná strava, jak popisuji níže, dokáží zlepšit zdraví střeva. A tím i zmírnit případné symptomy propustného střeva.
Jak zlepšit svůj střevní mikrobiom? Zdravým životním stylem
Střevní mikrobiom je do značné míry ovlivněn stravou, léky, nemocemi a stresem. To může ovlivnit propustnost střeva a změnit složení mikroorganismů ve střevě. Místo prospěšných mikroorganismů budeme hostiteli těch patogenních.
Níže je několik tipů, jak zlepšit svůj střevní mikrobiom a pomoci tak i své pokožce:
-
Jíst pestrou a vyváženou stravu bohatou na probiotika a prebiotika (více informací níže)
-
Snížit stres
-
Přestat/Výrazně omezit kouření
-
Vyhnout se zbytečnému nadužívání antibiotik a nesteroidních protizánětlivých léků (Ibalgin, Ibuprofen,...)
-
Pravidelně cvičit (pozitivně ovlivňuje peristaltiku střev a trávení)
-
Mít dostatek kvalitního spánku
Tip 1: Po jídle může našemu trávení výrazně pomoci procházka.
Tip 2: O tom, jak je spánek důležitý nejen na naši léčbu atopie, se dočteme v knize Proč spíme od Matthew Walkera.
Jak by měla vypadat strava při atopickém ekzému?
Nejjednodušším pravidlem je připravovat si pokrmy ze základních surovin bohatých na zeleninu, ovoce, zdravé tuky a bílkoviny.
Měli bychom se primárně zaměřit na:
1. Pestrou stravu
2. Přidávat zeleninu ke každému jídlu
3. Potraviny s probiotiky
- Kvašené zelí / Pickles / Kimchi, kysané mléčné výrobky, kváskový chléb, kombucha aj.(3)
4. Potraviny bohaté na vlákninu (prebiotika)
5. Protizánětlivé potraviny
- Bobule, brokolice, avokádo, zelený čaj, houby, kurkuma, extra panenský olivový olej atd.(4)
6. Potraviny bohaté na Omega 3
- tučné mořské ryby (losos, sleď aj.), lněná semínka, chia semínka
7. Potraviny bohaté na kvercetin (silný antioxidant a antihistaminikum)
- Jablka, borůvky, hroznové víno, třešně, kapusta, čekanka, košťálová zelenina, paprika, červená cibule, chřest, klíčky, bylinky, olivový olej aj.
8. Potraviny bohaté na kolagen (Podle studie jsou kolagenové peptidy schopny zabránit rozpadu střevní výstelky)
- maso (táhlý vývar z kostí a masa), ryby a měkkýši, vaječné bílky, červené bobule, česnek, zelená listová zelenina, fazole, kešu ořechy, papriky aj.
9. Potraviny bohaté na l-glutamin (Nejhojnější aminokyselina v těle podporující zdraví střev)
- Kuře, ryba, zelí, špenát, mléčné výrobky, čočka, fazole, řepa, hrášek (5)
Potraviny bohaté na probiotika.(6) Seženete v každé zdravé výživě nebo si je můžete i vyrobit.
Co vynechat ve stravě atopika?
- Potraviny, na které máme alergie nebo jsme přecitlivělí. Jak zjistit, na které potraviny jsme přecitlivělí, se dozvíme v článku Léčba atopického ekzému začíná ve střevě.
- Omezit průmyslově zpracované potraviny
- Cukr
- Alkohol
Proč je u atopiků důležitý dostatečný příjem vitamínů, minerálů, probiotik a ostatních látek?
U atopika se deficit základních živin může negativně odrazit na stavu pokožky. A naopak, doplněním veškerých důležitých látek si můžeme velmi pomoci zmírnit příznaky atopického ekzému.
Lze doporučený příjem živin přijmout z potravy?
Ideální stav je doplnit veškeré vitamíny, minerály a ostatní důležité látky z potravy. Bohužel dnešním životním stylem, nedostatkem zeleniny a ovoce a potravinami, které nejsou vždy nejkvalitnější, můžeme obecně trpět deficitem. Pokud chceme navíc podpořit hojení střevní výstélky, pravděpodobně se budeme muset zaměřit i na doplňky stravy, které nám s tím pomohou.
Jak zjistit, že mám výživový deficit vitamínů a minerálů?
Ideální variantou jsou krevní odběry, které nám ukáží hodnoty v těle a zda je nebo není potřeba suplementovat doplňky stravy.
U vitamínu C jsou možnou alternativou proužky, které nám zhodnotí, zda máme dostatečný příjem vitamínu C v moči. Koupit je můžete zvlášť nebo přímo s vitamínem C.
Na jaké živiny se primárně u atopiků zaměřit?
Na ty nejzákladnější, které mají přímou spojitost s atopickým ekzémem nebo se syndromem propustného střeva, jsme se zaměřili v článku Jak efektivně léčit atopický ekzém pomocí doplňků stravy.
Zdroje:
[1] http://www.sci-news.com/biology/gut-microbiota-manipulate-our-minds-05956.html
[2] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2018.01459/full
[3] https://www.healthline.com/health/skin-disorders/eczema-diet
[4] https://www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods
[5] https://www.medicalnewstoday.com/articles/320850
[6] https://jyq1.blogs.rice.edu/2019/05/09/what-are-probiotics-and-their-possible-benefits/
Autor článku
Michaela KavkováStuduji v 2. ročníku obor Nutriční specialista. Své znalosti si však doplňuji i dalšími kurzy (Poradce pro výživu a suplementaci, Prevence výživou aj.). Od malička trpím atopickým ekzémem, díky kterému si uvědomila, že léčba by vždy měla být celostní a podle toho také k atopii, ale i jiným zdravotním problémům, přistupuji. Důležité jsou pro mě vždy nezávislé, studiemi podložené informace. Naplňuje mě, když mohu svými znalostmi pomoci lidem a zlepšit jim tak jejich zdraví. To je ten nejlepší pocit.