Co se v článku dozvíte?
1. Proč je dieta při průjmu důležitá?2. Co jíst při průjmu?
3. Nevhodné potraviny při průjmu – čemu se vyhnout?
4. Co pít při průjmu?
5. Jak zpevnit stolici? Další tipy a babské rady
6. Jak dlouho držet dietu při průjmu a co jíst po odeznění potíží?
7. Kdy s průjmem k lékaři?
8. Závěrem
Proč je dieta při průjmu důležitá?
Výběr toho správného jídla a nápojů nám může při průjmu velmi pomoci.
Je třeba volit potraviny, které nejenže zklidní trávicí ústrojí, ale zároveň pomohou zahustit a zpevnit stolici. Vhodně zvolenými nápoji zase doplňujeme ztracené tekutiny a elektrolyty (jako sodík a draslík) a předcházíme dehydrataci organismu.
Co jíst při průjmu?
Vhodně zvolená dieta je jedním ze způsobů, jak průjem efektivně zastavit. Musíme proto sáhnout po lehce stravitelných potravinách, které zklidní žaludek a zahustí stolici. V praxi půjde o méně chuťově výrazné potraviny jako:
- bílé pečivo,
- krekry, piškoty,
- banán,
- strouhaná jablka či jablečné pyré,
- vařená rýže,
- dušená mrkev,
- brambory vařené bez slupky či bramborová kaše,
- ovesná kaše,
- vývar (mírně osolený).
Následně do jídelníčku přidejte libové maso a po vymizení průjmu postupně přejděte na běžný stravovací cyklus.
Nevhodné potraviny při průjmu – čemu se vyhnout?
Trávicímu ústrojí mohou některé potraviny prospět, jiné uškodit. Při průjmu (a raději několik dní po jeho vymizení) se vyhýbejte těmto potravinám:
- tučným jídlům,
- mastným a smaženým jídlům,
- pikantním jídlům,
- potravinám s vysokým obsahem cukru,
- potravinám s náhradními sladidly (např. sorbitol, mannitol či xylitol) – najdete v různých cukrovinkách, žvýkačkách či bonbonech bez cukru,
- nadýmavé zelenině a ovoci (např. brokolice, zelí, cizrna, fazole, čočka, kukuřice, hrušky…),
- syrové zelenině a sušenému ovoci,
- mléčným výrobkům – někteří jedinci mohou mít během průjmu problém s trávením laktózy, z důvodu předběžné opatrnosti je lepší se mléčným produktům vyhnout.
Zároveň se vyhýbejte těmto nápojům:
- kofeinovým nápojům (káva, energetické nápoje, zelený čaj…),
- alkoholu,
- nápojům s umělými sladidly (např. colové nápoje bez cukru),
- syceným nápojům.
Co pít při průjmu?
Při průjmu dochází ke ztrátě tekutin a elektrolytů z těla, což může vést k dehydrataci. Proto je velmi důležité dbát na pravidelný (a navýšený) pitný režim. Vsadit můžete na tyto nápoje:
- iontové nápoje,
- nesycené minerální vody,
- neslazené čaje (např. heřmánkový, Tormentan),
- rehydratační roztok (ORS) – koupíte v lékárně, případně si jej můžete vyrobit doma z 8 lžiček cukru, 1 lžičky soli, šťávy ze 2 pomerančů/grepů doplněný o 1 l převařené vody.
Nápoje „usrkávejte“ po troškách během dne. Vyhněte se pití velkého množství nápojů najednou, aby vám nebylo těžko.
Jaké čaje jsou vhodné při průjmu?
Při průjmu a zažívacích potížích se doporučuje pít např. heřmánkový, mátový či fenyklový čaj. Případně můžete sáhnout po čaji Tormentan, který využijete při průjmu i nadýmání. Zázvorový čaj je také vhodný při průjmu provázeném zvracením.
Z důvodu rizika dehydratace není vhodné pít čaje s močopudným účinkem (např. kopřivový, pampeliškový, zelený čaj).


Heřmánek je takový zázrak mezi rostlinami. Nejenže pomáhá zklidnit zažívání, pozitivně působí také při menstruačních bolestech či nervovém vypětí.
Jak zpevnit stolici? Další tipy a babské rady
Pro zpevnění a zahuštění stolice se tradičně doporučuje konzumace potravin bohatých na pektin (např. strouhané jablko, vařená mrkev či banán), které pomáhají vázat vodu ve střevě a tím přirozeně zahušťují stolici.
Od nepaměti se při průjmu používá také odvar ze sušených borůvek. Ty mohou pomoci zahustit stolici a podpořit střevní mikrobiom.
Která probiotika jsou nejlepší při průjmu?
Probiotika mohou vám mohou být při průjmu a jiných zažívacích potížích velmi dobrým přítelem. Odborníci z České lékařské společnosti J. E. Purkyně preferují zejména probiotické kmeny Lactobacillus rhamnosus GG a Saccharomyces boulardii. Tyto kmeny obsahují např. probiotika značky OptiBac či Cytoplan.O probioticích si podrobněji přečtete v našich blogových průvodcích pro dospělé a děti. Najdete tam i tipy na kvalitní probiotika, která oceníte při cestovním průjmu, po léčbě antibiotiky nebo při atopickém ekzému.
Jak dlouho držet dietu při průjmu a co jíst po odeznění potíží?
Nelze jednoznačně doporučit, kdy se po průjmu vrátit k normálnímu způsobu stravování. Většina z nás je schopna plně přejít na standardní jídelníček zhruba po týdnu. Každý z nás je jiný, a tak se orientujte podle vašeho zdravotního stavu.
Po odeznění průjmu je vhodné dopřát trávicímu ústrojí trochu klidu. Proto s přechodem na běžnou stravu nespěchejte a potraviny do jídelníčku zařazujte postupně. Po průjmu to nepřehánějte s mastnými, pikantními a těžkými jídly, aby se vám nepřitížilo.


Dieta při průjmu je velmi restriktivní, proto se rozhodně nedoporučuje ji držet delší dobu. Pokud vás trápí dlouhodobý či opakující se průjem, vyhledejte pomoc lékaře.
Kdy s průjmem k lékaři?
Za průjmem mnohdy nebývá nic závažného a během pár dní sám od sebe odezní. V některých situacích, zejména pokud nás průjem trápí dlouhodobě nebo se opakovaně vrací, je vhodné navštívit lékaře. Na lehkou váhu bychom neměli brát především:
-
dlouhodobé průjmy trvající déle než 2 týdny – ty jsou totiž většinou průvodním znakem chronického onemocnění zažívacího traktu (ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, porucha funkce jater nebo slinivky apod.),
-
opakující se průjmy – jejich příčinou může být alergická reakce či nesnášenlivost vůči některým potravinám,
-
průjmy u dětí a seniorů, které neustupují během 1–2 dní,
-
průjmy doprovázené zvýšenou teplotou, křečemi v břišní oblasti, zvracením,
-
přítomnost krve ve stolici a známky dehydratace (tmavá moč, popraskané rty, únava, slabost…).

Velkým pomocníkem může být také „deník příznaků“, kam si zapíšete:
- co jste snědli a vypili,
- jaké příznaky se objevily (a za jak dlouho).
Do deníčku si informace zapisujte alespoň týden a zkuste pozorovat vzorce. Je to trochu detektivní práce, ale může vám velmi pomoci v „dopadnutí pachatele“. :-) Deník si s sebou nezapomeňte vzít i k lékaři.
Závěrem
Průjem může mít celou řadu příčin. Často je způsoben dietní chybou či antibiotiky, jindy může být viníkem virová či bakteriální infekce nebo stres. Abychom průjem překonali co nejdříve, je nutné upravit jídelníček. Doporučuje se zahrnout lehce stravitelné potraviny, jako je bílé pečivo, piškoty, banán či vařená rýže a mrkev.
Naprosto klíčové je zajištění dostatečného pitného režimu, kterým předcházíme riziku dehydratace. Vhodnou volbou jsou např. iontové nápoje, nesycené minerální vody nebo speciální rehydratační roztoky (ORS). V neposlední řadě tělu dopřejte dostatek odpočinku.
Pročtěte se ke zdraví
Čerpáme z nezávislých a důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/eating-diet-nutrition
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000121.htm
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2005/09/10.pdf
Autor článku
PharmDr. Hana ChudobováVystudovala jsem klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zanedlouho poté jsem začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou mám až do současnosti. Za tu dobu jsem si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty, kteří se za mnou vrací již přes 30 let. V praxi využívám své znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Farmacii mám ráda, přináší mi radost a dlouhodobé uspokojení.