Chřipka – průvodce léčbou a prevencí. Od lékárníků.

Chřipka – průvodce léčbou a prevencí. Od lékárníků.

PharmDr. Hana Chudobová

Poznejte průběh chřipky den po dni, od prvních příznaků po vyléčení. Získejte informace o tom, jak chřipku rozpoznat, jak se šíří a jaké jsou nejúčinnější metody léčby.

Spousta z nás v samotném počátku chřipky ani neví, že ji má (a že ji můžeme šířit dále!). Poradíme, jak chřipku rozpoznat od klasického nachlazení či Covidu–19 a jak se z ní co nejdříve vyléčit.

Co je chřipka a jak se přenáší?

Chřipka je nakažlivé virové onemocnění dýchacích cest. Způsobuje ho virus chřipky, který se snadno šíří kapénkami.

Nakazit se můžeme přímým kontaktem s infikovaným (vdechneme kapénky, které se dostávají do vzduchu při kašlání, kýchání či mluvení) nebo prostřednictvím kontaminovaných předmětů. Asi každý z nás už byl svědkem toho, když si cestující v autobuse otřel nos kapesníkem a po chvíli se chytil tyče, aby se přidržel… :-) Stačí se pak takové tyče chytnout, omylem se dotknout obličeje a chřipku si už vezete s sebou domů.

Z důvodu horších hygienických návyků není divu, že k nakažení chřipkou dochází častěji u dětí než u dospělých. Určitě tedy s učením zásad osobní hygieny u dětí neváhejte. :-)

Jak dlouho chřipka trvá?

Příznaky chřipky se projeví zhruba 1–4 dny po nakažení. Samotná chřipka pak trvá mezi 3 až 7 dny, některé symptomy (např. únava a celková slabost) však mohou přetrvat i 14 dní. 

Nachlazení, chřipka nebo COVID-19? Jak je rozpoznat?

Pokud se cítíte prostě a jednoduše pod psa, možná vás hned nenapadne, že máte chřipku. Nejeden z nás si počáteční příznaky splete s nachlazením, případně přemýšlíme, zda na nás “neleze” COVID-19. Není divu, symptomy se mezi sebou totiž zase tolik neliší.

Připravili jsme pro vás přehlednou tabulku s příznaky jednotlivých onemocnění, abyste měli předběžnou “sebediagnózu” o něco snazší. :-)

Příznaky Chřipka Nachlazení COVID-19
Nástup symptomů Rychlý Postupný (1–2 dny) Postupný
Horečka či zvýšená teplota Ano Ano
Zimnice Občas Občas
Únava, slabost Ano Občas (v menší míře) Občas
Bolest hlavy Ano Občas (z důvodu ucpaných dutin) Občas
Bolest v krku Občas Ano Občas
Bolest svalů Ano Občas (v menší míře) Ano
Kašel Ano Ano Ano
Kýchání Občas Ano
Rýma/ucpaný nos Občas Ano Občas
Svědění/slzení očí Občas
Dušnost Občas Ano
Ztráta čichu Občas Občas Ano
Ztráta chuti Občas Ano
Zvracení a průjem Občas Občas

 

Víte, že...

Příznaky nemocí se mohou lišit – každý jsme jiný a různá onemocnění na nás jinak působí. Některé symptomy se vůbec nemusí objevit nebo naopak přijdou příznaky, které pro danou nemoc nejsou typické. S přesnou diagnostikou vám poradí praktický lékař.

 

Fáze chřipky den po dni

Den 0

Chřipku jste nejspíše chytili od někoho jiného v uběhlých 48 hodinách. Ačkoliv s největší pravděpodobností žádné příznaky nepociťujete, i tak můžete nakazit ostatní

 

Jak zamezit šíření chřipky?

Jak se říká – čistota je půl zdraví. :-) Nezapomeňte tedy (nejen během období chřipek) dbát na správnou hygienu a zamezit možnosti šíření nemoci:

  • Když kýcháte či kašlete, zakryjte si nos a ústa papírovým kapesníkem nebo kýchejte do lokte.
  • Pravidelně dezinfikujte předměty denní potřeby (např. mobil).
  • Pokud se necítíte dobře, zůstaňte doma. Pokud musíte jít ven, můžete použít roušku nebo respirátor.
  • Pečlivě a pravidelně si myjte ruce. Jak si správně mýt ruce ukáže třeba instruktážní video níže. :-)

Správné mytí rukou by vám mělo zabrat zhruba 20 s. Nebojte, nemusíte vytahovat stopky – 20 vteřin odpovídá 2 zazpíváním písničky "Hodně štěstí, zdraví" – při mytí rukou si tedy zazpívejte a máte hotovo. :-)

1.–3. den

Příznaky chřipky přicházejí rychle, a tak vás hned 1. den chřipka donutí proležet v posteli. Oproti nachlazení, jehož příznaky přichází postupně, symptomy chřipky většinou přijdou všechny v jednu chvíli. Dostaví se horečka, zimnice, bolest svalů a hlavy a suchý kašel. V následujících 3–4 dnech nemoc vrcholí, očekávejte tedy zhoršení zdravotního stavu.

 

4. den

To nejhorší je za vámi. Horečka by se měla postupně snižovat a svaly méně bolet. Některých symptomů se bohužel tak “lehce” nezbavíte – únava či bolest v krku často zůstávají. Ze suchého kašle se v této fázi obvykle stává kašel vlhký a může se o poznání zhoršit.

Váš imunitní systém je po boji s infekcí oslabený, a tak nejspíše stále nebudete mít sílu vstát z postele.

 

5. den

5. den byste se měli cítit o poznání lépe, nemoc je totiž oficiálně na odchodu. Teploměr by měl ukazovat normální teplotu. Pokud horečka stále přetrvává nebo se váš stav zhoršuje, na nic nečekejte a zavolejte lékaři. Je možné, že se dostavila nová infekce, která může obyčejnou chřipku velmi zkomplikovat (např. zápal plic nebo bronchitida).

 

 

6. den (a později)

Od 6. dne by už všechny symptomy měly odeznívat a vstát z postele už by neměl být nadlidský výkon. :-) Do práce byste se ale ještě hnát neměli – odborníci návrat k povinnostem doporučují až poté, co budete alespoň 24 hodin bez zvýšené teploty (bez užití léků na snížení horečky).

Pokud se vás únava či mírný kašel drží zuby nehty, nemusíte mít obavy. Některé ze symptomů totiž běžně zůstávají i 14 dní po nemoci. Obecně byste se však měli cítit dobře a víceméně zdravě.

Jak léčit chřipku?

Vyléčit se z chřipky není žádná věda. Stačí dodržovat pár základních pravidel:

1. Dopřejte si hodně odpočinku

Pokud máte chřipku, nejspíše vám je tak zle, že z postele ani nebudete mít sílu vylézt. A to je jedině dobře. Pravidlem č. 1 je zalézt do peřin, potit se a dát tělu čas na regeneraci. Pokud se vám špatně dýchá nebo kašlete, dejte si pod hlavu o 1 nebo 2 polštáře více, než jste zvyklí.

2. Dbejte na dostatečný pitný režim

Dostatek tekutin je pro náš organismus důležitý a v době, kdy je naše imunita oslabená, to platí dvojnásob. Že pijete dost, poznáte jednoduše podle toho, že se vám bude chtít často na záchod a moč bude světle žlutá nebo téměř průhledná.

3. Nezapomínejte na pestrou stravu

Ačkoliv při chřipce spousta z nás ztrácí chuť k jídlu, neúmyslné hladovění může organismu značně přitížit. Vsaďte na rozmanité druhy ovoce a zeleniny a nezapomeňte ani na kvalitní zdroje bílkovin.

4. Pomozte si volně prodejnými léky

Není vůbec na škodu si od různých příznaků nemoci dopomoci léky bez lékařského předpisu. Můžete sáhnout třeba po těchto lécích:

 A. Na horečku

Na horečku a zvýšenou teplotu zaberou léky s obsahem paracetamolu, ibuprofenu nebo kyseliny acetylsalicylové. Léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové (např. Aspirin či Acylpyrin) nepodávejte dětem, její užívání se totiž spojuje s výskytem Reyova syndromu.

B. Na bolest v krku 

Vybrat si můžete z nepřeberného množství pastilek s příchutí či bez. Bolest v krku můžete zmírnit i ústními spreji, které zabírají prakticky okamžitě.

C. Na suchý kašel 

Suchý a dráždivý kašlem je vhodné léčit nejrůznějšími kapkami či sirupy. Vsadit můžete také na uklidňující čaje.

D. Na vlhký kašel 

S vlhkým kašlem pomohou šumivé tablety či sirupy. Usnadňují vykašlávání a zmírňují nepříjemný kašel.

E. Na rýmu a ucpaný nos 

Pokud vás trápí rýma, vyzkoušejte nosní spreje a kapky. Výborné jsou také sady na proplachování dutin.

Osvědčené babské rady aneb co ještě může pomoci

  • Poctivý vývar – Ne nadarmo se říká, že vývar je tekutý lék života. Silný hovězí nebo kuřecí vývar nejen doplní živiny, ale také uvolní dýchací cesty.

  • Teplé čaje – Na chřipku a nachlazení je výborný čaj zázvorový, jitrocelový nebo šípkový. Osladit si je můžete včelím medem, který působí antivirálně a protizánětlivě.

  • Manukový med – Výzkumy prokázaly, že manukový med působí proti bakteriím a zánětům účinněji než med klasický. Nejlepší je na lačno – buď jen tak na lžičku nebo ve vlažném nápoji. Zkuste třeba tento Silný Manuka med od Sonnentoru.

  • Kloktání slanou vodou – Nepomůže sice s chřipkou jako takovou, ale s bolestí v krku a vykašláváním dokáže udělat zázraky. Roztok si můžete připravit sami doma – 2 čajové lžičky rozpusťte ve sklenici teplé vody a 30 sekund kloktejte.

  • Výplach nosu – S ucpanými dutinami pomůže výplach nosu solným roztokem. Můžete zkusit Nasalis sadu s konvičkou od Vincentky nebo si roztok vyrobit doma. Ve 2 hrncích vlažné destilované nebo převařené vody rozpusťte 1 lžičku soli. Roztok přelijte do plastové lahve (ideálně té se “špuntovým” uzávěrem), nakloňte hlavu na stranu a prolijte nosní dírkou.

  • Studené obklady a zábaly – Zabalte se do prostěradla namočeného do vlažné vody nebo si na čelo či hruď přiložte studený ručník. I pár minut pomůže ke snížení či zastavení stoupající horečky.

  • Inhalace – Ucpaný nos uvolníte inhalací horké vody (ideálně s trochou eukalyptového nebo mátového oleje). Nahněte se nad hrnec s horkou vodou, přikryjte se ručníkem a nechte páru pročistit vaše dutiny.

S léčbou chřipky mohou vypomoci různé babské rady. Zkuste třeba inhalaci nebo studené obklady.

Jak posílit imunitu vyhnout se chřipce?

Chřipka není žádná legrace, a tak je důležité myslet na prevenci. Tady máte pár tipů na posílení imunity, díky kterým se vás chřipková epidemie příští rok vyhne obloukem:

1. Pobývejte co nejvíce času na čerstvém vzduchu a v přírodě

Jak se říká – neexistuje špatného počasí, jen špatného oblečení. Nejenže pobyt na čerstvém vzduchu blahodárně působí na naše psychické zdraví, může pozitivně ovlivnit i zdraví fyzické. Tělo, které je zvyklé na střídání teplot, je odolnější.

2. Dbejte na pestrou a kvalitní stravu

Jsme to, co jíme. A pokud chceme být zdraví, měli bychom se tak i stravovat. :-) Průmyslově zpracované potraviny tedy nahraďte potravinami bohatými na širokou škálu vitamínů a minerálů.

3. Dopřejte si dostatek spánku a času k regeneraci

V dnešním uspěchaném světě si ze svého spánku spousta z nás ubírá čím dál více času. A to není dobře. Vyspěte se dorůžova a nechte tělo přes noc zregenerovat. Ideální je svému organismu nastavit režim – chodit spát a vstávat ve stejnou dobu (i přes víkend), pokud je to možné.

5. Zařaďte kvalitní doplňky stravy pro podporu imunitního systému

Jen málokdo z nás zvládne přijmout veškeré esenciální nutrienty jen ze stravy. Tam, kde potraviny nestačí, pomohou kvalitní doplňky stravy. S posílením imunity pomůže např.

  • Vitamín C

Vitamín C stimuluje aktivitu bílých krvinek, které našemu tělu pomáhají bojovat proti infekci. Může také zmírnit a zkrátit průběh nemoci.

Pokud chcete koupit to nejkvalitnější "céčko", mrkněte do našeho Nezávislého testu Vitamínů C. :-)

  • Zinek

Pokud zinek podáme do 24 hodin od prvních příznaků, můžeme si tak zkrátit dobu nachlazení i jeho závažnost.

Ty nejkvalitnější zinky jsme pro vás vypíchli v našem Nezávislém testu.

  • Vitamín D

Dle odborníků vitamín D pomáhá tělu bojovat proti akutním respiračním zánětům a dokonce snižuje riziko zánětu horních cest dýchacích.

Nechte si poradit odborníkem a vyberte ten nejlepší doplněk stravy s vitamínem D.

  • Rybí tuk (omega 3)

Omega 3 mastné kyseliny, které se nachází v rybím oleji, působí proti zánětu a mohou stimulovat bílé krvinky k produkci většího množství důležitých protilátek.

Podívejte se, jaké doplňky stravy s omega 3 doporučuje biochemička RNDr. Míša Bebová.

  • Probiotika

Výzkumy ukazují, že preventivní užívání probiotik může nejen snížit pravděpodobnost výskytu nachlazení, ale zkrátit i dobu trvání tohoto nepříjemného onemocnění.

Ta nejlepší probiotika jsme pro vás srovnali v tomto článku.

  • Betaglukany

Betaglukany mají specifickou schopnost modulovat (podporovat v akci) imunitní buňky a stimulují je tak k imunitním akcím. Snižují tak naši náchylnost k infekcím.

Kdy s chřipkou běžet k lékaři?

Ačkoliv většina z nás zvládne chřipku “vyležet” doma, v některých případech je na místě navštívit lékaře. Zejména lidé, kteří mají vyšší riziko komplikací chřipky, by její vážnost neměli podceňovat. Jedná se např. o:

  • těhotné ženy
  • seniory nad 65 let
  • děti do 2 let
  • osoby s oslabeným imunitním systémem
  • osoby s onemocněními plic či srdce
  • obézní osoby
  • osoby žijící se členem domácnosti, který má vyšší riziko těžkých komplikací
  • pracovníky ve zdravotnictví či domovech pro seniory

Nezávisle na tom, zda se vás riziko komplikací chřipky týká nebo ne, vyhledejte lékařskou pomoc, pokud se objeví následující symptomy:

  • potíže s dýcháním
  • bolest na hrudi
  • přetrvávající závrať
  • křeče
  • zhoršení stávajících zdravotních problémů
  • silná slabost či bolest svalů

Děti se mohou mimo výše zmíněné příznaky potýkat i s dehydratací a zbělením (či zmodráním) rtů a nehtových lůžek.

 

Čerpáme z nezávislých důvěryhodných zdrojů. Přesvědčte se:

https://www.cdc.gov/flu/symptoms/coldflu.htm

https://www.cdc.gov/flu/treatment/treatment.htm

https://www.gundersenhealth.org/health-wellness/be-well/how-to-tell-if-you-have-a-cold-the-flu-or-covid-19

https://www.cbha.org/about-us/cbha-blog/2021/october/how-long-does-the-flu-last-/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-long-does-the-flu-last

https://www.verywellhealth.com/a-day-by-day-look-at-the-flu-770511

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/expert-answers/flu-symptoms/faq-20057983

https://www.nia.nih.gov/health/infographics/it-cold-flu-or-covid-19

https://vaccination-info.eu/cs/informacni-listy-o-onemocnenich/chripka

https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1750-3841.2008.00966.x

https://www.healthline.com/health/natural-flu-remedies#when-to-see-a-doctor

https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/diagnozy/chripka-1/lecba-chripky.html

https://www.healthline.com/health/make-your-own-saline-solution#how-to-use-it

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#6.-Boosts-immunity-

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273967/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-c/

https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/02/study-confirms-vitamin-d-protects-against-cold-and-flu/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5949172/

https://msutoday.msu.edu/news/2013/fish-oil-may-improve-immunity

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834330/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944482/

https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/probiotics-may-be-effective-in-preventing-the-common-cold/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20842027/

https://www.medicinenet.com/difference_between_manuka_honey_and_regular_honey/article.htm

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/reyes-syndrome/symptoms-causes/syc-20377255

 

 

PharmDr. Hana Chudobová
autor článku

Vystudovala jsem klinickou farmacii na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zanedlouho poté jsem začala provozovat svoji vlastní lékárnu, kterou mám až do současnosti. Za tu dobu jsem si rozšířila odborný rozhled nejen řadou certifikovaných kurzů o poradenství ve farmacii, ale především denodenní prací s pacienty, kteří se za mnou vrací již přes 30 let. V praxi využívám své znalosti a zkušenosti s pacienty společně s poznatky současné medicíny. Farmacii mám ráda, přináší mi radost a dlouhodobé uspokojení.

poradna@vitalpoint.cz

Související články