Jak poznat kvalitní vitamín B12? Podle těchto 3 pravidel

Jak poznat kvalitní vitamín B12? Podle těchto 3 pravidel

RNDr. Michaela Bebová

Vitamín B12 je důležitý pro naši psychickou kondici i krvetvorbu. Jak vybrat ten nejkvalitnější? Nechte si poradit od odborníka.

Proč je vitamín B12 důležitý?

Vitamín B12, který nese chemický název cobalamin (kobalamin), patří k nejkomplexnějším vitamínům v našem organismu. Jeho jádro je tvořeno atomem kobaltu (Co) a v našem organismu je potřebný pro řadu funkcí:

  • přispívá ke správné činnosti nervové soustavy a zabezpečuje normální psychickou činnost člověka
  • je důležitý pro správný metabolismus homocysteinu
  • přispívá k normální tvorbě červených krvinek
  • přispívá ke správnému dělení samotných buněk

Víte, že...

Vitamín B12 je velmi důležitý pro udržení duševní pohody. Studie totiž prokázaly, že nízká hladina tohoto vitamínu v těle stojí za vyššími sklony k depresím, úzkostem a jiným duševním onemocněním. Pokud vás přepadá zimní deprese nebo se po psychické stránce necítíte dobře, je možné, že tyto stavy způsobuje právě nedostatek vitamínu B12.

Jak doplnit vitamín B12 ze stravy?

B12 je vitamín, který se ukládá do zásob v našich játrech. Přijímáme ho téměř výhradně ze živočišných zdrojů jako jsou vnitřnosti (játra), maso, mléčné výrobky a vejce. I kdybychom ho přestali přijímat, vystačí nám jeho zásoby z jater zhruba na 3 roky. 

Mezi výborné zdroje vitamínu B12 patří např. maso, škeble, mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby nebo houby shiitake. (Zdroj obrázku: Femina.in)

Obsah B12 v mase, vejcích a dalších zdrojích však přímo závisí na „kvalitě“ fungování potravního řetězce (tj. kolik je ho přirozeně v půdě a z jak kvalitních zdrojů ho dokážeme přijímat). Je to totiž vitamín, který přirozeně vzniká činností půdních bakterií a bakterií v trávicím traktu zvířat.

Jak mohou vitamín B12 doplnit vegani a vegetariáni?

Nejbohatšími zdroji vitamínu B12 jsou živočišné produkty, zejména vegani a vegetariáni tedy mohou trpět jeho nedostatkem. Jak tedy doplnit vitamín B12 z rostlinných zdrojů?

Je velmi běžné, že se vitamín B12 přidává do snídaňových cereálií a dalších výrobků denního jídelníčku, aby se posílil jeho příjem ve společnosti. Najdete ho také v lahůdkovém droždí, které je zdrojem B komplexu a lze ho vyrábět tak, aby mělo i vysoký obsah vitamínu B12. Je to tedy ověřený rostlinný zdroj vitamínu B12 pro vegany.

Lahůdkové droždí můžete použít k ochucení a zahuštění polévek, omáček či pomazánek. Díky jeho příjemné příchuti ho ale můžete jen tak nasypat do salátu, těstovin nebo jím „dokořenit” domácí chléb.

Náš tip

Pokud hledáte kvalitní lahůdkové droždí, můžeme vřele doporučit to od značky Vitalvibe. Nejenže obsahuje i další ze skupiny vitamínů B, zároveň v něm najdete i vysokou dávku zinku. Ten je jedním z nejdůležitějších minerálů pro podporu imunity, a tak vám přijde vhod zejména chladných měsících. Rovněž přispívá k udržení normálního stavu vlasů, pleti a nehtů. Droždí má lahodnou chuť podobnou parmezánu, takže dodá „šmrnc" každému jídlu. :-)

Jak se projevuje nedostatek vitamínu B12?

V případě nedostatečného příjmu a nízkých hladin vitamínu B12 v organismu hrozí:

  • anémie
  • vyšší hladina homocysteinu
  • narušení zdravé psychické činnosti (deprese, úzkosti apod.)
  • únava
  • další přidružené obtíže

Deficit postihuje zejména jedince, kteří se stravují čistě vegansky. U veganů je tedy vhodné si hladinu vitamínu B12 pohlídat doplňky stravy. Na pozoru by se měli mít i lidé, kteří trpí nějakým onemocněním trávicího traktu. Tato onemocnění totiž mohou v dlouhodobém měřítku vstřebatelnost B12 ovlivnit. Lidé, kteří mají ve stravě kvalitní živočišné potraviny a obdobným onemocněním netrpí, většinou jeho deficitem netrpí.

Jak vybrat kvalitní doplněk stravy s obsahem vitamínu B12?

U kvalitního doplňku stravy byste měli dbát na následující kritéria:

1. Čistota složení a minimum aditiv

Přípravek by neměl obsahovat žádná syntetická barviva ani sporné konzervanty a plnidla, která jsou do doplňku přidávána na úkor samotné aktivní látky.

2. Vyšší využitelnost a vstřebatelnost obsaženého vitamínu

Ne všechny doplňky stravy dokáže naše tělo náležitě vstřebat. Proto je vhodné sáhnout po formách s vysokou biologickou dostupností, např. po:

  1. tekuté formě, případně vitamínu vyrobeném fermentací
  2. tabletách určených k rozpuštění pod jazykem
  3. liposomálních vitamínech, které jsou uzpůsobeny k téměř maximální možné vstřebatelnosti v organismu

3. Vitamín B12 je v bioaktivní formě methylacobalaminu nebo adenosylcobalaminu (nebo v jejich kombinaci)

Určité formy vitamínu B12 mají větší předpoklad pro efektivní využití v organismu než jiné. Jedná se zejména bioaktivní formy:

  • methylcobalamin
  • adenosylcolabamin

V doplňcích stravy se také můžeme setkat s hydroxycobalaminem. Jedná se o neaktivní formu, která je meziproduktem přeměny kyanokobalaminu na methylcobalamin. Její použití je taktéž vhodné, i když méně časté. 

Nejčastěji se ale v řadových doplňcích stravy setkáme se syntetickou formou vitamínu B12 nazývanou kyanocobalamin. Na základě dostupných vědeckých studií nelze jednoznačně tvrdit, že tato syntetická forma je méně účinná. Dá se však předpokládat, že biologicky aktivní forma vitamínu B12 (tj. ta, která se nachází přirozeně v přírodě) bude pro naše tělo využitelnější než syntetická forma, která se v přírodě přirozeně nenachází.

Vstřebávání vitamínu B12

Pro efektivní využití vitamínu B12 naším organismem je potřeba nejen vhodná forma (ideálně ta aktivní), ale také navázání na tzv. vnitřní faktor, díky kterému je vitamín využit. Z toho důvodu je potřeba jeho několikanásobně vyšší příjem, než je denní doporučená dávka. Ta v ČR pro dospělého člověka činí 2,5 mg. Dávka je stejná pro všechny bez ohledu na stravovací styl, je tedy velmi orientační a do jisté míry nedostatečná.

Doplňky stravy tedy často obsahují několikanásobně vyšší množství vitamínu, často i 40 000 % DDD, aby se dorovnala neefektivita jeho vstřebávání.

Které produkty splňují naše kritéria? Přidělili jsme jim medaile

Jak vybrat kyselinu listovouZlatá medaile

Doplněk stravy splňuje všechna 3 kritéria:

Jak vybrat kyselinu listovouStříbrná medaile

Doplněk stravy je bez aditiv, obsahuje vhodnou formu vitamínu B12, je však v tabletách či kapslích:

Jak vybrat kyselinu listovou Bronzová medaile

Doplněk stravy obsahuje vhodnou formu, je však v tabletách a obsahuje aditiva: