Jak vybrat vlákninu?

PharmDr. Hana Chudobová
PharmDr. Hana Chudobová

Publikováno

Víte, že průměrný Evropan sní zhruba polovinu doporučené denní dávky vlákniny? Pokud se ani vám z nějakého důvodu nedaří přijmout vlákniny dostatek, vsaďte na doplňky stravy. Vysvětlíme, podle čeho vlákninu vybírat a jaký je rozdíl mezi psylliem a inulinem.

Co je to vláknina?

Vláknina je nestravitelný sacharid. Není sice zdrojem energie, ale přesto má v našem jídelníčku své nezastupitelné místo. Jde o klíčovou živinu, kterou bohužel často přehlížíme. 

Naše tělo vlákninu nedokáže strávit. Když ji přijmeme, prochází celým trávicím traktem až do tlustého střeva. A právě tam začíná plnit svou hlavní a pro tělo zcela nenahraditelnou funkci – podporu trávení a vylučování.

Účinky vlákniny na zdraví lidského organismu jsou však mnohem větší. Liší se podle toho, o jaký typ vlákniny se jedná. Podle rozpustnosti ve vodě dělíme vlákninu na dva typy:

  1. rozpustnou
  2. nerozpustnou.

1. Rozpustná vláknina

Jak funguje? Představte si ji jako houbu. Při průchodu trávicím traktem nasaje vodu, nabobtná a vytvoří gelovitou hmotu. 

S čím pomáhá? 

  • Zpomaluje trávení. 
  • Usnadňuje vyměšování a podporuje pravidelnou stolici.
  • Snižuje hladinu glukózy a cholesterolu v krvi. 

Nejvýznamnější zdroje: ovesné vločky, chia semínka, oříšky, fazole nebo borůvky. 

2. Nerozpustná vláknina

Jak funguje? Urychluje průchod potravy zažívacím ústrojím, aby toxické látky nepobývaly v organismu příliš dlouhou dobu.

S čím pomáhá? 

  • Předchází zácpě.
  • Navozuje pocit sytosti.
  • Podporuje pravidelnost stolice.

Nejvýznamnější zdroje: quinoa, hnědá rýže, kapusta, mandle, oříšky nebo ovoce se slupkou (jablka a hrušky.)

Vlákninu najdeme ve spoustě poměrně levných potravin (např. v ovesných vločkách či fazolích), a tak navýšení jejího příjmu nemusí být nijak finančně náročné. I přesto se může stát, že vlákniny  nejsme z různých důvodů schopni přijmout dostatek – pak přichází na řadu doplňky stravy.

 Tip na další počtení

Vláknina je trochu opomíjenou složkou potravy, která je ale pro naše tělo velice důležitá. Jaké má účinky, kolik vlákniny bychom měli přijmout a jak poznat, že trpíte jejím nedostatkem, jsme již vysvětlili v článku Vše, co jste chtěli vědět o vláknině.

Doplňky stravy s vlákninou

Doplňkům stravy se neříká doplňky stravy jen tak náhodou. Nikdy totiž nemohou nahradit pestrou a vyváženou stravu. Potraviny obsahují kombinaci různých typů vlákniny společně s vitamíny, minerály a dalšími zdroji výživy, které v doplňcích nenajdete.

Zvyšovat příjem vlákniny byste tak vždy měli primárně skrze úpravy stravy, nikoliv pouze užíváním suplementů.

Kdy začít užívat doplňky stravy s vlákninou? 

  • Když změny v jídelníčku nepřinesou očekávané změny. 
  • Když nedokážete dosáhnout doporučeného množství vlákniny ze stravy.
  • Když nemáte možnost změnit svůj jídelníček. 
  • Když vás trápí zdravotní problémy jako zácpa, průjem, nadýmání, plynatost nebo syndrom dráždivého tračníku.

Jejich užití však vždy nejprve konzultujte se svým lékařem nebo s lékárníky ve Vitalpointu. :)

Jak vybrat vhodný doplněk stravy s vlákninou?

Při výběru vás možná zmate množství různých doplňků stravy s vlákninou. Narazit můžete na: 

  • psyllium,
  • inulin, 
  • vlákninu z kukuřičného škrobu,
  • vlákninu z akácie,
  • vláknina z ovoce
  • a další.

Všechny tyto doplňky stravy vám pomohou zvýšit denní příjem vlákniny, liší se však ve svých zdravotních účincích. 

Neexistuje univerzální odpověď na to, jakou vlákninu byste měli vybrat. Vždy záleží na tom, proč vlákninu potřebujete a jaké zdravotní problémy vás trápí.

Psyllium vs. Inulin – jaký je mezi nimi rozdíl?

1. Psyllium

Doplňky stravy obvykle tvoří vláknina extrahovaná z přírodních zdrojů. Často se využívá jitrocel indický (psyllium), který je bohatým zdrojem rozpustné vlákniny. Psyllium vzniká vyčištěním obalů jeho semen, ve kterých je koncentrace vlákniny nejvyšší.

Psyllium prospívá činnosti trávicího ústrojí a metabolismu a navozuje pocit sytosti. V těle absorbuje vodu v poměru 40:1 ke své hmotnosti a z traktu poté odvádí toxické látky. Proto je psyllium vhodné například při redukční dietě nařízené ze zdravotních důvodů. 

S čím vám psyllium pomůže?

  • Problémy se zažíváním.
  • Zácpou a hemeroidy.
  • Vyšší hladinou cholesterolu.
  • Detoxikací organismu.
  • Problémy s vyprazdňováním.

Psyllium je k dostání buď v kapslích nebo jako prášek, který rozpustíte ve vodě. 

Inulin i psyllium pořídíte jako prášek rozpustný ve vodě.

2. Inulin

Nahrazovat vlákninu ze stravy lze také inulinem, který se přirozeně nachází v některém ovoci a zelenině.

Jde o prebiotický přípravek, který napomáhá správné funkci trávicího traktu a metabolismu. Naším trávicím ústrojím projde beze změny, a začíná působit až v tlustém střevě, kde vyživuje spřátelené mikroorganismy.

Jak inulin pomáhá? 

  • Při podpoře správného vyprazdňování.
  • Při problémech se střevním mikrobiomem.
  • Příprava jídel pro diabetiky jako náhrada glukózy.
Psyllium Inulin

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina

Má projímavé účinky

Nemá projímavé účinky

Není fermentovaný

Je fermentovaný

Hodí se při zácpě

Hodí se při problémech se střevním mikrobiomem

Podporuje zdraví střeva a pravidelnost vyprazdňování

Podporuje střevní mikrobiom a množení prospěšných bakterií

Tipy na naše produkty

Pro zvýšení příjmu vlákniny a podporu trávení

Lidovka

Zlatá střední cesta

Prémiová kvalita

Pro podporu zdravého mikrobiomu

Lidovka

Zlatá střední cesta

Prémiová kvalita

Při zácpě a potížích s trávením

Lidovka

Zlatá střední cesta

Prémiová kvalita

Na co při přijímání většího množství vlákniny myslet? 

1. Příjem vlákniny zvyšujte postupně

Všeho moc škodí. To mějte na paměti, i když se pustíte do úprav jídelníčku. Pokud doporučené množství vlákniny překročíte nebo zvýšíte příjem vlákniny náhle, mohou se objevit zdravotní problémy jako:

  • plynatost, 
  • nadýmání, 
  • nebo křeče. 

Vlákninu proto začněte doplňovat pomalu a postupně, abyste si zbytečně nepřivodili potíže se zažíváním. Vaše tělo si musí na odlišné množství živin nejprve zvyknout.

2. Dodržovat pitný režim

Při přijímání většího množství vlákniny je nezbytné hodně pít. Aby mohla vláknina plnit svou čistící funkci střev, potřebuje na sebe navázat vodu. V případě, kdy nebudete dodržovat pitný režim, může se stát, že vláknina způsobí zácpu.

 

Čerpáme z nezávislých důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/fibre-in-food

https://www.nzip.cz/clanek/614-vlaknina

 

Autor článku

PharmDr. Hana Chudobová

Vystudovala jsem klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zanedlouho poté jsem začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou mám až do současnosti. Za tu dobu jsem si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty, kteří se za mnou vrací již přes 30 let. V praxi využívám své znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Farmacii mám ráda, přináší mi radost a dlouhodobé uspokojení.