Proč nefungují vaše krémy proti vráskám?

Proč nefungují vaše krémy proti vráskám?

PharmDr. Hana Chudobová

Nejspíš neznáte těchto 12 rad, které zvyšují účinek anti-age kosmetiky.

Produkty proti stárnutí pokožky byste měli začít používat již od 25 let. Čím dříve začnete, tím lépe budete připraveni snížit výskyt nedokonalostí způsobených předčasným stárnutím pokožky. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, ukážu vám pár tipů, které používám, abych maximalizovala účinky krémů proti vráskám. Jsou jednoduché, rychlé a zvládne je každý. 

1. Začínám pouze s 1 produktem. 

Používání více produktů proti stárnutí může podráždit pokožku a tím jsou známky stárnutí viditelnější. 

  • Naprosto nevhodné je kombinovat různé účinné látky v domnění, že dosáhneme lepších účinků (například retinoly a vitamin C). 
  • V pořádku je samozřejmě kombinovat produkty, které jsou doporučeny užívat dohromady pro zlepšení svých účinků (například krém a sérum proti vráskám té samé řady). 
  • Pokud si nejste jisti, zda můžete uvedené produkty kombinovat, napište nám.

2. Otestuji produkt před aplikací na obličej.

Otestuji i krémy, které jsou označeny jako "hypoalergenní". 
  • Nanesu malé množství dvakrát denně na předloktí po dobu 4 až 5 dnů. Pokud pokožka nijak nereaguje, můžu produkt aplikovat na obličej. 

3. Nepoužívám produkty, které pálí, mravenčí nebo štípou. 

Tyto pocity znamenají, že produkt dráždí pokožku, která pak vypadá starší. 
  • Pokud vám produkt předepsal dermatolog, ujistěte se nejprve, zda je tato reakce normální než přestanete produkt používat (například u používání retinolů je zpočátku normální, že ucítíte nepříjemné pnutí a podráždění pokožky, tyto pocity však vymizí). 

4. Používám produkt podle pokynů. 

Některé produkty obsahují účinné látky, které mohou ve větším množství způsobit ucpané póry, skvrnitou pokožku nebo nadměrně suchou pokožku. Přečtěte si pokyny a používejte produkt podle nich. Ne vždy je čím více, tím lépe.

5. Jsem trpělivá. Výsledky mohou přijít až za 3 měsíce.

Většinou trvá nejméně 6 týdnů než začnete pozorovat první výsledky. Někdy to mohou být až 3 měsíce. Dejte krému proti vráskám čas pracovat. 

6. Pokračuji v používání i poté, co vidím výsledky. 

Lidé často dělají chybu, že přestanou používat krém proti vráskám, jakmile dosáhnou požadovaných výsledků. Pro dlouhodobé výsledky je však dobré s produktem pokračovat.

7. Hydratuji. 

Hydratační produkt uzamkne ve vaší pokožce vodu a pomůže zjemnit vzhled jemných vrásek, omladit a rozjasnit pleť. K tomu používám produkty obsahující kyselinu hyaluronovou.

8. Použiji hydratační přípravek hned po omytí a osušení pokožky. 

Aplikováním produktu na lehce vlhkou pokožku zlepším absorpci produktu a pomůžu uzamknout hydrataci uvnitř. 

9. Krémy proti vráskám aplikuji na obličej pomocí jemné masáže.

Masáž obličeje pomůže zlepšit mikrocirkulaci v pokožce a celkově pleť zpevnit. Bojuje tedy proti ochablosti pokožky,  která souvisí se stárnoucí pokožkou. Inspirujte se například návodem Avene.



10. Neopaluji se.

Opalováním na slunci nebo v soláriu vystavujete pokožku škodlivým UV paprskům, které mohou urychlit stárnutí pokožky. Na obrázku níže jsou vyobrazena dvojčata - hádejte které z nich podlehlo kouzlu opalování.

předčasné stárnutí pokožky vlivem UV záření

61letá dvojčata. Jeanne (vlevo) a Susan (vpravo). Susan žije na Floridě a ráda se opaluje (kromě toho také kouří). Jeanne se naopak snaží sluníčku vyhýbat. Vědci zaznamenali, že Susan vypadá o 11 let starší než ve skutečnosti je. Více obrázků si prohlédnete v galerii.

11. Používám opalovací krém každý den (i když je zataženo).

Až 90 % příznaků stárnutí pokožky je způsobeno UV zářením. Není proto divu, že opalovací krém je ten nejlepší krém proti vráskám, který si můžete pořídit. Vždycky je jednoduší prevence než řešení následků jako  předčasné vrásky, pigmentové skvrny a ztráta elasticity pokožky. Aplikujte proto každý den opalovací krém s minimálním faktorem SPF 30, a to i když trávíte celý den pochůzkami ve městě. I sluníčko ve městě má sílu. A to i přes mraky.

12. Když nemám čas, použiji opalovací krém 2 v 1 - na ochranu před sluncem a eliminaci vrásek.

Hitem poslední doby jsou opalovací krémy, které současně působí i jako pečující krémy - vyhlazují vrásky. Není tedy třeba před opalovací krémem používat jiný krém nebo sérum proti vráskám.

Závěrem

Doufám, že vám tyto rady pomohou si udržet mladistvou pokožku co nejdéle a cítit se skvěle. Stárnutí nezastavíme, ale proč ho nezpomalit?