3 zásadní rady, jak vybrat kvalitní vitamín K2

3 zásadní rady, jak vybrat kvalitní vitamín K2

RNDr. Michaela Bebová

Není K2 jako K2 a na výběru rozhodně záleží, tvrdí odborník. Jak ale poznat ten kvalitní?

Nejíte dostatek fermentovaných potravin nebo se vám na těle objevují nevysvětlitelné modřiny? Pak možná trpíte nedostatkem vitamínu K a je dobré zapřemýšlet nad jeho doplněním pomocí kvalitních doplňků stravy. Pokud si vyberete doplněk podle níže uvedených bodů, můžete si být jisti, že zvolíte ten správný.

Jaké má vitamín K účinky?

Vitamín K je důležitý přispívá ke srážlivosti krve a udržení normálního stavu kostí. Do skupiny vitamínů K řadíme:

  • vitamín K1 (fylochinon), který najdeme zejména v zelené listové zelenině (např. v kapustě, brokolici či špenátu),
  • vitamín K2 (menachinon), který vzniká bakteriální činností – najdeme je v živočišných produktech (např. v mase či sýrech) a ve fermentovaných potravinách (např. v kysaném zelí nebo japonském pokrmu natto).

V tomto článku se zaměříme právě na vitamín K2. :-)

Proč je důležité doplňovat vitamín K2?

V lidském těle je vitamín K uchováván jen v malém množství, neboť je poměrně rychle metabolizován a vylučován. Proto je nutný jeho pravidelný denní příjem (a to i přesto, že jej částečně vytvářejí i naše střevní bakterie).

Jak se projevuje nedostatek vitamínu K?

Nedostatek vitaminu K vede k poruchám srážlivosti krve, jejichž typickým projevem jsou:

  • modřiny,
  • krvácení z nosu nebo dásní,
  • výskyt krve v moči a ve stolici.

Nedostatek vitaminu K také souvisí se sníženou mineralizací kostí, která způsobuje osteoporózu (řídnutí kostí) spojenou s vyšším rizikem zlomenin.

S nedostatkem vitamínu K se také pojí častý vznik modřin.

Při příznacích nedostatku vitamínu K2 se doporučuje užívat 90–120 ug vitamínu K2 1x denně až do stavu zlepšení nebo dlouhodobě. Při dodržování denních dávek nehrozí žádná toxicita spojená s užíváním doplňku stravy.

Jak poznat kvalitní doplněk stravy s obsahem vitamínu K2?

1. Minimum aditiv

Stejně jako bychom si měli vybírat čerstvé, co nejméně zpracované potraviny s minimem přídatných látek, i doplňky stravy si zaslouží stejnou pozornost. Vždy čtete složení a okem zkontrolujte, jestli se ve složení nenachází až moc složek. Více jsme toto téma rozebrali v článku Jak poznat kvalitní doplněk stravy.

2. Vitamín K2 je v doplňku ve formě K2 MK7

S vitamínem K2 se v doplňcích stravy nejčastěji potkáte ve formách MK4 a MK7. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Forma MK4 (menachinon-4) se vyskytuje zejména v živočišných produktech (vejce, maso, játra). MK4 má velmi rychlý poločas rozpadu, což znamená, že se rychle vylučuje z organismu a naše tělo jej nemá šanci 100% využít. Proto je i nutné častější doplňování pro udržení optimální hladiny v těle.
  • Forma MK7 (menachinon-7) se vyskytuje ve fermentovaných potravinách (zrající sýry, kysané zelí či japonské natto). MK7 má poločas rozpadu pomalejší, tělo tedy vitamín tak rychle nevyloučí a může jej efektivně vstřebat a využít. K jeho efektivnímu doplnění také postačí oproti formě MK4 mnohem menší množství – pouze 1x denně.

3. Vitamín K2 byl získán přirozenou fermentací a obsahuje 99% all-trans konfigurace

Vitamín K2 MK7 se může vyskytovat v různých chemických uskupeních – setkat se můžete se strukturou cis, trans/cis, all-trans. V doplňku stravy hledejte 99% čistotu all-trans – ta totiž zajišťuje maximální čistotu a maximální možnou biologickou využitelnost vitamínu K2.

Bonus: Vitamín K2 se nachází v kombinaci s vitamínem D3

Při dlouhodobém užívání vitamínu K2 se doporučuje jeho příjem doplnit o vitamín D3. Tyto vitamíny totiž v těle působí synergicky (1, 2, 3). To znamená, že se vzájemně podporují a doplňují ve své funkci, a to jak v rámci imunitního systému, tak i kosterní soustavy (regulují ukládání vápníku do kostí a zubů).

Nedostatkem vitamínu D3 trpí velká spousta z nás (podobně je tomu ostatně i u K2). Jejich společné užívání je tedy žádoucí, avšak není nutné, proto tuto vlastnost uvádíme jako bonus.

Které produkty splňují naše kritéria? Přidělili jsme jim medaile

Zlatá medaile

Pro náročné – Doplňky stravy splňující všechna kritéria včetně bonusu:

Stříbrná medaile

Zlatá střední cesta – Doplňky stravy splňující všechna kritéria kromě bonusu:

Bronzová medaile

Lidovka – dobrá kvalita za super cenu: