Průjem – příčiny, léčba, babské rady

Průjem – příčiny, léčba, babské rady

PharmDr. Hana Chudobová

Průjem čas od času potrápí každého z nás. Poradíme, jaké léky přinesou okamžitou úlevu, jak se poprat s průjmem u dětí a jak se vyhnout střevní chřipce.

Příčiny průjmu

Průjem je běžné onemocnění, které čas od času postihne téměř každé dítě či dospělého. Mezi jeho hlavní příčiny patří:

  • infekční viry přítomné ve vodě či závadných potravinách (zejména viry ze skupiny rotavirů a adenovirů),
  • bakterie (E. coli, Salmonella enteritidis),
  • parazité,
  • dietní chyba (např. když si dopřejeme větší množství tučného nebo smaženého jídla),
  • únava, stres, nepravidelný režim,
  • u malých dětí také růst zubů.

Příznaky průjmu

Průjem se projevuje častějším vyprazdňováním (více než 3–5x denně), přičemž stolice je řídká až vodnatá. Doprovodnými příznaky mohou být:

  • bolesti až křeče v břišní oblasti,
  • nevolnost,
  • únava,
  • zvýšená teplota,
  • změna barvy i zápachu stolice

Průjem může provázet i nevolnost, zvracení nebo zvýšená teplota.

Typy průjmů

1. Akutní průjem

Akutní průjem trvá zhruba 3–5 dní. Bývá zvládnutelný vhodnou dietou, dostatečným zavodněním organismu a volně prodejnými přípravky z lékárny.

2. Dlouhodobý a opakující se průjem

U dlouhodobějších a opakujících se průjmů je situace složitější než u průjmů akutních. Mohou být totiž doprovázené dalšími příznaky, např.:

  • vysokou teplotou,
  • soustavnými bolestmi břicha,
  • značným vyčerpáním,
  • ztrátou hmotnosti,
  • přítomností krve či hlenu ve stolici.

V těchto případech je nezbytné co nejdříve navštívit lékaře

3. Žlutý průjem

Výrazná změna barvy průjmovité stolice např. na žlutou (tzv. „žlutý průjem“) může mít jednoduchý důvod spočívající ve zkonzumování potravin s vysokým obsahem tuků. Rovněž ale může signalizovat vážnější zdravotní problém se žlučníkem či tenkým střevem, který vede k nedostatečnému trávení a vstřebávání tuků. Pokud proto „žlutý průjem“ přetrvává více dní a je spojen s dalšími symptomy (nevolností, bolestí břicha, případně vysokou teplotou) je opět nutné vyhledat lékařskou pomoc

4. Infekční průjem

Infekční průjem bývá způsoben viry nebo bakteriemi a ve výjimečných případech i parazity (např. při pobytu v exotických destinacích).

U běžného průjmu trvajícího pár dní se kultivace stolice u jednotlivce pro zjištění infekční příčiny neprovádí. Příčinu našeho průjmu se tak většinou jen snažíme zpětně vysledovat (např. na základě našeho předcházejícího jídelníčku a dodržování hygienického režimu). Důvodem pro kultivaci a určení konkrétního původce infekčního průjmu mohou ale být trávicí potíže, které se v určitém místě a čase vyskytnou u většího počtu lidí. Provádět se může i u jedince s déletrvajícím a úporným průjem, který se nedaří utlumit během několika prvních dní.

Jak co nejrychleji zastavit průjem?

Pro rychlou úlevu od běžného průjmu bývá vhodné užít (či zkombinovat) volně dostupné léky. Jako první nás asi napadnou „nejprofláklejší" léky typu Endiarion, Imodium, černé uhlí nebo Smecta. Jaký je mezi nimi rozdíl a po kterém kdy sáhnout?

1. Endiarion (vhodný při infekčním průjmu)

Endiaron je tzv. střevní dezinficiens – to znamená, že se jedná o léčivý přípravek, který dezinfikuje střeva. Přímo pomáhá likvidovat infekčního původce průjmu. Je vhodný pro dospělé a větší děti (s tělesnou hmotností vyšší než 40 kg) a používá se nejčastěji po dobu 2–3 dní. Lékař vám také může předepsat lék Ercefuryl.

2. Imodium (vhodné při neinfekčním průjmu)

Imodium je určeno k léčbě akutního a chronického průjmu u dospělých a dospívajících. Jeho účinek spočívá v zahuštění stolice a snížení její četnosti, proto je vhodné především k léčbě neinfekčních průjmů. Na stejném principu funguje také lék Loperon.

3. Živočišné a černé uhlí

Černé uhlí má schopnost díky svému pórovitému povrchu absorbovat různé látky (včetně toxinů) a chránit tak sliznici trávicího ústrojí. Je vhodné i pro děti, kterým můžeme uhlí rozdrtit na lžičku. Ideálně bychom měli živočišné uhlí užívat s odstupem 2–3 hodin od jiných léčivých přípravků (např. Endiarion, Imodium).

4. Smecta

Smecta je přírodní čištěný jíl, který vazbou s hlenem chrání sliznici zažívacího traktu a zároveň má schopnost na sebe vázat toxické látky produkované původcem infekčního průjmu. Tyto infekční látky pak vyvádí stolicí z našeho těla. Velmi často se používá v počátku akutního průjmovitého onemocnění i u dětí

Pomohou i doplňky stravy

Při průjmu nám mohou být velmi nápomocná probiotika. Obsahují prospěšné bakteriální kmeny, které pomáhají navrátit rovnováhu naší střevní mikroflóře. Náš průvodce probiotiky pro dospělé poradí, která probiotika jsou při průjmu ta nejlepší – ať už jde o průjem infekční, cestovatelský nebo průjem spojený s antibiotiky. :-)

Jak se průjmu zbavit přírodní cestou (aneb babské rady na průjem)

Občas se stane, že doma žádný lék na průjem nenajdeme. Jak si tedy od zažívacích obtíží poradit s pomocníky z domova?

  • Čaje a odvary z léčivých rostlin – Na průjem a zažívací problémy obecně je nejlepší heřmánek, mateřídouška, třezalka tečkovaná, rozrazil lékařský či aloe vera.
  • Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitamínů a minerálů – Vhod vám přijdou zejména jablka, ananas, bobule bezu černého, banány, borůvky, celer či kysané zelí.
  • Vývar (ideálně neochucený) – Ne nadarmo se říká, že je vývar tekutý lék života. :-) Silný hovězí nebo kuřecí vývar nejen doplní živiny, ale také zklidní namáhané trávicí ústrojí.
  • Půst – 24hodinový půst v počátcích průjmu může velmi pomoci se zklidněním našeho zažívacího ústrojí. Nezapomeňte však na dostatečný pitný režim.

Jak léčit průjem u dětí?

Při nekomplikovaném průjmu u kojenců a nejmenších dětí se vedle dostatečného pitného režimu doporučuje např.:

  • Černé uhlí – Tabletu můžete rozdrtit na lžičku, případně rozpustit ve vodě.
  • Tasectan (či jiný komplex želatiny a taninu) – Tasectan vytvoří ochranný film, který chrání zanícenou střevní sliznici. Prášek lze rozmíchat v mléce či jogurtu.
  • Enticon –  Vhodný jak ke ztlumení průjmu a plynatosti, tak k obnově střevní mikroflóry.

Dětem od 6 let a starším můžeme za účelem utlumení průjmu podat Imodium nebo Smectu. Děti od 12 let pak mohou vsadit na čaj Tormentan, který uvolní napětí v břiše a působí proti průjmu i plynatosti.

Víte, že...

Probiotika napomáhají obnovit přirozenou střevní mikroflóru a mohou také zmírnit závažnost průjmu a zkrátit jeho trvání. S výběrem toho správného doplňku stravy poradí náš průvodce probiotiky pro děti. :-)

Zejména u dětí bychom neměli zapomenout na dostatečný příjem tekutin, jinak může dojít k dehydrataci organismu.

Co jíst a pít při průjmu?

Během průjmu je nejen vhodné dodržovat dietu, ale především dbát na dostatečný přísun tekutin. Průjmovité onemocnění totiž znamená zvýšený únik tekutin a minerálů z organismu, což může zejména u dětí a seniorů vést k závažnější dehydrataci organismu. Dopřejte si neslazené čaje, nesycené minerální vody, případně iontové či vitamínové nápoje (zvolte ty, které nedráždí sliznici).

V jídelníčku se doporučuje omezit tuky a naopak posílit sacharidovou složku potravy ve formě ovoce, suchého pečiva, těstovin a rýže, dušené mrkve. Následně přidávat libové maso a po vymizení průjmu postupně přejít na běžný stravovací cyklus dotyčné osoby.

Při průjmu bychom měli vsadit na co nejjednodušší jídelníček. Doporučuje se zejména suché pečivo, rýže či brambory, zelenina a ovoce. Především to bohaté na vlákninu (např. banán) vašemu zažívacímu systému uleví. Zdroj obrázku: Fitelo

Kdy jít s průjmem k lékaři?

Za průjmem mnohdy nebývá nic závažného a během pár dní sám od sebe odezní. V některých situacích, zejména pokud nás průjem trápí dlouhodobě nebo se opakovaně vrací, je vhodné navštívit lékaře. Na lehkou váhu bychom neměli brát především:

  • průjmy trvající déle než 2 týdny – ty jsou totiž většinou průvodním znakem chronického onemocnění zažívacího traktu (ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, porucha funkce jater nebo slinivky apod.),
  • opakující se průjmy – jejich příčinou může být alergická reakce či nesnášenlivost vůči některým potravinám,
  • průjmy u dětí a seniorů, které neustupují během 1–2 dní,
  • průjmy doprovázené zvýšenou teplotou, křečemi v břišní oblasti, zvracením.

Dospělé a zdravé osoby jsou většinou schopné samy vyhodnotit závažnost průjmovitého onemocnění a případnou návštěvu lékaře (např. na základě předchozích zkušeností, symptomů...).

Průjem vs. střevní chřipka

Jako střevní chřipku označujeme akutní průjem, který je způsoben virovou nebo bakteriální infekcí. Samotný průjem je pak obrannou reakcí organismu, který se cestou zrychleného vylučování snaží infekce zbavit. Mezi nejčastější příznaky střevní chřipky patří:

  • průjem,
  • zvracení,
  • bolesti břicha,
  • malátnost,
  • nechutenství.

Střevní chřipka je vysoce nakažlivá a k jejímu přenosu dochází velmi snadno. Na pozoru bychom se měli mít hlavně v uzavřených prostorách s vyšším počtem osob (nemocnice, domovy důchodců).

Jak dlouhá je inkubační doba u střevní chřipky?

Inkubační doba (tedy doba od nakažení do propuknutí průjmu) se podle druhu infekčního původce udává v řádech několika hodin až několika dní. Je nutné ale pamatovat, že nakažený může být pro ostatní osoby zdrojem infekce následně další 2–4 týdny. 

Jak dlouho střevní chřipka trvá?

Délka onemocnění se odvíjí podle druhu infekční příčiny, naší zdravotní kondice a zvolené léčby. Většinou střevní chřipka trvá kolem 5–10 dní.

Prevence nakažení střevní chřipkou 

Infekční viry a bakterie se mezi lidmi nejsnadněji šíří přímým kontaktem s nemocným, kontaminovaným předmětem, společnou stravou nebo i vzdušnými částicemi.

Jak se tedy nákaze vyhnout? Prevence v podobě dodržování hygienických pravidel je základ. Často si myjte ruce, dezinfikujte povrchy a předměty (včetně toalet), se kterými přišla nakažená osoba do styku.

Na co nezapomínat v každodenním životě

Nakažený střevní chřipkou může být kdokoliv – třeba člověk, který před vámi sáhnul na jablko v supermarketu nebo se v autobuse přidržel tyče před vámi. Nezapomínejte tedy ovoce dostatečně omývat a při příchodu domů si důkladně umýt ruce.

Jak léčit střevní chřipku?

Při léčbě střevní chřipky je důležitý hlavně dostatečný a pravidelný pitný režim (zejména u malých dětí a seniorů je nutné příjem tekutin hlídat). Často a po menším množství pijte čaj, nesycenou minerální vodu nebo iontové nápoje. K tomu odpočinkový režim a dietní strava.

Pokud je střevní chřipka doprovázena úpornějším zvracením, křečemi břicha nebo horečkou, je nutná návštěva lékařské ordinace. 

PharmDr. Hana Chudobová
autor článku

Vystudovala jsem klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zanedlouho poté jsem začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou mám až do současnosti. Za tu dobu jsem si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty, kteří se za mnou vrací již přes 30 let. V praxi využívám své znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Farmacii mám ráda, přináší mi radost a dlouhodobé uspokojení.

poradna@vitalpoint.cz

Související články