Vyrážka kolem úst či nosu? Může jít o periorální dermatitidu

Vyrážka kolem úst či nosu? Může jít o periorální dermatitidu

Bára Chajlazová

Jak ji poznat a léčit? Na co dbát při výběru vhodné kosmetiky? Na všechny otázky vám odpovíme v našem článku.

Máte kolem úst či nosu vyrážku, které se ne a ne zbavit? Je dost možné, že se vám na obličeji objevila periorální dermatitida – kožní onemocnění, které možná vypadá jako akné, ale není to akné. Co přesně je periorální dermatitida a jak na ni? Sepsali jsme pro vás kompletního průvodce periorální dermatitidou a odpovíme na všechny vaše dotazy:

  1. Jak periorální dermatitida vypadá?
  2. Co ji způsobuje?
  3. Jak ji léčit?
  4. Jak vybrat správné produkty? 
  5. Pomocníci z domova aneb pár babských rad
  6. Jak dlouho léčba trvá?
  7. Jak poznat, že je periorální dermatitida na ústupu?
  8. Co dělat, když nic nezabírá?

1. Jak periorální dermatitida vypadá?

Periorální dermatitida postihuje zpravidla ženy mezi 20–50 lety, může se také objevovat u dětí. Není nakažlivá ani dědičná. Může se objevit kdykoliv během roku, často se však projevuje převážně v zimních měsících.
 
Mezi příznaky periorální dermatitidy patří:

  • Vyrážka či začervenání kolem úst, nosu či očí

Periorální dermatitida se nejčastěji projevuje menšími pupínky či začervenáním kolem úst. Množství pupínků se může lišit. Často se také může objevit i v oblasti nosu, popřípadě i v oblasti očí či čela.

Zdroj obrázků: Gladskin, Medscape

  • Suchá, šupinatá pokožka v okolí úst či nosu

Kromě pupínků se na pleti mohou objevit suché šupinky v oblasti úst či nosu. Mohou působit nepříjemné svědění, pálení či pnutí pleti.

Zdroj obrázku: Skinkraft.com

2. Co způsobuje periorální dermatitidu?

Příčiny periorální dermatitidy bohužel nejsou úplně známy. Důvodů může být hned několik:

1. (Dlouhodobé) užívání kortikoidů

Používáte-li kortikoidy, zkuste je ze své rutiny vyřadit a lékaře poprosit o doporučení alternativy. Kortikoidy by se měly používat pouze krátkodobě a z opodstatněných důvodů. Dlouhodobé užívání kortikoidních mastí s sebou nese rizika, jedním z nichž může být právě periorální dermatitida.

2. Nevhodná kosmetika

Periorální dermatitida může být i důsledkem užívání nevhodné kosmetiky. Stejně tak může být reakcí na určitou složku v kosmetickém produktu.

3. Zubní pasta s fluoridem

Dle odborníků může být za vznikem či zhoršením periorální dermatitidy zubní pasta s fluoridem. Nejen v zubních pastách také můžete najít složku SLS (Sodium Lauryl Sulfate). SLS je pěnicí činidlo, které se užívá také v šamponech, sprchových gelech a dalších produktech. Studie potvrzují, že SLS může způsobovat nepříjemné kožní reakce.

4. Přemnožení kvasinek

Někteří odborníci se také domnívají, že periorální dermatitida může být následkem přemnožení kvasinky Candida albicans.

5. Hormonální změny

Periorální dermatitida se může objevit či zhoršit v závislosti na hormonálních změnách, např. před menstruací, v těhotenství nebo v důsledku užívání orální antikoncepce.

Náš tip

Stejně jako např. atopický ekzém, i periorální dermatitidu může zhoršovat stres, nedostatek spánku a špatná strava. Zkuste tedy co nejvíce dodržovat správnou dietu, omezte cukr a kořeněná či mastná jídla a kávu. Omezte kouření a alkohol.

 

3. Jak periorální dermatitidu léčit?

Léčba periorální dermatitidy může být opravdu obtížná a najít vhodné produkty může být ještě těžší. Bohužel je také nutné zmínit, že periorální dermatitida je velmi nevyzpytatelná a její léčba je individuální – co může pomoci jednomu, už nemusí nutně pomoci druhému. V tomto případě je nejvhodnější vždy postupně odzkoušet, co vyhovuje právě vaší pleti, tzn. změny implementovat jednu po druhé.

1. Pupínky nemačkejte

Vymáčknutí pupínků dermatitidě nepomůže – stav pouze zhorší a pleť ještě více irituje. K pleti buďte při čištění co nejšetrnější, čistící přípravky používejte co nejjemnější. Pokud pleť potřebujete osušit ručníkem, místo tření jej pouze jemně na pleť přikládejte.

2. Přestaňte užívat kortikoidy

Jakmile kortikoidy přestanete aplikovat, může dojít i ke zhoršení vyrážky – vydržte a kortikoidy znovu neaplikujte. Kortikoidní masti sice mohou přinést dočasnou úlevu, ale z dlouhodobého hlediska mohou periorální dermatitidu dokonce zhoršit.

3. Nepoužívejte make-up

Je úplně normální, že chcete sáhnout po krycím make-upu a vyrážku zamaskovat. V mnohých případech je ale make-up na dermatitidu krátký – produkt sice zvládne zakrýt začervenání, ale s pupínky už si těžko poradí. Navíc – u periorální dermatitidy platí, že méně je více. Jakýkoliv další produkt na pleti může dermatitidu zhoršit. Proto se používání make-upu vyhněte, kdykoliv je to možné, a aplikujte ho opravdu jen v nutných případech. Jakmile přijdete po práci domů, ihned se odličte.

4. Používejte zubní pastu bez fluoridu a SLS

Pokud jste ze své rutiny vyřadili veškeré dráždivé produkty a PD se stále nemůžete zbavit, zkuste vyměnit svou zubní pastu za pastu bez fluoridu. Můžete sáhnout po jedné ze zubních past bez fluoru z naší nabídky.
 
Pokud ve složení zubní pasty (případně jiného produktu) uvidíte složku SLS (Sodium Lauryl Sulfate), sáhněte pro jistotu po jiné.

5. Upravte svou skincare rutinu

Přílišná péče o pleť může být důvodem, proč se periorální dermatitidy nemůžete zbavit. Rutinu co nejvíce okleštěte a vyřaďte produkty, které mohou pokožku iritovat (exfolianty, kyseliny, hutné krémy). Používejte krémy pro citlivou pleť, které pokožku zklidní. Poradíme vám, jak takový krém vybrat a na co se dívat při výběru kosmetiky.

Náš tip

Pokud by se stav pleti dlouhodobě nelepšil, navštivte dermatologa, který vám předepíše vhodná antibiotika.

 

4. Jak vybrat krém na periorální dermatitidu?

Pokud trpíte periorální dermatitidou, vždy sáhněte po produktech pro citlivou pleť. Pro jistotu se vyhněte produktům čistě přírodním – u citlivé pleti neplatí „čím přírodnější, tím lepší“. Přírodní kosmetika bohužel může často napáchat více škody než užitku a periorální dermatitidu ještě zhoršit. Vyhněte se výrobkům parfemovaným.
 
V produktech také hledejte následující látky:

  • Zinek
  • Kyselina azelaová
  • Klotrimazol
    • Léčivé masti s obsahem klotrimazolu jsou určeny k léčbě kvasinkových infekcí, které mohou být příčinou periorální dermatitidy.
    • Canesten krém 20 g – Antimykotikum, které pomůže zmírnit svědění i začervenání pleti.
  • Síra
    • Sírové masti se často doporučují při léčbě akné, seboroické dermatitidy, ale i periorální dermatitidy. Síra postižená místa vysuší a zároveň působí antimikrobiálně.
    • Sírovou mast seženete v lékárně. Rádi vám ji namícháme i u nás v lékárně. :-)
  • Jarischův roztok
    • Jarischův roztok se často používá ke zklidnění periorální dermatitidy, akné či ekzému. Vatovým tamponkem roztok jemně aplikujte na postižená místa.
    • Najdete v lékárně – třeba u nás. :-) Volte raději variantu bez konzervantů (parabenů), ty mohou citlivou pleť podráždit.

Jaké krémy na periorální dermatitidu doporučujeme?

 

Ducray Kelual DS zklidňující krém snižující množství šupin pro podrážděnou pokožku 40 ml

Neparfemovaný krém zmírňuje podráždění pokožky, začervenání a odstraňuje šupinky. Obsahuje látku Piroctone olamine, která působí proti množení kvasinek.


Bioderma ABCDerm Perioral 40ml

Zklidní a zahojí pokožku okolo úst a nosu. Vhodný i pro ty nejmenší. S obsahem zinku a panthenolu, které zklidňují podrážděnou pokožku.


La Roche-Posay Cicaplast Balzám B5+ 100 ml

Multifunkční balzám na obnovu kožní bariéry. Pleť zklidní, vyživí a chrání. Obsahuje zinek, který působí antimikrobiálně.


La Roche-Posay Lipikar AP+M lehká textura 200 ml

Pro suchou až atopickou pokožku. S obsahem niacinamidu, který zmírňuje svědění.

 

 

 

Proměna pleti po 1 týdnu užívání produktu La Roche-Posay AP+M. Periorální dermatitida vymizela, zůstala pouze lehká hyperpigmentace.

K léčbě periorální dermatitidy nejspíše budete muset přistupovat metodou pokus-omyl. Periorální dermatitida je nevyzpytatelná a její léčba individuální – co může pomoci jednomu, nemusí nutně pomoci druhému.

 

5. Pár babských rad

Úlevu od periorální dermatitidy mohou přinést i pomocníci z domova. Zkuste např. tyto obklady:

  • Obklad z černého čaje

Podrážděnou pokožku může díky svým protizánětlivým účinkům zklidnit odvar z černého čaje. Silný odvar nechte vychladnout a namočte do něj lékařskou gázu či obvaz. Ty pak přikládejte na postižená místa a nechte působit 15 minut. Opakujte dle potřeby několikrát denně.

  • Obklad z odvaru z borůvek

Že borůvky obsahují velké množství antioxidačních látek, to asi všichni víme. Borůvky ale mohou pomoci nejen zevnitř, ale i zvenčí.

Odvar můžete připravit jak z čerstvých, tak sušených borůvek (např. z těchto od značky Allnature či Purasana). Polévkovou lžíci borůvek zalijte zhruba 200 ml vařící vody a nechte 15 minut vylouhovat. Do přeceděného, vychladlého odvaru pak namočte lékařskou gázu či obvaz (popř. jinou textilii) a přiložte na postižená místa. Nechte působit 15 minut a opakujte klidně několikrát denně.

Odvar by měl pleti přinést úlevu a zklidnit ji. Pokud ho dáte na chvíli do lednice, pleť hezky osvěží a zchladí.

 

6. Jak dlouho léčba periorální dermatitidy trvá?

PD nelze vyléčit ze dne na den, stav pleti se tedy bude zlepšovat postupně. K významnému zlepšení dochází během několika týdnů až měsíců.

Bohužel je důležité zmínit, periorální dermatitida se velmi často vrací. Nevěšte však hlavu – nejintenzivnější a nejdéle trvající je hlavně poprvé. :-) Pokud se PD objeví opakovaně, už budete vědět, jak na ni.

 

7. Jak poznat, že je periorální dermatitida na ústupu?

Počet pupínků a suchých, šupinatých míst se bude postupně snižovat. Je nutné zmínit, že se pleť může ještě více zhoršit, než dojde ke zlepšení jejího stavu. Toto je časté např. u nulové terapie.

 

8. Co dělat, když nic nezabírá?

Nulová terapie. Asi se to bude zdát neuvěřitelné, ale spoustě lidem pomáhá PD jednoduše neléčit a nechat pleť úplně vysušit. Vyřaďte veškeré kosmetické přípravky a pleť umývejte nejlépe pouze převařenou vodou. Tato metoda léčby je sice poněkud drsná a proces může být opravdu nepříjemný, ale u mnohých se setkává s úspěchem.

Proč tato léčba-neléčba může fungovat? Periorální dermatitida může být způsobena přemnožením kvasinek, kterým se daří hlavně ve vlhkém prostředí. Vysušením pleti tedy přemnožené kvasinky vyhubíte. Vyrážka by se tak měla postupně vytratit.

 

Závěrem

Periorální dermatitida se může člověku pořádně podepsat na duševním zdraví. Vím to z vlastní zkušenosti – PD se mi vrací každou zimu od roku 2016. Léčba není snadná, vyrážka nejde dobře zakrýt make-upem, což člověka může ovlivnit na psychice. Ale pamatujte – nejste v tom sami. Existují např. Facebookové skupiny, které se periorální dermatitidě věnují. Přidejte se k nim – můžete zjistit nové informace, nechat si poradit a hlavně zjistíte, že periorální dermatitidou trpí mnohem více lidí, než jste si mysleli.

Není vůbec lehké udržet pozitivní myšlení, když je vaše pleť obsypána desítkami až stovkami malých pupínků. Přesto – zkuste to. Když se u mě periorální dermatitida objevila poprvé, byla jen jedna věc, která mě jí tehdy zbavila – přestala jsem ji úplně řešit. :-)

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23981221/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16679819/

https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/532718

https://www.aad.org/public/diseases/a-z/perioral-dermatitis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24280644/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15491447/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525968/

https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/acne-and-related-disorders/perioral-dermatitis

https://www.usdermatologypartners.com/blog/dealing-with-perioral-dermatitis/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30668184/

https://www.dermatologiepropraxi.cz/pdfs/der/2016/01/04.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1949299/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322181

https://www.usdermatologypartners.com/blog/dealing-with-perioral-dermatitis/

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/sulfur-topical-route/precautions/drg-20066155?p=1

https://academic.oup.com/bjd/article/151/4/933/6636013